Professor Steven Laureys
Volledig scherm
Professor Steven Laureys © Kristof Ghyselinck

Neuroloog en ‘Topdokter’ Steven Laureys pleit voor ‘mentale opvoeding’ op school: “Maak van meditatie een verplicht vak, zoals L.O.”

TV“We hebben zwart op wit kunnen aantonen dat meditatie onze hersenen verandert. Wat is daar dan nog zweverig aan?” Neuroloog Steven Laureys (50), die mindfulness ooit ‘een hype uit de vrouwenbladen’ vond, schrijft nu zélf meditatie voor aan zijn patiënten. Als het aan hem ligt, wordt het zelfs een verplicht schoolvak. Dat vertelt hij in Dag Allemaal. 

14 reacties

 • Lucienne Gezel

  3 jaar geleden
  Ik geef rustmomentjes als tussendoortje in de klas. Dit kan een momentje van ademhaling, visualisatie of meditatie zijn. Vorig jaar koos een leerling met ADD als tussendoortje een rustmoment ipv een bewegingsmoment. Toen was ik pas overtuigd van het belang van dit rustmomentje.
 • Daphne Verkaik

  4 jaar geleden
  Vanuit onze Happy Learning Academy proberen wij het MBO zover te krijgen dat levensvaardigheden zoals mindset, energieniveau en communicatie een plek krijgen. Daar is meditatie een essentieel onderdeel in#goodeducationhappystudents
 • issie cardoza

  4 jaar geleden
  mijn kinderen kregen het ook op de basisschool, kwartiertje voor de les en kwartiertje voor ze naar huis gingen, de oudste is nu 24 en mediteert nog vaak (kwam ik pas achter ) dus het heeft wel nut, hij heeft nu ook zijn eigen bedrijf dus ff momentje zen kan geen kwaad ...
 • elien degraeve

  4 jaar geleden
  Eindelijk. Daar gaan de traumas. Iemand die klaar ziet. Wat we al lang weten natuurlijk als 18 jarigen van school afstuderen en plots in de werkelijkheid terecht komen. De helft van de volwassen mensen lopen rond in dissociatie of met traumas. Geef inderdaad meditatie maar meer nog. Leer ze hun lichaam en geest kennen. Zal hopen schelen aan sociale zekerheid. De nieuwe generatie tools geven wat ze met al dat negatieve die ze opraapten hoe ze dat kunnen omvormen. Zelfliefde.
 • karl van dyck

  4 jaar geleden
  Hallo wat krijgen we nu...Een topdokter die praat over meditatie. Hopelijk dat dit goedkomt met zijn mede-topdokters en hij geen schorsing aan het been heeft met uitspraken die helemaal niet passen in het profiel van topdokters. Maar zoals je ziet heeft zelfs deze topdokter een helder moment in zijn leven en wijkt hij af van het maffia -pad dat deze industrie is.
 1. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.
 2. Matige kijkcijfers na eerste week: Rode Duivels behoeden VRT (nog even?) van WK-voetbalkater
  TV
  8

  Matige kijkcij­fers na eerste week: Rode Duivels behoeden VRT (nog even?) van WK-voetbalka­ter

  Het WK-voetbal leeft voor geen meter in ons land, behalve als de Rode Duivels spelen. Maar hoelang zal dat nog duren? Na de 1,9 miljoen fans voor hun eerste match, keken zondag 1,7 miljoen Vlamingen naar het pijnlijke verlies van hun idolen. En zo redden die arme Duivels de VRT (voorlopig) van een ferme kijkkater. Want er stemt opvallend minder volk af op het totale WK-aanbod. Zelfs Karl Vannieuwkerke moet het met gemiddeld ruim 160.000 kijkers of 30 procent minder doen dan bij het WK in 2018 in Rusland.
 1. “Ik ben ‘shell shocked’ door het nieuws”: Nic Balthazar en Phara de Aguirre reageren op ‘bijltjesdag' bij VRT
  TV
  215

  “Ik ben ‘shell shocked’ door het nieuws”: Nic Balthazar en Phara de Aguirre reageren op ‘bijltjes­dag' bij VRT

  Bij de openbare omroep VRT vinden momenteel de gesprekken plaats met 41 medewerkers die eind dit jaar gedwongen moeten vertrekken in het kader van het transformatieplan. Het totale aantal ontslagen in de besparingsperiode tot 2025 is wel verder teruggedrongen tot 61 voltijdse equivalenten, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. Onder meer reportagemaakster Annick Ruyts deelde op haar Facebookpagina dat de openbare omroep haar aan de deur gezet heeft. Phara de Aguirre (61) beschreef op Twitter dat de aangeslagenheid onder de collega’s groot is.