1. Marcel en Magdalena moeten 70ste huwelijksverjaardag zonder feest vieren: “Hopelijk kunnen we onze ouders later dit jaar nog in bloemetjes zetten”
  Eizer

  Marcel en Magdalena moeten 70ste huwelijks­ver­jaar­dag zonder feest vieren: “Hopelijk kunnen we onze ouders later dit jaar nog in bloemetjes zetten”

  Het had een groot familiefeest moeten worden, maar Marcel Vandervoort (92) en Magdalena Heynsmans (89) uit Eizer (Overijse) moeten hun platina bruiloft woensdag noodgedwongen met zijn tweetjes vieren. Het coronavirus, weet u wel? Dochter Lea hoopt alvast dat ze haar ouders later dit jaar nog in de bloemetjes kan zetten. “Want een platina bruiloft kun je niet zomaar laten passeren, hé.”
 2. Buren starten solidariteitsactie voor mama en vijf kinderen die zondag alles verloren in brand: “Mijn kleinschalig initiatief ontplofte meteen”
  PREMIUM
  Hoeilaart

  Buren starten solidari­teits­ac­tie voor mama en vijf kinderen die zondag alles verloren in brand: “Mijn kleinscha­lig initiatief ontplofte meteen”

  Speelgoed, kledij, laptops, fietsen tot zelfs een volledige slaapkamer: heel wat Hoeilanders zijn de voorbije dagen bijzonder gul geweest om een mama en haar vijf kinderen die zondagmiddag nagenoeg alles verloren in een brand te helpen. Die hulp kwam er na een oproep van Olivier Dewit op sociale media. “Ik ben zelf verrast hoe hartverwarmend de Hoeilanders zijn”, klinkt het.
 1. 12-tal peuters op straat nadat crèche deels sluit wegens personeelstekort: Kind en Gezin voert onderzoek naar Het Zonnetje
  PREMIUM
  Overijse

  12-tal peuters op straat nadat crèche deels sluit wegens personeels­te­kort: Kind en Gezin voert onderzoek naar Het Zonnetje

  De ouders van een 12-tal kindjes moeten dringend op zoek naar opvang voor hun peuters nadat Infano vzw besloot om de peutergroep in kinderdagverblijf Het Zonnetje in Overijse na Nieuwjaar wegens een personeelstekort te sluiten. Ondertussen loopt bij Kind en Gezin ook een onderzoek naar het kinderdagverblijf na klachten van ouders. Bij Infano betreurt men dat de peuters tijdelijk niet opgevangen kunnen worden.
 1. Exact 166 jaar geleden vond de laatste onthoofding op de Oude Markt in Leuven plaats
  PREMIUM
  Leuven/Huldenberg

  Exact 166 jaar geleden vond de laatste onthoof­ding op de Oude Markt in Leuven plaats

  Exact 166 jaar geleden, op zaterdag 23 december 1854, vond de laatste onthoofding op de Grote Markt in Leuven plaats. De 23-jarige Jan-Frans Bruylants werd veroordeeld voor een gruwelijke moord op de 62-jarige dienstmeid Marie Therèse Deneck. Hoewel hij tijdens zijn proces zijn onschuld staande hield en een gratieverzoek indiende bij koning Leopold I, kreeg hij toch de doodstraf. Achter dat laatste gebruik van de guillotine in Leuven, gaat een tragisch verhaal schuil.
 2. “Geef die beademing maar aan de jonge mensen.” Suzanne ‘Bomma Jeanne’ Hoylaerts (90) overleed aan Covid-19 en werd wereldnieuws
  PREMIUM
  Tienen

  “Geef die beademing maar aan de jonge mensen.” Suzanne ‘Bomma Jeanne’ Hoylaerts (90) overleed aan Covid-19 en werd wereld­nieuws

  Het was een klap voor Judith Massy (62) en Els Schol (42) toen ze hun (groot)moeder in maart verloren. Daags voordien had Judith haar moeder naar het ziekenhuis in Tienen gebracht, Bomma Jeanne wandelde alleen naar binnen, om nooit meer terug naar buiten te komen. Toen de kranige dame van 90 ‘Covid-19' als verdict kreeg van de dokter, weigerde ze de beademing. Haar laatste woorden - “Ik heb een schoon leven gehad, mij moet je niet beademen. Help de jongeren maar” - gingen de wereld rond, maar haar familie keek er niet van op. “Dat beschrijft exact hoe ze was, heel haar leven stond in het teken van anderen”, zeggen ze negen maanden later. Suzanne ‘Bomma Jeanne’ Hoylaerts krijgt dan ook een ereplekje in onze reeks de 20 van 2020.
 3. Dit woonzorgcentrum zou als eerste in de Vlaamse rand bewoners kunnen inenten tegen corona, tot beslissing plots ingetrokken werd: “Hoe leg je dit aan de bewoners uit?”
  PREMIUM
  Wezembeek-Oppem

  Dit woonzorg­cen­trum zou als eerste in de Vlaamse rand bewoners kunnen inenten tegen corona, tot beslissing plots ingetrok­ken werd: “Hoe leg je dit aan de bewoners uit?”

