Nico Olieslagers heeft met Steven Vandewal en Veerle Vandoren het boek “Met kerstmis zijn we thuis” samengesteld. Het boek brengt de verhalen van 1006 oud-strijders en gesneuvelden uit Tongeren die vochten tegen de Duitsers.
Volledig scherm
Nico Olieslagers heeft met Steven Vandewal en Veerle Vandoren het boek “Met kerstmis zijn we thuis” samengesteld. Het boek brengt de verhalen van 1006 oud-strijders en gesneuvelden uit Tongeren die vochten tegen de Duitsers. © Mine Dalemans

Verhalen van 1006 Tongerse oud-strijders
en gesneuvelden in Eerste Wereldoorlog

Veel jonge mannen die opgeroepen werden om voor het Belgisch leger te vechten tegen de Duitsers die ons land begin augustus 1914 binnenvielen, schreven aan het thuisfront dat de eerste wereldoorlog niet lang zou gaan duren. Ze dachten tegen kerstmis dat jaar terug thuis te zijn. Onder deze titel brengen het Geschiedkundig Genootschap en het stadsarchief van Tongeren een kanjer van een naslagwerk — 400 pagina’s — over de rol en de verhalen van Tongerse soldaten en hun leeftijdsgenoten die uit vrije wil gingen vechten tegen de vijand. “We brengen het verhaal van 1006 oud-strijders”, vertelde Nico Olieslagers die titanenwerk verrichte om gegevens en foto’s van 1006 oud-soldaten, onder wie 92 het leven lieten, bij elkaar te sprokkelen.

 1. Stevige factuur voor dertiger die stapel afval verbrandde: brandweer dacht aan bedrijfsbrand en rukte massaal uit
  Bilzen

  Stevige factuur voor dertiger die stapel afval verbrandde: brandweer dacht aan bedrijfs­brand en rukte massaal uit

  Een dertiger uit Bilzen wilde op 21 januari zijn boerderij opruimen. Al het afval – golfplaten en een microgolfoven incluis – stapelde hij op en stak hij in brand. Maar de vlammen laaiden zo hoog op dat de brandweer dacht aan een bedrijfsbrand en vol alarm sloeg. Resultaat: een factuur van 1.700 euro, mogelijk nog gevolgd door een stevige boete van de strafrechter. “Ik ben hier erg van geschrokken.”
 2. 15 maanden cel voor IT-specialist die ex als geheime aanbidder maandenlang stalkt
  Oudsbergen

  15 maanden cel voor IT-specialist die ex als geheime aanbidder maanden­lang stalkt

  Bijzonder verregaand en uiterst ernstig. Zo bestempelde de strafrechtbank het gedrag van de 37-jarige IT-specialist uit Oudsbergen die zijn ex-partner lange tijd zwaar belaagde. Maandenlang steunde hij zijn ex in haar zoektocht naar haar ‘geheime stalker’, die haar leven onmogelijk maakte. Tot het slachtoffer ontdekte dat de vader van haar zoontje zelf de boosdoener was. De man, die zelfs naaktopnames van het slachtoffer maakte door het raam van haar woning zonder dat ze dat wist, kreeg 15 maanden cel, waarvan tien met uitstel. “Hij verloor helemaal zijn pedalen.”