Hoezo voor het eerst sinds WOII? Turnhout voerde in 2008 al een avondklok in
Woensdagavond om 23.30 uur is het zover. Dan gaat in de provincie Antwerpen de avondklok in. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, luidt het. Maar dat klopt niet helemaal. In Turnhout werd in 2008 al een avondklok ingevoerd. Kinderen jonger dan 12 jaar mochten zich er na middernacht niet meer op straat begeven.
Delen per e-mail
Inwoners van de provincie Antwerpen moeten vanaf woensdagavond rekening houden met een avondklok. Iedereen moet er thuis zijn tussen 23.30 uur en 6 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen.
250 euro
Niet voor alle inwoners van de provincie is zo’n avondklok nieuw. In politiezone Turnhout werd in juni 2008 al een avondklok ingevoerd, weliswaar voor een beperkte doelgroep. In het politiereglement werd toen een avondklok voor kinderen jonger dan 12 jaar opgenomen. Het reglement zei dat kinderen jonger dan twaalf tussen middernacht en 6 uur ’s morgens niet zonder begeleiding van meerderjarigen over straat mochten lopen. Als toch een kind ’s nachts op straat werd betrapt, riskeerden de ouders een boete van 250 euro. Het reglement was toen een primeur voor Vlaanderen.
Grootouders
De avondklok voor kinderen werd toen officieel ingevoerd voor de hele politiezone – met 7 gemeenten – maar het was zeker niet de bedoeling om kinderen van 11 jaar te viseren die in een klein dorp na middernacht van bij de grootouders naar hun eigen woning een beetje verderop terugkeerden. De avondklok was vooral ingegeven door een problematiek destijds in het centrum van Turnhout. Vooral de omgeving van het Kasteeltje werd toen geconfronteerd met nachtelijke overlast, ook veroorzaakt door vaak erg jonge kinderen.
De avondklok in Turnhout heeft destijds zijn effect niet gemist, want schijnbaar zorgden de ouders van deze kinderen er voor dat hun koters voortaan thuis waren ‘s nachts. Eén jaar na de invoering van het reglement was er nog geen enkele inbreuk tegen de avondklok vastgesteld. Of er met de corona-avondklok anno 2020 ook geen enkele inbreuk zal zijn, valt sterk te betwijfelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Effectentaks weegt op tak23-beleggingsverzekeringen
-
Lille/Mol/Herselt Inbreker moet vijf jaar brommen nadat hij geklist wordt dankzij camera’s van politie Turnhout
Een 31-jarige Fransman is door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij pleegde meer dan vijftig woninginbraken, maar kon na inbraken in Lille gepakt worden dankzij de nummerplaatlezers van de politiezone Turnhout. -
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
-
Brasschaat/Vlaanderen The Big Bounce trekt naar Vlaamse scholen: “We hopen alternatief te zijn voor afgelaste sportdagen of bos- en zeeklassen”
De organisatoren van The Big Bounce, een muziekfestival in combinatie met (enorme) springkastelen, trekken dit voorjaar met hun concept naar Vlaamse scholen. Na twee succesvolle edities op het domein De Ster in Sint-Niklaas willen de broers Jan en Guy Pluym niet nog eens jaar zonder The Big Bounce. “Scholen mogen buiten de muren niets organiseren dus wij hopen hiermee een perfect alternatief aan te bieden”, klinkt het bij de broers. -
PREMIUM
Turnhout Groene zakjes, groene gevel: Ranobo kiest voor Kempense natuurmuur
De naam Ranobo komt u misschien niet bekend voor, maar de herkenbare donkergroene zakjes vol noten en gedroogde vruchten doen wellicht wel een belletje rinkelen. Die typische ‘groene muur’ van in de supermarkt vertaalt zich nu naar de voorgevel van het Turnhoutse bedrijf zelf, want Ranobo koos eind 2020 voor een groene gevel en brengt daarmee een ode aan zijn Kempische roots. -
Groeien Positieve bijwerkingen van de lockdown: massa’s mensen leren een nieuwe taal
In een drietalig land is het niet meer dan logisch dat kennis van de landstalen ook op professioneel vlak een troef kan zijn. Veel mensen hebben dan ook van de lockdowns gebruikgemaakt om hun talenkennis op te schroeven. Jobat.be licht toe. -
PREMIUM
Wuustwezel/Brasschaat Wim speelde 20 jaar lang ‘Flits!’ op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen: “Al die verhalen van nabestaanden heb ik nooit écht kunnen loslaten”
Twintig jaar lang stond Wim Geysen uit Wuustwezel met de monoloog ‘Flits!’ op de planken. Dat deed hij op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Hij toerde langs scholen en kleine en grote theaterzalen in heel Vlaanderen. Al die tijd praatte de theatermaker met ouders, broers en zussen van jongeren die het leven lieten in het verkeer. “Het heeft erin gehakt. Al besef ik ook: ik sta maar aan de zijlijn”, vertelt Wim. Zoon Witse (19) wil zijn verhaal verderzetten.