Stationsparkings van Landen en Tienen worden vanaf september betalend
De stationsparkings van Tienen en Landen worden vanaf begin september betalend. Zo moet je per jaar 362 euro neertellen om je wagen op de stationsparking in Landen te zetten. In Tienen zijn er twee tarieven. Op de parking achteraan het station (P1) spendeer je eveneens 362 euro, op de parking vooraan (P2) 321,60 euro per jaar. De stadsbesturen van Landen en van Tienen zijn niet blij met de invoering van dit betalend parkeren.
Delen per e-mail
NMBS wil de stations van Tienen en Landen verder uitbouwen tot een mobiliteitsknooppunt, waar reizigers eenvoudig kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere. “Goede parkeervoorzieningen zijn daarvoor essentieel”, klinkt het bij de NMBS. “Zowel in Tienen als in Landen is de stationsparking echter verzadigd. Door te werken met een betalende toegangscontrole met slagbomen hebben treinreizigers de mogelijkheid op een gegarandeerde parkeerplaats. Daarvoor genieten ze bovendien van een voordeeltarief.”
Fietsenstallingen
De parkeerabonnementen voor Tienen en Landen zijn vanaf augustus te koop via de ticketautomaten in de stations of aan de loketten. “Deze maatregel moet de reizigers ook stimuleren om indien mogelijk gebruik te maken van andere vervoersmiddelen dan de wagen om van en naar het station te gaan”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “Zowel in Tienen als in Landen breidt NMBS daarom nog voor september de fietsenstallingen uit. In Tienen komen er 300 fietsplaatsen bij, wat het totale aantal op 490 brengt. In Landen komen er 100 plaatsen bij, waardoor er meer dan 300 fietsplaatsen zullen zijn.”
Eenzijdig beslist
“Ik vind het jammer dat de stationsparking betalend wordt”, reageert Landens burgemeester Gino Debroux (L’anders). “Hierdoor worden de mensen die kiezen om met het openbaar vervoer te gaan werken, eigenlijk gestraft. Maar dit is het algemeen beleid van de NMBS in heel België. Al verschillende jaren is de spoorwegmaatschappij ermee bezig om alle stationsparkings betalend te maken in België. Ik begrijp dat het goed is dat de mensen ertoe aangezet worden om zich op een andere manier naar het station te begeven dan met de auto maar dit is voor velen helaas onmogelijk want het huidige aanbod van alternatieven is te beperkt. We kunnen alleen maar vaststellen dat de NMBS eenzijdig de beslissing heeft genomen en dat de stad hier enkel van op de hoogte werd gesteld. De tarieven werden ons een week geleden pas meegedeeld. Ik kan me echter niet van de indruk ontdoen, dat het voor de NMBS enkel te doen is om de financiële opbrengsten, en niet om het belang van de treinreiziger, waarbij de lasten afgewimpeld worden op de steden.”
Ik kan me niet van de indruk ontdoen, dat het voor de NMBS enkel te doen is om de financiële opbrengsten, en niet om het belang van de treinreiziger.”
En ook het stadsbestuur van Tienen is niet blij met de maatregel van de NMBS. “We hadden een aantal keer overlegd met een delegatie van de NMBS, maar er was geen luisterbereidheid om af te stappen van hun initiatief en de parking gratis te behouden”, zegt schepen Bram Delvaux (Open Vld). “Als je mensen wil stimuleren om de trein te nemen om de files aan te pakken en omdat dit goed is voor het klimaat, dan is dit onacceptabel. Gelet op de aanslepende werkzaamheden aan het station van Tienen die al jaren tot grote overlast leiden, zou de NMBS de treinreizigers in Tienen wat extra in de watten mogen leggen. In België betalen we per werkende op jaarbasis aan de NMBS 625,00 euro per jaar. Dat is veel belastinggeld voor de NMBS, wat aanvaardbaar is, maar dan moet de kwaliteit en dienstverlening wel verbeteren. Betalend parkeren is in dit verhaal totaal onaanvaardbaar.”
Tarieven
De tarieven op een rijtje. In Landen en op parking P1 in Tienen betaal je als treinreiziger voor het gebruik van de parking per uur 1,17 euro, per dag 7 euro, per maand 34,70, per drie maand 90,60 en per jaar 362,30 euro. Niet-treinreizigers tellen per uur 1,70 euro, per dag 16,97 euro en per maand 59,30 euro neer. Op P2 in Tienen betaal je als treinreiziger 1,08 euro, per dag 6,48 euro, per maand 30,80 euro, per drie maand 80,40 euro en per jaar 321,60 euro. Niet-treinreizigers dokken per uur 1,70 euro, per dag 16,97 euro en per maand 53 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTienen / Brussel
Facebook voor Fifi: “Op zoek naar een kiné voor je kat of een leuke gadget voor je hond, via MoPETS kan je het allemaal vinden”
Als het nog niet in huis was, heeft de coronacrisis toch heel wat mensen over de streep getrokken om een dier in huis te halen. Helaas weten honden- en kattenbaasjes niet steeds waar ze terechtkunnen voor bijvoorbeeld gezonde voeding, een goede trimbeurt of willen ze hun huisdier mee op vakantie nemen en weet men niet goed in welk hotel dieren welkom zijn. Daar komt nu verandering in. Dajo Hermans en Nancy Delhalle lanceren MoPETS, een social netwerk voor huisdiereigenaars én professionals. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Tienen
Inbrekers gaan aan de haal met laptop en tablet
Bewoners van een huis in de Sint-Barbarastraat in Kumtich stelden zondag rond 8.10 uur vast dat dieven ingebroken hadden. De daders forceerden een deur om de woning binnen te dringen en doorzochten de gelijkvloerse verdieping. Op het eerste zicht werd een laptop en een tablet gestolen. De politie onderzoekt de zaak verder. -
-
PREMIUMTienen
LEKKER LOKAAL. Takeaway De Refugie: Weekendmenu met uitstekende prijs-kwaliteit
In restaurant De Refugien in de Kapucijnenstraat in Tienen kan je in coronavrije tijden genieten van ‘bistronomie’: tafelen in een ongedwongen sfeer, met op de menukaart kwalitatieve gerechten aan een betaalbare prijs. Dankzij de takeaway kan je nu ook thuis genieten van wat het restaurant allemaal te bieden heeft. Normaal vind je op de overwegend Frans-Belgische kaart een mix van klassiekers zoals zeetong Meunière en huisgemaakte garnaalkroketten, maar door de coronacrisis is men nu overgeschakeld op een weekmenu. Dat probeerden wij voor jullie uit. Lees hier meer over onze restaurantrecensies. -
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft. -
Tienen
Jeugdboekenmaand in Tiense bib
Dit jaar bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar. Een extra reden om het lezen te vieren. Van 1 tot en met 31 maart staat het thema “Lezen is een feest” centraal in de stadsbibliotheek van Tienen.
0 reacties