Ellen Andries heeft zelf een documentaire gemaakt over haar leven met endometriose. Je ziet het resultaat dinsdagavond in Telefacts NU.
Volledig scherm
Ellen Andries heeft zelf een documentaire gemaakt over haar leven met endometriose. Je ziet het resultaat dinsdagavond in Telefacts NU. © VTM

“Ik kan niet eten of stappen, alles doet pijn”: Telefacts NU doorbreekt taboe rond endometriose

TVDe Gentse Ellen Andries (36) heeft al tien jaar elke maand erge pijn in haar buik wanneer ze ongesteld is. Een normale zaak, kreeg ze jarenlang te horen van gynaecologen, maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. Ellen lijdt aan endometriose, net zoals twee miljoen andere vrouwen. Om het taboe over de ziekte te doorbreken maakte ze een docu. Het resultaat daarvan is dinsdagavond te zien in ‘Telefacts NU’. 

 1. Veel vrouwen worstelen met endometriose en krijgen nooit de juiste diagnose. “We moeten stoppen met pijnlijke menstruatie zo normaal te vinden”
  PREMIUM

  Veel vrouwen worstelen met endometrio­se en krijgen nooit de juiste diagnose. “We moeten stoppen met pijnlijke menstrua­tie zo normaal te vinden”

  Eén op de tien vrouwen in ons land heeft endometriose, een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies in hun buikholte voor pijnlijke maandstonden en onvruchtbaarheid zorgt. En toch herkennen dokters de ziekte amper en moeten vrouwen soms jaren wachten op een juiste diagnose. Hoe komt dat? “Vrouwen met menstruatiepijn hebben niet het gevoel dat ze hulp kunnen zoeken”, zegt experte Carla Tomassetti.
 2. “Het kwetst en is gewoonweg fout”: Amerikaanse Sesamstraat maakt TV-special over racisme
  TV

  “Het kwetst en is gewoonweg fout”: Amerikaan­se Sesam­straat maakt TV-special over racisme

  Amerikaans poppenspelprogramma ‘Sesame Street’ pleit al 50 jaar lang voor inclusiviteit. Met oog op de recente ophef over het politiegeweld tegen zwarte mensen in de VS, besloten de bewoners van de vriendelijkste straat in New York een tv-special te lanceren over dit alsmaar groeiende probleem. De video wil racisme verstaanbaar maken voor kinderen en hun tonen hoe ze hier het best mee kunnen omgaan.