Al sinds 1951 kranten in Aarsele dankzij de familie Flamand: “Menselijk contact en warmte. Daar draait het al zeventig jaar om”
AarseleBitter weinig winkels zullen het hen in deze tijden nadoen: in Aarsele verkoopt de familie Flamand al zeventig jaar kranten. De Libretto is zelfs de oudste winkel in het hele dorp. Zaakvoerder Rik Flamand (52) is van plan om er nog een paar jaar bij te doen, maar hij beseft heel goed dat de traditie onder druk staat. “We zijn met uitsterven bedreigd. De digitalisering hou je niet tegen.”
Sam Vanacker
Het aantal klassieke krantenwinkels in Vlaanderen is al langer in vrije val. Volgens cijfers van de FOD economie waren er in 2019 al een kwart minder winkels dan tien jaar daarvoor, terwijl die evolutie zich jaar na jaar blijft doorzetten. Ook in onze regio. Zo sloot krantenwinkel Eclips in Izegem vorige week na 22 jaar de deuren, al openen er gelukkig af en toe ook nieuwe zaken. In Ardooie is recent nog een nieuwe dagbladhandel geopend. Maar een krantenboer die een platina jubileum kan vieren? Het is weinigen gegeven.
Sommige klanten zijn nog aan de hand van hun moeder of vader in de winkel van mijn zus of zelfs in die van mijn ouders geweest.
Rik Flamand
“Nog elke dag hebben we onze vaste klanten die hier om hun dagblad komen. Of ze komen op de lotto spelen, kopen sigaretten en nemen dan de krant mee. Voor die trouwe klanten ben ik heel dankbaar”, zegt zaakvoerder Rik Flamand (52). “Sommigen zijn nog aan de hand van hun moeder of vader in de winkel van mijn zus of zelfs in die van mijn ouders geweest. Een babbeltje doen hoort er dan ook altijd bij. Menselijk contact en warmte. Daar draait het eigenlijk al zeventig jaar om.”
Krantenronde
Het verhaal van de winkel begint bij Rogier Flamand, die na de Tweede Wereldoorlog start met een krantenronde. “Zijn moeder werkte als huishoudster bij de pastoor”, vertelt Mia Flamand (69). Ze is de zus van huidig zaakvoerder Rik. “Het was op zijn aanraden dat onze vader toen met de bezorging van Het Volk begon. Zo groeide het en in 1951 opende hij samen met mijn moeder Paula een winkeltje.” Vier jaar later verhuisden ze naar een ander pand in dezelfde straat. Toen was de zaak nog een combinatie van een krantenzaak met een drukkerij en fotografiewinkel. In 1979 gingen ze met pensioen en vader overhaalde me om de zaak verder te zetten.”
Mia had er geen moment spijt van. “Mijn ouders bleven in de vorige winkel wonen en ik opende in mijn huiskamer een nieuwe winkel. In 1985 ben ik dan op mijn beurt verhuisd. Toen werd het ‘Bij Mia Op ‘t Hoekje’. Daar ben ik gebleven tot 2007.” De vijfde en laatste locatie van de winkel is waar de Libretto nu nog steeds zit. Die winkel opende Rik Flamand in 2007. “Net als mijn zus ben ik opgegroeid met de winkel, al zit er tussen ons wel een leeftijdsverschil van zeventien jaar. De eerste keer dat we samen achter de toonbank stonden dachten mensen dat ik haar zoon was”, lacht Rik. “We zijn misschien vaak verhuisd, maar alle vijf de locaties lagen in een straal van honderd meter van elkaar. Dus de klanten hoefden nooit ver te zoeken.”
De technologie evolueert erg snel. Kijk naar wat er met de videotheken gebeurd is. Die zijn een stille dood gestorven. Wat in de jaren tachtig nog als sciencefiction klonk, is vandaag realiteit. Jammer genoeg gaat het menselijk contact daarbij vaak verloren.”
Rik Flamand
Verkoop daalt
Rik, die ook voorzitter is van de vereniging Ondernemend Aarsele, beseft dat hij wellicht de laatste uitbater wordt van de Libretto. “Aarsele is een warm, levendig dorp. De laatste jaren zijn er zelfs veel nieuwe, jonge gezinnen bijgekomen en dat is uiteraard heel positief. Dankzij de pakjes hebben we ook wel wat extra werk, maar stelselmatig daalt de verkoop van kranten. Daar kunnen we ook in Aarsele niet aan ontsnappen. Oudere generaties lezen nog op papier, maar jonge mensen lezen de kranten digitaal op hun smartphones. Papieren kranten zijn er trouwens ook niet goedkoper op geworden. Bovendien wordt er ook nog eens minder gerookt dan vroeger, waardoor ook dat publiek vermindert. Wat de toekomst brengt? Een glazen bol heb ik niet, maar de technologie evolueert heel snel. Te snel. Kijk naar wat er met de videotheken gebeurd is. Die zijn een stille dood gestorven. Wat in de jaren tachtig nog als sciencefiction klonk, is vandaag realiteit. Jammer genoeg gaat het menselijk contact daarbij vaak verloren.”