Ellen Andries heeft zelf een documentaire gemaakt over haar leven met endometriose. Je ziet het resultaat dinsdagavond in Telefacts NU.
Volledig scherm
Ellen Andries heeft zelf een documentaire gemaakt over haar leven met endometriose. Je ziet het resultaat dinsdagavond in Telefacts NU. © VTM

“Ik kan niet eten of stappen, alles doet pijn”: Telefacts NU doorbreekt taboe rond endometriose

TVDe Gentse Ellen Andries (36) heeft al tien jaar elke maand erge pijn in haar buik wanneer ze ongesteld is. Een normale zaak, kreeg ze jarenlang te horen van gynaecologen, maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. Ellen lijdt aan endometriose, net zoals twee miljoen andere vrouwen. Om het taboe over de ziekte te doorbreken maakte ze een docu. Het resultaat daarvan is dinsdagavond te zien in ‘Telefacts NU’. 

2 reacties

 • Ann Vandesompel

  2 jaar geleden
  Heb al 40 jaar diepe endometriose ,ben nu 59 jaar, kinderloos, 6 operaties, en nog pijn...maar leer er met te leven..,het doet nog elke dag pijn, maar heb het n plaats gegeven..ook dank zij prof Koninkx, (gasthuisberg Leuven ) die ik me altijd zal herinneren na talloze chirurgen als iemand die er echt was voor me en me begreep, ik wens alle jonge vrouwen heel veel succes toe, echt, geloof erin, de wetenschap staat al veel verder nu, positief denken hee x Ann
 • Peggie Van Audenhove

  2 jaar geleden
  Endometriose zijn ook verklevingen van de baarmoeder met andere organen zoals de blaas, darmen..Tijdens de regels komt het bloed ook in die organen terecht wat zorgt voor helse pijnen en ontsteking van die organen. Ik werd jaren geleden door mijn huisarts niet geloofd tot ik in het ziekenhuis werd opgenomen met ernstige bloedarmoede en na verschillende bloedtransfusies is beslist om mijn baarmoeder met spoed weg te halen. Mijn man en ik hebben jaren tevergeefs geprobeerd om zwanger te worden.
 1. Chris Van Tongelen weer te zien in ‘Familie’: “Maarten Cop zei: ‘Hallo, ik ben jouw zoon.’ Ik zou ’t anders niet geweten hebben”
  PREMIUM
  TV

  Chris Van Tongelen weer te zien in ‘Familie’: “Maarten Cop zei: ‘Hallo, ik ben jouw zoon.’ Ik zou ’t anders niet geweten hebben”

  Bart Van den Bossche duikt weer in ‘Familie’ op. Chris Van Tongelen (54) mag dus nog eens aantreden. De laatste keer dat Chris nog op de set van ‘Familie’ stond, was van voor de begrafenis van Peter (Gunther Levi) en Marie-Rose (Martine Jonckheere), zo’n tien maanden geleden. “Meer moet dat ook niet zijn”, klinkt het kordaat in een gesprek met ‘TV Familie’ over waarom hij stopte bij de soap. “Ik besefte dat er iets moest veranderen.”
 2. Veel vrouwen worstelen met endometriose en krijgen nooit de juiste diagnose. “We moeten stoppen met pijnlijke menstruatie zo normaal te vinden”
  PREMIUM

  Veel vrouwen worstelen met endometrio­se en krijgen nooit de juiste diagnose. “We moeten stoppen met pijnlijke menstrua­tie zo normaal te vinden”

  Eén op de tien vrouwen in ons land heeft endometriose, een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies in hun buikholte voor pijnlijke maandstonden en onvruchtbaarheid zorgt. En toch herkennen dokters de ziekte amper en moeten vrouwen soms jaren wachten op een juiste diagnose. Hoe komt dat? “Vrouwen met menstruatiepijn hebben niet het gevoel dat ze hulp kunnen zoeken”, zegt experte Carla Tomassetti.