Illustratie.
Volledig scherm
Illustratie. © Shutterstock

Jaar cel voor oplichtster

TIENENDe Leuvense correctionele rechtbank heeft een vrouw veroordeeld tot een jaar cel en 800 euro boete, omdat ze de bankkaarten van twee bejaarde vrouwen had gestolen en er meer dan 8.600 euro mee had afgehaald. Samen met een onbekende handlanger leidde ze de vrouwen om de tuin.

 1. Vedové wint De Lazuur
  Tienen

  Vedové wint De Lazuur

  Tijdens de Kweikersdag werd traditiegetrouw ook De Lazuur gehouden.In 2018 werd een nieuwe traditie opgestart: De Lazuur. Op de Tiense feestdag, de Kweikersdag, vindt een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van de stad, ‘contreien’ genaamd, plaats. Het is niet zomaar een gewone wedstrijd. De deelnemers moeten onderweg een zelfgemaakt schaap dragen. Waarom schapen? Tienen heeft iets met schapen. Tienenaars hebben als spot- en geuzennaam niet alleen ‘Kweikers’, maar ook ‘Schapenkoppen’. Naar aanleiding van de Lazuur werd een nieuwe sportieve uitdaging uitgevonden: het ‘Schaapdragen’. De deelnemers lossen elkaar af door middel van het overdragen van ‘het schaap’. Elke contrei maakt haar eigen schaap dat voldoet aan een aantal vereisten. Bij deze editie die plaatsvond op het sportveld achter de Luchtballon, namen liefst negen contreien deel. Ook burgemeester Katrien Partyka nam zelf deel met de contrei Gigi (Gilainstraat). Ondanks haar inzet en die van haar collega’s, wonnen ze de wedstrijd niet. Tien rondes moesten gelopen worden door deelnemers van verschillende leeftijden. Uiteindelijk won contrei Vedové (Veldbornstraat, Donystraat en de Vesten). Zij gingen naar huis met het gouden vaandel met de schapenkop.
 1. Tentoonstelling rond fotojournaliste Odette Dereze (1932-2020) uit Attenrode centraal in Kunst in de Kerk
  Glabbeek

  Tentoon­stel­ling rond fotojourna­lis­te Odette Dereze (1932-2020) uit Attenrode centraal in Kunst in de Kerk

  Fotojournaliste Odette Dereze uit Attenrode, geboren in 1932 en eind vorig jaar overleden aan het coronavirus, krijgt dit weekend met een unieke tentoonstelling van haar werk een hommage door de gemeente Glabbeek. De tentoonstelling in de kerk van Attenrode werd officieel geopend in aanwezigheid van haar familie. “Zij was één van de pioniers van de Belgische fotojournalistiek, was bevriend met de koninklijke familie en was fotografe van heel wat beroemdheden” zegt burgemeester Peter Reekmans.