Monica, Chandler, Rachel, Ross, Phoebe en Joey.
Volledig scherm
PREMIUM
Monica, Chandler, Rachel, Ross, Phoebe en Joey. © rv

Nu ook bedenker haar excuses aanbiedt om transfobie en racisme: hoe fout was 'Friends' eigenlijk?

TV“Ik wist destijds niet beter.” Met die woorden bood Marta Kauffman (65), een van de bedenkers van ‘Friends’, afgelopen week haar excuses aan voor het gebrek aan diversiteit en transfobe opmerkingen in de reeks. Want onder alle grappen en grollen ligt nog steeds een laagje van seksisme, fatshaming en homofobie verstopt. Heeft ‘Friends’ de tand des tijds goed doorstaan? En is de kritiek op de legendarische reeks, die steeds luider klinkt, wel terecht? 

34 reacties

 • Sabine De Smet

  3 maanden geleden
  Zoals F. Vermeesch ook aanhaalt : met de serie was en is nog steeds niets mis. Me de huidige generatie criticasters daarentegen... Ik geniet nog van elke aflevering en Phoebe was mijn favoriete personage!
 • Renée Verhoeven

  5 maanden geleden
  Mensen zoals William zijn het toonbeeld van verdraagzaamheid...amai, onze maatschappij gaat eraan tenonder, zoveel is zeker.
 • Frank Vermeesch

  5 maanden geleden
  Er was daar niets mis mee en de serie was prachtig wat is er mis met de huidige generatie die alles bekritiseren,
 • Kristine Delacourt

  5 maanden geleden
  We leven in een tijd van eindeloos en mateloos narcisme. Ik ben het zo kotsbeu. Vroeger kon iedereen met iedereen lachen, en zeker met zichzelf. Toen was er verdraagzaamheid, nu slachtoffermentaliteit en lange tenen.
 • Maarten anthonis

  5 maanden geleden
  Ben dat ook stilaan beu , een kleine minderheid maakt zich steeds druk over het minste , kruip allemaal lekker samen en laat al de rest gerust , friends was goed en niemand hoeft zich hier voor te excuseren, wat een lichtgeraakt gedoe toch altijd , je mag zijn wat je wil , maar dring het niet op aan iedereen.
 1. “Je moet heel voorzichtig zijn met mannen in pak”: containerkoning Yves Maes openhartig in ‘The Sky is the Limit’
  Play
  TV

  “Je moet heel voorzich­tig zijn met mannen in pak”: container­ko­ning Yves Maes openhartig in ‘The Sky is the Limit’

  “Ooit werk je voor de vuilkar”, zei zijn vader hem ooit toen hij thuiskwam met zijn rapport. En zo gezegd, zo gedaan. Want nu is Looienaar Yves Maes (42) de flamboyante zaakvoerder van Containers Maes, een miljoenenbedrijf. In ‘The Sky is the Limit’ vertelt hij over hoe zakenmannen hem vroeger niet erkenden als de echte zaakvoerder van het bedrijf. “Ze vroegen me steeds: ‘Waar is meneer Maes?’”, zegt Yves. Hij benadrukt ook hoe hij liever zakendoet met mannen die met werkschoenen zijn kantoor binnen wandelen dan met zakenmannen: “Je moet heel voorzichtig zijn met mannen in pak.”
 1. GEZIEN? ‘Out of office’: “Authentieke en integere televisie, ik kan ervan meespreken”
  PREMIUM
  TV
  3

  GEZIEN? ‘Out of office’: “Authentie­ke en integere televisie, ik kan ervan meespreken”

  Na het succes van programma’s als ‘De Kemping’ en ‘Restaurant Misverstand’ op de openbare omroep, pakt nu ook VTM uit met human interest waarin kwetsbare mensen centraal staan. In ‘Out of office’ proberen vijf Vlamingen die kampen met een burn-out hun leven opnieuw in handen te nemen. Samen met zes bijzondere collega’s stampen ze op een zorgboerderij een biowinkel uit de grond, onder goedkeurend oog van acteur Bruno Vanden Broecke. Kan hij dit programma met een hoge maatschappelijke relevantie naar een hoger niveau tillen? Of is ‘Out of Office’ vooral een flauw doorslagje van die eerder genoemde VRT-shows?