Het onheilspellende sluitstuk van rit 2: brug van 18 kilometer die te gevaarlijk is voor fietsers maar niet voor de Tour
TOurEen brug met een eigen weerbericht: dat voorspelt weinig goeds. De Storebæltsbroen — de Grote Beltbrug — vormt hét decor van de eerste koninklijke sprint van deze Tour. 18 kilometer lang, 18 weetjes over het onheilspellende sluitstuk van rit twee.
Overspant de Grote Belt
De Grote Beltbrug overspant de Grote Belt, de zeestraat tussen de eilanden Fyn en Sjælland. Ze bestaat uit een hangbrug — dat is de Østbroen met de kenmerkende pylonen — en een liggerbrug. Eén deel is 6,6 kilometer lang, het ander 6,8. Halverwege ligt het kunstmatig groter gemaakte eiland Sprogø waardoor de lengte van oever tot oever 18 kilometer is.
4,2 miljard euro
Aan dit bouwkundig pareltje hangt een gigantisch prijskaartje van 4,2 miljard euro vast.
11 jaar gebouwd
Het bouwen van de Storebæltsbroen nam járen tijd in beslag. In 1934 al presenteerden de Deense spoorwegen een plan voor een brug tussen Fyn en Sjælland. De twee eilanden waren daarvoor altijd met een veerdienst verbonden. In 1948 werd een commissie opgericht om het idee te onderzoeken. Een jaar na de goedkeuring in 1987 werd de symbolische eerste steen gelegd. Op 14 juni 1998 reed de eerste wagen erover.
15 minuten reistijd
Dankzij de brug werd de reistijd over de Grote Belt gereduceerd van 90 minuten — met de pont — naar minder dan een kwartier.
150 miljoen wagens
Dagelijks rijden gemiddeld 34.100 wagens over de brug. 9 augustus 2015 was een recorddag: toen reden 48.257 voertuigen van het ene naar het andere eiland. Op 26 mei 2014 werd de kaap van 150 miljoen bereikt. Iedere dag reizen ongeveer 21.000 passagiers met de trein over de Grote Beltbrug tussen de eilanden.
33,61 euro tol
De Grote Beltbrug dwarsen met de wagen kost 250 kronen, of 33,61 euro. Met de motor kan het voor 130 kronen (17,48 euro), campers en vrachtwagens betalen 610 kronen (82 euro) tol. Dat zijn de prijzen voor een enkele rit. Sinds dit jaar is er trajectcontrole.
Amper koersen
De Storebæltsbroen is de belangrijkste snelweg van Denemarken. Fietsen is een uitzondering. De vorige keer was op 4 september 2021, voor de herlancering van Aarhus-Odense-Kopenhagen, de langste recreatieve wielerwedstrijd van Denemarken. De Ronde van Denemarken ging tussen 1998 en 2004 vier keer over de brug. Tussen 2005 en 2017 werd er elke drie jaar ook op gelopen, tijdens de Broløbet, de Bruggenloop. Maar onder impuls van toenmalig minister van Mobiliteit Ole Birk Olesen werd de vergunning van die wedstrijd — en bij uitbreiding voor elk sportevenement — ingetrokken. Te gevaarlijk, oordeelde hij. De maatregel van Olesen kreeg bakken kritiek, net omdat Denemarken zich toen al kandidaat had gesteld als gastheer voor de Grand Départ.
Langste brug ooit in Tour
‘Le Pont du Grand Belt’ is de langste brug die het Tourpeloton ooit heeft gekruist. Het was Tourbaas Christian Prudhomme die de ingeving kreeg na de passage op Neeltje Jans in 2015. Nairo Quintana verloor er toen, in de tweede rit al, bijna anderhalve minuut.
8 doden
Op 2 januari 2019 kostte een treinongeluk op de Grote Beltbrug aan acht mensen het leven. De brug was op het moment van de feiten gesloten voor het autoverkeer omdat het stormde, de trein reed wel. Bij het ongeval waren een goederentrein en een passagierstrein betrokken. Door de hevige wind kwam de voorste oplegger van een goederentrein los en belandde die tegen een passagierstrein op het andere spoor. Het is het zwaarste treinongeluk van de afgelopen 30 jaar in Denemarken.
50% meer wind
Een brug met een eigen weerbericht: dat voorspelt weinig goeds. Wie weet dat op het hoogste punt — 70 meter boven zeeniveau — de wind 50 procent krachtiger blaast dan normaal, weet meteen waarom. De ultieme waaierdrempel volgens experts? Een stevige bries van 7 meter per seconde die dan nog het liefst uit het noorden of het zuiden komt gewaaid.
Geen fietspad
De brug heeft geen fietspad en ook voetgangers kunnen er niet over. Te gevaarlijk wegens de wind.
