Het unieke Romeinse vervloekingsplaatje.
Volledig scherm
Het unieke Romeinse vervloekingsplaatje. © Mine Dalemans

Gallo-Romeins Museum pakt uit met uniek Tongers vervloekingsplaatje

Bezoekers van het Gallo-Romeins Museum kunnen voortaan kennismaken met een wel heel bijzonder object: een loden vervloekingsplaatje uit de Romeinse tijd. Met zo’n plaatje trachtte men onheil over iemand af te roepen. Het in onze regio vervaardigde vervloekingsplaatje werd enkele jaren geleden opgegraven in Tongeren. Een team van specialisten onderzocht het grondig en heeft de vondst nog maar net gepubliceerd.

 1. Nederlandse bende die 3 drugslabo’s opzet in Maasmechelen en Lanaken riskeert tot acht jaar cel: “Ze gingen roekeloos te werk”
  PREMIUM
  Lanaken/Maasmechelen

  Nederland­se bende die 3 drugslabo’s opzet in Maasmeche­len en Lanaken riskeert tot acht jaar cel: “Ze gingen roekeloos te werk”

  Een elfkoppige Nederlandse bende riskeert tot acht jaar cel omdat ze in de zomer van 2015 drie drugslabo’s opzette in Lanaken en Maasmechelen. Na een onderzoek door Europol konden de drie labo’s aan elkaar gelinkt worden. De elf beklaagden vragen stuk voor stuk de vrijspraak. “Ik had beter een advocaat genomen”, zuchtte een van hen geschrokken.
 2. Hasseltse musea lanceren dit weekend eerste Belgische solotentoonstelling van striptekenaar Brecht Evens: “Nóg groter en nóg kleurrijker”
  PREMIUM
  Hasselt

  Hasseltse musea lanceren dit weekend eerste Belgische soloten­toon­stel­ling van stripteke­naar Brecht Evens: “Nóg groter en nóg kleurrij­ker”

  Goed nieuws voor wie dit weekend nog geen plannen heeft, want vanaf zaterdag verschijnt de eerste Belgische solotentoonstelling van de Hasseltse striptekenaar Brecht Evens (35) in Villa Verbeelding en Het Stadsmus. De tweedelige expo geeft bezoekers een unieke kans om de originelen van Evens’ werk te ontdekken, voor ze opnieuw terugkeren naar collecties van privéverzamelaars.