Jeugdauteur Nadja Van Sever (55) lanceert boek over ‘sterrenkindjes': “Over dit thema bestond nog geen jeugdboek”
TervurenDe Tervuurse jeugdauteur Nadja Van Sever (55) heeft een nieuw boek geschreven. ‘De rode ballon' gaat over sterrenkindjes, kinderen die in de baarmoeder of net na de geboorte overlijden. “Een medewerker van de bib in Tervuren spoorde me aan om een boek over dit thema te schrijven.”
JMBB
Van Sever gaat in haar werk, ondanks de lage leeftijd van haar lezers, geen enkel sociaal thema uit de weg. Zo vertelt haar vorige boek ‘Samen op de vlucht’ het verhaal van twee minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan. Het leverde Van Sever een nominatie voor de Kinder- en Jeugdjury op. In haar maatschappelijk georiënteerde werk passeerden ook al onder anderen een jongen met ADHD, een meisje met een autismespectrumstoornis en een jongen met dyslexie de revue.
‘De rode ballon' snijdt opnieuw een gevoelig onderwerp aan: kinderen die in de buik van de moeder of net na de geboorte sterven. “Ik ga vaak naar de bib en een medewerker zei me dat er iemand was langsgekomen die op zoek was naar een boek over dat thema”, vertelt Van Sever. “De medewerker zei: ik heb alle jeugdboeken doorzocht, maar geen enkele keer ben ik een boek over sterrenkindjes tegengekomen. Ze zei me: jij moet iets over dit onderwerp schrijven.”
Wat gebeurt er met het kindje na zo'n dood? Wat is het verschil tussen begraven en cremeren? Het is belangrijk dat kinderen zich zo'n dingen afvragen en in contact komen met deze thematiek.
Nadja Van Sever, Jeugdauteur
Taboesfeer
En zo geschiedde. Van Sever wil het thema uit de taboesfeer halen en kinderen die met vragen zitten over sterrenkindjes op een open manier antwoorden aanbieden. “Wat gebeurt er nu eigenlijk met zo'n kindje in de buik? Wat is sterven? Wat is rouw? Op dat soort vragen ga ik in”, zegt de Tervuurse.
Dat doet de auteur aan de hand van Sem, wiens mama in verwachting is. Hij wil graag een kleine broer, maar dan loopt het mis. Sem had iedereen vertelt dat het een jongetje zou worden, maar het wordt een zusje. Zij wordt dood geboren. “Het klinkt zwaar, maar ik kaart het wel op een leuke, ontspannen en soms spannende manier aan, in een vlot leesbare stijl.”
Van Sever schreef ‘De rode ballon’ niet vanuit een persoonlijke achtergrond. “Ik heb veel medewerking gekregen van allerlei instanties tijdens mijn research.” Het boek kwam mede tot stand dankzij de medewerking van het personeel van de afdeling verloskunde uit UZ Gasthuisberg en de hulp van vrijwilligers van vzw het Berrefonds, vzw Met lege handen, vzw Boven de wolken en uitvaartzorg Gemoedsrust.
“Veel mensen reageerden positief op het boek. Ik heb het ook voorgelezen in de klas waar ik lesgeef, en de kinderen zaten meteen met veel vragen. Wat gebeurt er met het kindje na zo'n dood? Wat is het verschil tussen begraven en cremeren? Het is belangrijk dat kinderen zich zo'n dingen afvragen en in contact komen met deze thematiek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.