1.624 meter overspanning
De hoofdoverspanning — de afstand tussen twee brugpijlers — is 1.624 meter lang. De Grote Beltbrugverbinding was daarmee lange tijd de derde langste hangbrug ter wereld. Sinds de opening van de Çanakkale 1915-brug in Turkije in maart van dit jaar — die heeft een overspanning van 2.023 meter — staat ze op vier.
Poort naar Scandinavië
De Storebæltsbroen is, samen met de Sontbrug, de poort naar Scandinavië. Het alternatief is de veerdienst tussen het Duitse Puttgarden en het Deense Rødby.
1.000 Deense kroon
De Grote Beltbrug staat sinds 2011 op het bankbiljet van 1.000 Deense kroon.
Waaiergevaar vóór de brug
Jasper Philipsen droomde voor de Tour dat hij van de brug kon afwaaien. En ook heel wat andere renners hadden het in de voorbije weken al over de Grote Beltbrug. Zo ook Mads Pedersen: “Ik heb nog nooit over de brug gefietst, en ik denk eigenlijk niemand, want het is een van de drukste autostrades van Denemarken. Op de brug zelf zal het niet zo hectisch zijn, want in Denemarken hebben we negentig procent van de tijd westenwind, en dat betekent dat de wind op de brug pal op de neus staat. Wie daar een waaier wil vormen of wil demarreren, blaast zichzelf op. De dertig tot veertig kilometer voor de brug daarentegen staat de wind in de zij over smalle wegen met veel open vlaktes. Daar wordt het hectisch en is er grote kans op waaiers. De kans is groot dat het peloton al in stukken zal zijn gereden, wanneer we de brug opdraaien.”
Hoogste vrijstaande torens
De twee enorme pylonen van de oostbrug zijn met hun 254 meter de hoogste vrijstaande torens van Denemarken. Ter vergelijking: het hoogste natuurlijke punt in Denemarken is Møllehøj, dat op 171 meter ligt.
Heibel met Finland
Bijna kwam Finland nog roet in het eten gooien tijdens de bouw van de brug: boorplatformen die in Finland waren gemaakt konden niet onder de brug door varen. De zaak werd met 90 miljoen DKK, een slordige 12.097.341 euro, afgehandeld.
Eilandje van 154 ha
Sprogø is een klein eiland in de Grote Belt. Het was oorspronkelijk een natuurlijk eiland van 38 hectare groot. Voor de bouw van de brug werd het uitgebreid naar 154 hectare.
ID-kit
- Tussen de eilanden Fyn (Nyborg) en Sjælland (Korsør)
- Overspant de zeestraat Grote Belt
- Totale lengte: 18.000 meter
- Hoogte van de pylonen: 254 meter
- Doorvaarthoogte 65 m
- Langste overspanning 1.624 m
Ben jij een wielerliefhebber? Speel dan mee met de Gouden Tour en maak kans op 5.000 euro!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tour de France29
“Jumbo-Visma maakt ons allemaal belachelijk, we hinken twee stappen achterop”: Jasper Philipsen sakkert na nieuwe tweede plaats
En de winnaar van de negentiende Tourrit was... Jasper Philipsen. Ware het niet dat Christophe Laporte er nog voor reed. Wéér Jumbo-Visma. “We lopen niet één, maar twee stappen achter op hen.” -
PREMIUMTour de France7
“De dominantie van Jumbo-Visma in deze Tour is nooit eerder gezien, ook niet ten tijde van Armstrong en Sky/Ineos”
-
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
-
Tour de France10
De terechte winnaar: Wout van Aert krijgt de Superstrijdlust in de Tour de France
Wout van Aert is verkozen tot winnaar van de Superstrijdlust, de meest strijdvaardige renner van de Tour de France. Onze landgenoot is zo de eerste Belgische laureaat sinds Eddy Merckx in 1975. -
vtwonen
Dit is het beste tijdstip om je planten water te geven op warme dagen
Vandaag halen we temperaturen tot 32 graden Celsius en volgende week wordt het ook broeiend warm. De planten in je tuin snakken dan naar water. Maar op welk moment van zo’n hete dag sproei of giet je jouw planten het best? Vtwonen.be legt het uit. -
Tour de France Femmes5
Marianne Vos praat voor het eerst over haar vriendin: “Zij mag ook eens mee in de spotlights staan”
Marianne Vos pakte al meer dan 240 overwinningen, maar haar zege in de Tour ligt haar nauw aan het hart. Ook al is ze intussen 35, er lijkt geen sleet te komen op de vandaag erg openhartige Nederlandse kopvrouw van Jumbo-Visma. “Leeftijd is maar een getal. Zolang je het graag doet, kan je veel bereiken.” -
Independer.be
Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEddy DESMET
Peter Johan
Peeters Francis
roger goddeeris
Stephan Priem