Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez haalde zich de woede van Tremelo op de hals na haar uitspraken over pater Damiaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez haalde zich de woede van Tremelo op de hals na haar uitspraken over pater Damiaan. © AP/Vertommen

“Toonbeeld van blanke overheersing”: Amerikaans Congreslid haalt zich woede van Tremelo op de hals na uitspraken over standbeeld Pater Damiaan

Het Amerikaanse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez heeft zich de woede van Tremelo op de hals gehaald. Ze omschreef het feit dat de staat Hawaï in het Congres vertegenwoordigd wordt door een standbeeld van pater Damiaan in het Capitool in Washington als een “toonbeeld van kolonialisme en blanke overheersing”. Burgemeester Bert De Wit (CD&V) van Tremelo stelt dat Ocasio-Cortez haar geschiedenis onvoldoende kent en ook Sonja Crabbé van Damiaan Actiegroep is ‘not amused’ met de uitspraken.

21 reacties

 • alain lammens

  6 maanden geleden
  Als ik haar kledij, verzorging, uitstraling aanschouw leer ik wel dat ze zeker geen honger heeft, maar wel veel geld bezit of verdient. Een toonbeeld welke hypokresie dergelijke mensen hanteren om aandacht te krijgen, zoals vele anderen !
 • Vicky Piqueur

  6 maanden geleden
  Amerikanen... Worden in de schoolbanken vollen bak gebrainwashed met 'hun geschiedenis'... Of wat ze er zich het liefste van herinneren... Dat het een fake natie is die gebouwd is op moord, bloed en slavernij daar wordt niet over gerept, een samenraapsel van immigranten allerhande... Dé Amerikaan, dat bestaat niet. Enkel en alleen bezig met hun ballon steeds meer op te blazen... Kalkoenen vreten en de vlag groeten... De afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners ergens weggestoken...
 • Marc Vanginderachter

  6 maanden geleden
  Deze madam wordt door links en bepaalde media al een paar jaar enorm gehypet maar hieruit blijkt dat ze al net zoveel lulkoek verkoopt als vele anderen. Damiaan heeft het grootste offer, zijn leven, gegeven voor de mensen van Hawai. Het niveau van de politici in de VS is pover, zowel voor de presidentsverkiezingen van dit jaar als die van de toekomst, zij werd al als een mogelijke toekomstige kandidate gezien. Veel succes gewenst.
 • Joris Heyninck

  6 maanden geleden
  Als je black lives matters protesten en plunderingen steunt, en het weghalen van Leopold II beelden (of om het even welk beeld), dan moet je dit er ook maar bijnemen. Maar dat is het probleem... er is door dat politiek correct gedachtegoed geen lijn te trekken... tuurlijk zijn die BLM protesten enkel een excuus voor rellen, en zijn die beelden weghalen enkel een excuus om de geschiedenis te herschrijven.
 • Heidi Werbrouck

  6 maanden geleden
  Gelukkig krijgt ze veel tegenwind van Amerikaanse journalisten en Hawaiianen die hun geschiedenis wel kennen. Maar waar ze anders altijd de eerste is om excuses te eisen van anderen blijven de hare uit. En Gino Denil, Naast Damiaan staat ook een standbeeld van de koning van het toen onafhankelijke Hawaii. Het staat madam gewoon niet aan dat het niet de latere koningin was die nog een dankbrief aan Damiaan stuurden. Een madam die trouwens klaagt dat ze met 175000$ per jaar geen woonst kan vinden.
 1. Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi
  Play

  Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi

 2. Woelende baby gaat als losgeslagen tol tekeer op slapende mama
  Play

  Woelende baby gaat als losgesla­gen tol tekeer op slapende mama