Voor de wetsuitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en minister van Justitie Koen Geens (links) koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat die uitbreiding te ver gaat.
Volledig scherm
Voor de wetsuitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (rechts) en minister van Justitie Koen Geens (links) koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat die uitbreiding te ver gaat. © BELGA

Privacycommissie heeft bezwaar tegen verruimde terreurdatabank: "Te breed net waarin mensen on­terecht worden meegesleurd"

De regering vult de databank tegen terreur te ruim in, zegt de Privacycommissie vandaag in De Standaard en De Tijd. Ook gegevens over mogelijke extreemrechtse of -linkse terroristen belanden in de databank, waar ook burgemeesters en douane toegang toe hebben.

15 reacties

 • Peter Janssen

  5 jaar geleden
  Néé verbeeck,je hebt récht op privacy ook als je níks te verbergen hebt, dat heeft niks te maken met iets te verbergen, dat heeft te maken met informatie die door misbruik tégen je gebruikt kan worden.En veiligheid?Bij mijn weten werd nog nooit een crimineel gevat want daarvoor dienen die databanken helemaal niet, je naïeve vertrouwen in de roverheid is misplaatst.Ik weiger privacy op te offeren voor valse veiligheid.
 • Luc Van Bogaert

  5 jaar geleden
  De politiestaat is niet ver af.
 • Gilbert Haelewyn

  5 jaar geleden
  De privacy commissie moet zich neerleggen bij de besluiten van de Uitvoerende Macht. Indien gewenst, moet de Uitvoerende Macht zich verantwoorden bij de Wetgevende Macht.
 • Dirk De Meyer

  5 jaar geleden
  Dit was vooraf met hen onderhandeld en goedgekeurd : nu komen klagen is meer dan een brug te ver... Er staat te veel op het spel.... En als je niks te verbergen hebt, kan dat volgens mij ook geen kwaad.... Overigens : zouden ze niet beter hun pijlen richten op de internetbedrijven die (ongevraagd) onze privacy zomaar op het www zetten en verder verkopen???....
 • jan boden

  5 jaar geleden
  Als ik morgen opgeblazen wordt, ben ik niks meer met mijn privacy. Als je een omelet wil bakken moet je nu éénmaal eerst de eieren breken.
 1. Privacycommissie kraakt nieuwe terreurdatabank af, Tommelein stuurt bij
  Play
  Video

  Privacycom­mis­sie kraakt nieuwe terreurda­ta­bank af, Tommelein stuurt bij

  De manier waarop de regering een nieuwe grote databank met alle fiches van terroristen en extremisten wil oprichten, botst op felle kritiek van de Privacycommissie. Dat schrijft De Tijd. Die databank is een van de maatregelen in het wetsontwerp dat de regering twee weken geleden goedkeurde in de strijd tegen het terrorisme. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) zal het wetsontwerp herbekijken.