Kristoff snelt naar geel in chaotische openingsrit vol valpartijen
Tour de FranceAlexander Kristoff heeft de eerste rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Noor van UAE-Team Emirates was in een massasprint sneller dan wereldkampioen Mads Pedersen en de Nederlander Cees Bol. Kristoff mag uiteraard ook de eerste gele trui aantrekken na een chaotische openingsrit vol valpartijen. Wout van Aert, die tijdens de rit zonder erg viel, zat goed geplaatst in de finale, maar besliste uiteindelijk geen risico te nemen. “Ik had te veel schrik.”
Delen per e-mail
Voor de start was er even onduidelijkheid of Lotto Soudal wel mocht starten. De Franse overheid floot de versoepelde coronamaatregelen van de Tourorganisatie terug, waardoor ploegen die te kampen krijgen met twee positieve tests de Tour toch moeten verlaten. Uiteindelijk mochten Philippe Gilbert en co toch van start gaan.
De eerste rit in lijn van de Ronde van Frankrijk is altijd een nerveuze bedoening, maar kreeg dit jaar nog een extra dimensie door het spekgladde wegdek. Verschillende renners, waaronder Bennett, Quintana, Ewan, Van Aert en Porte gingen tegen de grond. Pavel Sivakov - de rechterhand van Egan Bernal - kuste het asfalt zelfs twee keer en reed kilometerslang achter het peloton. Hij zou uiteindelijk op meer dan 13 minuten finishen - streep door zijn klassementsambities.
Lopez tegen verkeersbord
Intussen reed voorin een kopgroep van drie. Michael Schär, Fabien Grellier en Cyril Gautier muisden er van bij de start vanonder, maar hun voorsprong deed nooit echt dromen. Onderweg sprokkelden Schär en Grellier even veel bergpunten, maar die laatste kwam voor Schär over de finish en mag zo morgen in de bollentrui starten.
Op het kletsnatte asfalt werd het een echte afvallingsrace. Kersvers Europees kampioen Giacomo Nizzolo loste zomaar de rol in het peloton, terwijl Wout van Aert moest terugkeren na een valpartij in de straten van Nice. Tony Martin maakte dan maar eigenhandig een einde aan de chaos door het blok erop te leggen.
Tot Astana dan toch maar besliste om de boel onder druk te zetten. Uitgerekend kopman Miguel Angel Lopez slipte in de afzink tegen een verkeersbord. Onder andere Primoz Roglic en Matteo Trentin lieten hun onvrede merken aan de renners van Alexandre Vinokourov.
Van Aert sprint niet mee
Na de uitspatting van Astana keerde de rust weer terug in het peloton. De renners toonden zich solidair met elkaar en deden het zeer behoedzaam in de laatste afdaling van de dag. Eenmaal beneden trok Benoît Cosnefroy op avontuur. De Franse ploegmaat van Oliver Naesen reed nooit echt ver weg en werd enkele kilometers verder weer opgeslokt door het peloton.
In de nerveuze slotkilometers leek alles vlekkeloos te verlopen, tot vlak na de boog van de drie kilometer het halve peloton tegen de vlakte ging. Onder andere Thibaut Pinot kwam ten val. Voorin zaten Bennett en Sagan goed geplaatst, maar ze werden geklopt door de sterke Noor Kristoff. De Noor haalde het voor wereldkampioen Pedersen en Cees Bol. Sam Bennett werd vierde, Sagan maakte de top vijf rond. In navolging van Thor Hushovd mag Alexander Kristoff als tweede Noor in de Tourgeschiedenis de gele trui aantrekken.
Wout van Aert zat in de slotkilometers goed geplaatst, maar wilde geen risico nemen en sprintte niet mee. “Ik had te veel schrik, dus heb ik beslist me er niet tussen te gooien”, reageerde de winnaar van Milaan-Sanremo na de aankomst.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
Tour de France Wout van Aert: “Dit was een fantastische Tour, nu heb ik de ambitie om wereldkampioen te worden”
Wout van Aert mikte op een derde ritzege in de Tour, maar moest vrede nemen met de zesde plek op de slotrit. De Belg blikt met veel voldoening terug op zijn Ronde van Frankrijk en kijkt uit naar het WK van volgende week in Imola. -
PREMIUM
Tour de France Onze chef wielrennen zag dat de verbetenheid ontbrak bij de Belgen: “Over hun lijk dat ze Kragh Andersen laten rijden in de klassiekers”
De Belgen waren met vier mee in een kopgroep van twaalf, maar toch ging de ritzege in Champagnole naar een Deen. Geen van onze landgenoten had een antwoord in huis op de uitval van ritwinnaar Søren Kragh Andersen. Onze chef wielrennen vraagt zich af waarom de Belgen ook naast hun laatste kans grepen. “Kragh Andersen wilde het harder. Het wegwerpgebaar van Thomas De Gendt, dat het allemaal geen zin had, dat zei alles.” -
-
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Tour de France Pogacar, die op hoogste gebouw ter wereld prijkt, over de WK-wegrit: “Van zo'n parcours hou ik”
Volgende zondag volgt in Imola de WK-wegrit (258,2 km). Tadej Pogacar, de winnaar van de Ronde van Frankrijk, vond tussen zijn stuntwerk in de Tour door nog de tijd om even vooruit te blikken naar die koers. De Sloveen, vandaag jarig, kijkt uit naar de koers. -
Tour de France Remco Evenepoel: “Dat renners van 22 jaar de Tour winnen, is motiverend”
Ook Remco Evenepoel (20) heeft met grote ogen gekeken naar de prestatie van Tourwinnaar Tadej Pogacar. De 22-jarige Sloveen won de Ronde van Frankrijk na een ware krachttoer in de slottijdrit. En dat één jaar na de triomftocht van Egan Bernal (23), eveneens een generatiegenoot van Evenepoel. “Dit werkt motiverend”, vertelt het toptalent van Deceuninck-Quick.Step aan de RTBF. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
9 reacties
patrick isenborghs
Paul Vandekerckhove
Karel Belmans
Marc Talloen
Marc Masure