In 'De Bende van Jan de Lichte', sinds deze week op Streamz, zet Matteo Simoni de titelfiguur neer als een dappere antiheld. Ook in de gelijknamige schelmenroman van Louis Paul Boon (die in onze krant in afleveringen verscheen, rechts) wordt hij zo voorgesteld. In de 18de-eeuwse vonnissen blijkt het echter om minder heldhaftige daden te gaan.
Volledig scherm
PREMIUM
In 'De Bende van Jan de Lichte', sinds deze week op Streamz, zet Matteo Simoni de titelfiguur neer als een dappere antiheld. Ook in de gelijknamige schelmenroman van Louis Paul Boon (die in onze krant in afleveringen verscheen, rechts) wordt hij zo voorgesteld. In de 18de-eeuwse vonnissen blijkt het echter om minder heldhaftige daden te gaan. © VTM

“Jan De Lichte was vooral een dief en dronkenlap”: Streamz-serie schetst geromantiseerd beeld van ‘Vlaamse Robin Hood’

TVNee, Jan de Lichte was geen Vlaamse Robin Hood die stal van de rijken en de buit met de armen deelde - zoals Matteo Simoni zijn personage neerzet in de prestigieuze Streamz-serie. Maar wat was hij dan wel? En waarom werd hij tot een gruwelijk einde veroordeeld? "Een dief, een landloper en een dronkenlap, die soms een stommiteit deed waardoor er bloed vloeide en een dode viel."