Blairon-boek barst van verhalen
TURNHOUTAdjudant-majoor Marcel De Wilde en Jef Van Otten schreven een boek over zeventig jaar OCnr3. In september volgt een tentoonstelling. Het is immers zeventig jaar geleden dat de opleiding van dienstplichtigen in kazerne Blairon van start is gegaan. In 48 jaar, tot aan de afschaffing van de dienstplicht in 1994, kregen in totaal 700.000 miliciens hun basisopleiding in Turnhout.
Delen per e-mail
De kazerne Majoor Blairon bestaat al langer dan zeventig jaar. De gebouwen zijn in 1937 opgetrokken en niet veel later opgeleverd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945, red.) bezetten de Duitser de Turnhoutse kazerne voor de opleiding van de Hitlerjugend. Er wordt zelfs gefluisterd dat Adolf Hitler zelf hier ooit zijn tienersoldaten bezocht heeft, al bestaat er geen concreet bewijs dat de Führer ooit in Turnhout is geweest.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne Majoor Blairon al snel in gebruik genomen door het opleidingsbataljon met de benaming 3de Primaire Opleidingscentrum. Het is naar aanleiding van de aankomst van OCnr3 dat Marcel De Wilde, zelf ooit nog korpsadjudant van het opleidingscentrum, en zijn makker Jef Van Otten een boek schreven.
Op 26 augustus 2016 is het precies zeventig jaar geleden dat het opleidingsbataljon OCnr3 de Turnhoutse kazerne binnenmarcheerde. Mannen die ouder zijn dan veertig kennen mogelijk de Turnhoutse kazerne nog, want ruim 700.000 dienstplichtigen verbleven er tijdens de eerste weken van hun opleiding. De miliciens moesten vroeger eerst een basisopleiding volgen, een algemene vorming die onder meer wapenkennis, dril, EHBO en kaartlezen omvatte. "De jongens kregen ook heel wat theorie zoals bijvoorbeeld welke rang een militair had", vertelt Marcel De Wilde, adjudant-majoor op rust.
Traangas
"Ze kregen ook aangeleerd hoe ze zich konden beschermen tegen chemische of biologische aanvallen. Ze moesten uiteraard een gasmasker dragen. Hier testten we of ze hun gasmasker wel goed droegen door ze in een ruimte te zetten waarin met een busje traangas werd gespoten. Er kwam altijd wel een sukkelaar wenend naar buiten (schudt het hoofd)."
In Turnhout kregen dienstplichtigen niet alleen een basisopleiding. Er zijn ook militairen tot chauffeur opgeleid. In kazerne Majoor Blairon zijn in totaal ooit 300.000 chauffeurs gevormd.
Leeuwen temmen
OCnr3 was één van de vier opleidingscentra waar onder het motto 'Hier temt men leeuwen' jonge mannen lessen kregen in gehoorzaamheid en het aanvaarden van gezag. Dat was vaak het grootste struikelblok voor jongens die juist van school kwamen. Soms kordaat, soms zalvend, maar voormalig korpsadjudant Marcel De Wilde wist na jaren wel hoe hij de jonge garde moest aanpakken. "Die jongens konden meestal na een aantal weken wel mee", herinnert Marcel zich. "We hebben inderdaad veel plezier gemaakt en grappen uitgehaald. Zo hadden we bijvoorbeeld een sleutel van het paradeplein, een grote koperen sleutel die voor niets diende. Om de zoveel weken lieten we een rekruut zoeken naar de sleutel. Hij werd dan van het kasje naar de muur gestuurd om uiteindelijk te ontdekken dat het paradeplein geen echte sleutel had (lacht). Er waren ook rekruten die we de (rups)banden van de tanks lieten oppompen."
Toen in 1994 toenmalig minister van Defensie Leo Delcroix (CVP) de dienstplicht heeft afgeschaft, kwam er na 48 jaar een einde aan OCnr3. Vandaag doen de gebouwen dienst voor onder meer diensten van het stadsbestuur, de huisartenwachtpost voor de regio Turnhout, de hogeschool Thomas More en sociale woningbouwmaatschappij De Ark.
Honderden foto's
Marcel en zijn compagnon Jef hebben de geschiedenis van de kazerne neergepend in een boek, aangevuld met mooie foto's. Ze organiseren bovendien van 3 tot 25 september in zaal De Korporaal in de vroegere kazerne een tentoonstelling met honderden foto's. "Soldaten die hier ooit hun basisopleiding genoten hebben, zullen zich misschien nog herkennen op de foto's. Of natuurlijk de zalen", knikt Marcel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lille
Vrienden in de bres voor ‘De Smol’ die lijdt aan zeldzame botkanker: “Zijn vechtlust motiveert ons”
Glenn Smolderen (26) uit Lille, ‘De Smol’ voor de vrienden, vecht een verbeten strijd uit tegen een agressieve en zeldzame botkanker. Glenn ontdekte een behandeling in een privéziekenhuis in het Duitse Keulen, maar die kost veel geld. Daarom hebben zijn vrienden de vzw Steun Glenn opgericht. “Alle middelen zijn welkom om ‘De Smol’ deze strijd te laten winnen.” -
Grobbendonk/Nijlen
Rechter in Turnhout beslist: trajectcontrole is niet discriminerend
Een man uit Nijlen heeft bot gevangen nadat hij zijn boete aanvocht die hij kreeg op basis van trajectcontrole. Volgens de man is het principe van trajectcontrole discriminerend omdat motorrijders niet geregistreerd worden door de camera’s. De rechtbank benadrukt nu dat er niet mag gediscrimineerd op rechten en vrijheden. “Maar niemand beschikt over het recht om ongestraft een misdrijf te mogen plegen”, oordeelt de rechter. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
-
Turnhout
Voorwaardelijke celstraf voor kopstoten tijdens feestje
De 24-jarige Turnhoutenaar A.J. is tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden veroordeeld voor agressie. Tijdens een feestje in zijn woning deelde hij kopstoten en vuistslagen uit aan vrienden. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
PREMIUMKempen
Turnhout krijgt drugopvolgingskamer: rechtbank gaat jonge Kempense criminelen intensief begeleiden
Binnen de rechtbank in Turnhout wordt vrijdag de zogenaamde drugopvolgingskamer (DOK) gelanceerd. De bedoeling is om druggebruikers die criminele feiten plegen niet meteen te straffen, maar intensief te begeleiden. Zodat ze weer op het rechte pad komen. “De DOK richt zich op beklaagden die feiten plegen om hun drugverslaving te financieren. Beklaagden die drugs verkopen uit louter winstbejag maken geen deel uit van de doelgroep”, klinkt het.