Mohamed Abrini.
Volledig scherm
Mohamed Abrini. © afp

Mohamed Abrini hoopte op een ontsnapping uit Brugse gevangenis

Mohamed Abrini, in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel ook wel "de man met het hoedje" genoemd, zou, twee maanden na zijn arrestatie, gehoopt hebben dat "men" hem uit de gevangenis zou helpen ontsnappen. Dat moet blijken uit afgeluisterde gesprekken in de gevangenis. Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique vandaag.

 1. "Boem! En het EK is voorbij." Hoe de terroristen van Brussel eigenlijk 75.000 voetbalsupporters viseerden
  PREMIUM

  "Boem! En het EK is voorbij." Hoe de terroris­ten van Brussel eigenlijk 75.000 voetbalsup­por­ters viseerden

  De terroristen die op 22 maart 2016 in Brussel toesloegen, hadden eigenlijk andere plannen. Ze wilden met een vrachtwagen vol explosieven op de menigte inrijden die naar de openingswedstrijd van het EK voetbal kwam. Dat kunnen wij na jaren van geruchten bevestigen dankzij een afgeluisterd gesprek: HLN en VTM NIEUWS konden de akte van inbeschuldigingstelling inkijken voor het proces over de aanslagen in Brussel.
 2. Hoe de terreurcel van 22 maart opgerold werd door een gebruikt oorstokje en een uitgespuwde dadelpit
  PREMIUM

  Hoe de terreurcel van 22 maart opgerold werd door een gebruikt oorstokje en een uitgespuw­de dadelpit

  “De vuilbakken in het schuilhol leegmaken.” Het stond op de to-dolijst van de terroristen die op 22 maart toesloegen in Zaventem en Maalbeek. Maar ze vergaten het en gaven de recherche zo een schat aan DNA-materiaal om de terreurcel op te rollen. Dat blijkt uit de akte van inbeschuldigingstelling voor het proces over de aanslagen in Brussel, die Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS konden inkijken. Daarin staat hoe Mohamed Abrini en co zichzelf verraadden door een gebruikt oorstokje en een uitgespuwde dadelpit.
 3. Cel zonder tralies en vensters van veiligheidsglas: in deze gevangenis wacht Salah Abdeslam op zijn nieuwe terreurproces
  PREMIUM

  Cel zonder tralies en vensters van veilig­heids­glas: in deze gevangenis wacht Salah Abdeslam op zijn nieuwe terreurpro­ces

  Salah Abdeslam (32) is terug in België. Een enorme politiemacht bracht hem vanochtend uit de gevangenis van het Franse Fleury-Mérogis over naar de gevangenis van het Waals-Brabantse Ittre. Hij zit er op de afdeling voor geradicaliseerde gevangenen die geen contact mogen hebben met andere gevangenen, om te vermijden dat hij ze besmet met zijn jihadistische gedachten.