De redactieleden van Gemakkelijk nieuws uit Tienen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter (tweede van links) en Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen.
Volledig scherm
PREMIUM
De redactieleden van Gemakkelijk nieuws uit Tienen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter (tweede van links) en Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen. © Bronckaerts

Anderstaligen uit Tienen maken hun eigen krant in toegankelijk Nederlands

TienenAfgelopen zaterdag kwam het redactieteam van Taal in praktijk (TIP) samen in het Oud College in Tienen. Ze mochten er onder meer Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter, verwelkomen. Hoewel de initiatiefnemers het Nederlands een warm hart toedragen, staan de anderstaligen inwoners van Tienen centraal. Begin 2020 riepen ze ‘Gemakkelijk nieuws uit Tienen’ in het leven, een krant voor en door anderstaligen waarmee ze voornamelijk buitenlandse nieuwkomers wil informeren over het reilen en zeilen binnen de stad en hen gelijktijdig stimuleren om hun taalvaardigheden bij te spijkeren.  

 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Verdwaalde briefkaart uit WOII leidt tot reünie van twee families: “Tot voor kort wist ik niets af van mijn schoonmoeder haar heldendaad”
  PREMIUM
  Linter

  Verdwaalde briefkaart uit WOII leidt tot reünie van twee families: “Tot voor kort wist ik niets af van mijn schoonmoe­der haar heldendaad”

  In 1942 vindt de 17-jarige Jeanne Roosen uit Linter een verdwaalde postkaart. Het jaartal doet het ergste vermoeden en inderdaad: de auteur van de kaart, Moïse Iarchy, is Joods en onderweg naar het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Jeanne besluit de kaart alsnog op de post te doen en bezorgt zo Iarchy’s familie een laatste teken van leven. Bijna 80 jaar na datum bracht een speling van het lot de nabestaanden van beide families samen. Wij spraken met Yvette Beelen, de schoondochter van Jeanne Roosen.