  51 van de 52 bewoners van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem hadden normaal volgende week dinsdag als eersten in de Vlaamse rand een coronavaccin van Pfizer-BioNTech moeten krijgen, maar na klachten uit andere regio’s wordt alles uitgesteld tot na Nieuwjaar. “Een droom die als een zeepbel uit elkaar spat”, zegt directeur Jean-Paul Van Dam.
 1. Bart Clerckx (48) neemt afscheid van basisschool De Letterboom: “Ik ga ze allemaal ongelofelijk hard missen”
  Huldenberg

  Bart Clerckx (48) neemt afscheid van basis­school De Letterboom: “Ik ga ze allemaal ongelofe­lijk hard missen”

  Oud-Heverlee krijgt vanaf 1 januari een nieuwe burgemeester: Adri Daniëls (CD&V) geeft de fakkel door aan partijgenoot Bart Clerckx (48). Hij was, naast schepen in Oud-Heverlee, al 24 jaar aan de slag in gemeentelijke basisschool De Letterboom in Ottenburg. De kersverse burgemeester nam vandaag, vrijdag, afscheid van alle leerlingen en leerkrachten en dat zorgde voor emotionele momenten. “Ik ga De Letterboom missen, maar neem met een gerust hart afscheid”, vertelt Bart. “We hebben een ongelofelijk sterk team en de functie van directeur laat ik in meer dan capabele handen achter.”
 1. Regiovorming Vlaamse regering trekt Druivenstreek uit elkaar: “Doodsteek voor onze regio”
  Hoeilaart/Overijse

  Regiovor­ming Vlaamse regering trekt Druiven­streek uit elkaar: “Doodsteek voor onze regio”

  Hoeilaart en Overijse protesteren tegen de beslissing van de Vlaamse regering om beide gemeenten bij de regiovorming onder te brengen in de regio Halle-Vilvoorde, in tegenstelling tot buurgemeenten Bertem, Huldenberg en Tervuren. Die drie druivengemeenten zullen bij de regio Oost-Brabant horen. Daardoor dreigen heel wat huidige samenwerkingen weg te vallen. “Dit is de doodsteek voor de Druivenstreek.”
 2. Nog op zoek naar iets leuks voor onder de kerstboom? Verras je geliefden met een cadeautje uit eigen streek
  PREMIUM
  Regio

  Nog op zoek naar iets leuks voor onder de kerstboom? Verras je geliefden met een cadeautje uit eigen streek

  De eindejaarsperiode staat voor de deur en dus gaan we weer op jacht naar leuke cadeautjes. En waarom dit jaar eens niet kiezen voor een lokaal cadeau? Wij lijsten enkele leuke ideeën op in de rand rond Brussel, zoals conceptstores waarbij je een pakket op maat kunt vinden, een biermand met relatief jong druivenbier uit de Druivenstreek, geurkaarsen en juwelen met een spirituele knipoog, een interieurwinkel die speciaal voor de gelegenheid boxen in elkaar bokst en nog meer.
 3. “Overlijden van vriend en collega deed me nog meer beseffen dat we elke dag in vuurline staan”: huisarts, VUB-decaan én coronaspecialist Dirk Devroey blikt terug op zijn hectisch 2020
  PREMIUM
  Overijse

  “Overlijden van vriend en collega deed me nog meer beseffen dat we elke dag in vuurline staan”: huisarts, VUB-de­caan én coronaspe­ci­a­list Dirk Devroey blikt terug op zijn hectisch 2020

  Wat een jaar. In december blikken we in Vlaams-Brabant en Brussel in 20 verhalen terug op 2020. Tot februari dit jaar was Dirk Devroey (57) ‘gewoon’ huisarts en schepen in Overijse en professor Huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Door het coronavirus staat hij sinds maart in de schijnwerpers. Hij staat op de eerste rij in de strijd tegen het virus, raakte ook zelf al besmet, zag met lede ogen aan hoe de ziekenhuizen volliepen en maakte zich boos over de talrijke lockdownfeestjes, waaronder in zijn thuisgemeente. Toch houdt Devroey warme gevoelens over aan dit bizarre jaar: “Hoewel ik 2020 zo snel mogelijk wil vergeten, zullen het samenhorigheidsgevoel en de solidariteit me altijd bijblijven.”