De redactieleden van Gemakkelijk nieuws uit Tienen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter (tweede van links) en Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen.
Volledig scherm
PREMIUM
De redactieleden van Gemakkelijk nieuws uit Tienen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter (tweede van links) en Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen. © Bronckaerts

Anderstaligen uit Tienen maken hun eigen krant in toegankelijk Nederlands

TienenAfgelopen zaterdag kwam het redactieteam van Taal in praktijk (TIP) samen in het Oud College in Tienen. Ze mochten er onder meer Ine Tombeur (N-VA), Tiens schepen bevoegd voor Mensen en Gunther Coppens (N-VA), gedeputeerde voor Vlaams karakter, verwelkomen. Hoewel de initiatiefnemers het Nederlands een warm hart toedragen, staan de anderstaligen inwoners van Tienen centraal. Begin 2020 riepen ze ‘Gemakkelijk nieuws uit Tienen’ in het leven, een krant voor en door anderstaligen waarmee ze voornamelijk buitenlandse nieuwkomers wil informeren over het reilen en zeilen binnen de stad en hen gelijktijdig stimuleren om hun taalvaardigheden bij te spijkeren.  

 1. Leuvense Mobipunten trekken internationale aandacht: “20 Europese steden kwamen kijken hoe we het aanpakken en het zijn niet van de minsten”
  PREMIUM
  Leuven

  Leuvense Mobipunten trekken internatio­na­le aandacht: “20 Europese steden kwamen kijken hoe we het aanpakken en het zijn niet van de minsten”

  Bijzondere dag in Leuven want liefst 20 Europese steden kwamen met eigen ogen kijken hoe de universiteitsstad de ‘shift’ van de wagen naar de fiets en het openbaar vervoer in een stroomversnelling heeft gebracht. Onder hen enkele grootsteden zoals Madrid, Rome en München. “Het is uiteraard fijn dat we een voorbeeld zijn voor andere steden, maar het werk is nog niet af. Zo breiden we in 2023 de vloot van elektrische deelbakfietsen nog gevoelig uit”, zegt schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen).
 1. In de file staan is voortaan wat aangenamer door eerste mural in straatbeeld
  Tienen

  In de file staan is voortaan wat aangenamer door eerste mural in straat­beeld

  Je hebt het misschien al gemerkt, maar de betonnen muur aan de Bergévest krijgt een kleurtje; of kleurtjes.... Stilstaan in je auto aan en kruispunt (of in de file staan), dat is nu juist een plezier door het zicht op een prachtige muurschildering. Met passie voor street art wist Treepack dit project in Tienen tot realisatie te brengen. De eerste mural in onze stad is nog niet helemaal klaar, maar je kan toch al een plantenstreng verweven met water herkennen, samen met enkele andere dieren.