Tiens vaccinatiecentrum wordt overvloedig getest: “Op kruissnelheid zullen we 130 mensen nodig hebben”
TienenHet vaccinatiecentrum aan de Goossensvest in Tienen is intussen in volle opbouw. Vanuit het RZ Heilig Hart Tienen, dat samen met de andere zorgpartners de coördinatie van de vaccinatiecentra in de regio mee op zich zal nemen, wil men echter voor geen enkele verrassing komen te staan. En dus kwam een werkgroep van het ziekenhuis zelf, bestaande uit artsen, verplegend personeel en vrijwilligers bekijken wat nog anders kan of moet.
Delen per e-mail
Al een hele week is men met man en macht in de weer om het vaccinatiecentrum aan de Goossensvest in Tienen in gereedheid te brengen. Heel wat stadsarbeiders geven het beste van zichzelf. Verschillende lokalen werden al in gereedheid gebracht en (deels) ingericht, maar voor deze ongeziene operatie wil men echt tot het uiterste voorbereid zijn. Noch de stad, noch het ziekenhuis kunnen dit echter alleen, en dus sloegen de eerstelijnszone, de huisartenkringen ELZOH en HAZOH, de Landense huisartsenkring en de lokale overheden de handen in elkaar met tal van vrijwilligers.
Lees verder onder de foto.
Meer dan 250 medewerkers per dag
“Het is zeker niet eenvoudig, maar we zullen hier samen zeker in slagen”, zegt algemeen directeur Hans Struyven. “Per vaccinatielijn hebben we te allen tijde 18 à 20 mensen nodig. De centra zullen open zijn van 7 tot 20 uur. Als je ervan uitgaat dat er op kruissnelheid vier lijnen per centrum zijn en je per dag twee shifts draait, dan heb je al meer dan 130 medewerkers nodig per centrum of meer dan 250 medewerkers voor Landen en Tienen samen. We staan ook voor een zeer lange periode. In principe gaan we ervan uit dat dit tot eind oktober kan zijn. Al hopen we dat we eerder kunnen afsluiten.”
Verpleegkundigen
“Wanneer we het vaccin juist zullen krijgen is nog even afwachten”, gaat de directeur verder. “Iedereen krijgt daar per brief een persoonlijke uitnodiging voor. Als mensen langskomen voor het vaccin, moet men eerst een anamnese afnemen. Per lijn zullen hebben we telkens twee verpleegkundigen nodig, terwijl een derde verpleegkundige instaat voor het vaccineren zelf. Per vaccinatiecentrum is er ook op elk moment een arts aanwezig. Hiervoor vragen we aan onze specialisten in het ziekenhuis om één dag of twee halve dagen in te springen. Ook de huisartsen zullen zich engageren en we doen tevens een oproep aan alle gepensioneerde artsen in onze eerstelijnszones. Daarnaast werken we ook aan een mobiel team zodat mensen die door medische omstandigheden niet naar het centrum kunnen komen, aan huis worden gevaccineerd.”
Lees verder onder de foto.
Helpende handen gezocht
Naast artsen en verpleegkundigen zullen ook apothekers helpen om de vaccins ter plaatse in de juiste dosissen te prepareren. Naast medisch opgeleiden, heeft men ook telkens nood aan heel wat vrijwilligers. Zo zijn er mensen nodig aan het onthaal, toezichters voor de verschillende zalen en parkings, mensen om patiënten te begeleiden, vrijwilligers voor de catering en de schoonmaak. Ook deze taken dienen van 7 tot 20 uur te gebeuren. Maar hoe ga je die vinden en is dat nodig tot eind oktober?
“Neen, we verwachten niet dat iemand elke dag tot eind oktober komt helpen. Wel is het zo dat we aan de vrijwilligers een minimumengagement vragen van vijf volledige dagen of tien halve dagen. Iemand opleiden voor één dag is niet zo handig. In het begin zal het vaccinatiecentrum misschien niet iedere dag open zijn, dat is afhankelijk van de levering van de vaccins. Eens op kruissnelheid zal het centrum vermoedelijk wel op volle toeren draaien in de maanden april, mei en juni.”
Wie wil helpen in het vaccinatiecentrum in Landen of Tienen kan hier een formulier invullen. Je kan aanduiden waarin je wil helpen en in welke periode.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoegaarden
Opnieuw actie rond psychische lijden van jongeren op Gemeenteplein
Voor de tweede zondag op rij kwamen mensen op het Gemeenteplein van Hoegaarden actie voeren om aandacht te vragen voor het psychische leed van jongeren in deze coronatijden. Vorige week waren er 58 actievoerders, ditmaal kwamen een 40-tal mensen opdagen, maar was er ook voor het eerst begeleiding met muziek. Het is de bedoeling elke zondag om 11 uur actie te voeren, tot het beleid reageert. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Dit is het loon van een creative in een reclamebureau
-
-
Tienen
Ingang stadhuis tijdelijk via ceremoniële ingang
Vanaf maandag 1 tot en met vrijdag 12 maart zal de ingang van het stadhuis (kant onthaal) niet bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers omwille van de werken op de Grote Markt. Bezoekers kunnen het gebouw betreden via de ceremoniële ingang op de Grote Markt. -
voetbal eerste nationale
Nils Struys gaat volgend seizoen een niveau hoger aan de slag bij eerstenationaler KVK Tienen: “Ik wil zo ver mogelijk geraken”
Met verdediger/middenvelder Brent Herroelen (Heist) en spits Chuks Okunde (Houtvenne) heeft Olympia Wijgmaal zijn eerste inkomende transfers beet. Ongetwijfeld een opsteker voor de tweedenationaler, nadat het eerder Nils Struys kwijtspeelde aan KVK Tienen. De 21-jarige flankverdediger keert daarmee terug naar de club waar het voor hem allemaal begon. -
Hoegaarden
Oppositieraadslid Herwig Princen bevraagt burgemeester over knelpunten op schoolroutes
“De Vlaamse overheid investeert in verkeersveilige schoolroutes. De school- of fietsroute van huis naar school is niet altijd en overal even veilig. Minister Lydia Peeters wil niet enkel de schoolomgeving, maar nu ook de schoolroutes aanpakken”, zo leidde Gewoon Wit oppositieraadslid Herwig Princen zijn betoog in, om te weten te komen of de gemeente Hoegaarden de knelpunten op schoolroutes al had overgemaakt aan de Minister. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.