Jongen van 10 maakt furore op befaamd jeugdtoernooi door nooit een backhand te slaan
TennisStel het u even voor: Rafael Nadal die niet één maar twee monsterlijke forehands zou hebben. Het had zomaar gekund. De Mallorcaan is rechtshandig in het dagelijkse leven maar tennist met zijn linkerhand. Waarom leert men dat eigenlijk niet aan? En wordt Teodor Davidov de eerste ‘ambidexter’ die echt doorbreekt?
Delen per e-mail
Tien jaar is-ie, Teodor Davidov. Jongetje met Bulgaarse roots die in Amerika opgroeide. Het is daar ook dat hij op dit moment furore maakt in de Easter Bowl, befaamd jeugdtornooi onder twaalf jaar. Niet alleen met zijn resultaten maar ook en vooral met zijn speelstijl. Davidov is perfect tweehandig. Hij speelt een forehand met zijn rechterhand, neemt het racket in zijn linkerhand en slaat opnieuw een forehand. ‘The best of both worlds’.
“Ik heb altijd gedacht dat dit de nieuwste ontwikkeling ging zijn in het tennis, met twee forehands spelen”, zei Paul McNamee, voormalig topspeler en nu coach. “Stel je voor dat je twee keer zo’n forehand hebt als Nadal, dat zou té goed zijn.” Zover staat Davidov nog niet maar het is wel opvallend hoe soepel en identiek beide slagen zijn. In het verleden zijn er nog spelers geweest, zelfs op de proftour, die redelijk tweehandig waren. Toch bleek vaak na verloop van tijd dat ze een mindere kant hadden.
Evgenia Kulikoskaya was tot nu toe de succesvolste: de Russin die met twee forehands tenniste was in 2003 even het nummer 91 van de wereld. In het dubbelspel haalde ze zelfs de top 50 van de wereld en won ze een WTA-titel. Luke Jensen is bij de mannen mogelijk het meest befaamde exemplaar van deze rariteit. De Amerikaan won in 1993 samen met zijn (linkshandige) broer Murphy het dubbelspel op Roland Garros en werd nummer zes van de wereld in die discipline. Jensen stond bekend als ‘Dual Hand Luke’ daar hij zowel met links als met rechts aan 210 km/h kon serveren.
Op het hedendaagse circuit zie je regelmatig tennisspelers teruggrijpen naar een plotse racketswitch als ze net niet bij een bal kunnen met hun ene hand en daar wel in slagen met hun andere hand. De rechtshandige Maria Sharapova was zo’n meesteres die enkele punten (passingshots!) scoorde met haar linkerhand. Niet toevallig: op haar elfde trainde de Russische superster een jaar lang als linkshandige omdat haar vader Yuri meende dat haar rechtshandige forehand te matig was voor de top. Uiteindelijk werd alles toch bij het oude gelaten en kon Sharapova, als rechtshandige, uitgroeien tot een tennisicoon.
Rafael Nadal doet ook alles met zijn rechterhand: schrijven, tanden poetsen, eten…maar is 20-voudig grandslamkampioen door zijn magische linkerhand. “In het begin tenniste hij met twee handen”, legde zijn nonkel en coach Toni Nadal uit. “Ik had echter de indruk dat zijn linkerkant sterker was en dus heb ik er een linkshandige van gemaakt. Zo simpel is het.”
Ook het verhaal van Sabine Appelmans is gekend: bij één van haar eerste tennisuitjes ging de rechtshandige Erembodegemse bij haar vriendinnetje in de groep van de linkshandigen staan. Het heeft haar uiteindelijk geen windeieren gelegd.
Uiteindelijk ontwikkelen de meeste spelers spontaan toch een dominante zijde. Om dan de andere kant even natuurlijk en sterk te maken zou bijzonder veel inspanningen vragen. Inspanningen die nu gestopt worden in een meer traditioneel tennisonderricht. Bovendien zou het voortdurend switchen van hand ook tijdverlies – een opslag tegen 200 km/h die richting je linkerkant gaat retourneren terwijl je je racket in je rechterhand vasthebt? – en complicaties – je moet dubbel zo veel nadenken over de juiste grip en techniek – met zich meebrengen.
Voor Davidov, die op zijn anderhalf met zijn ouders van Sofia naar Colorado verhuisde en op zijn drie jaar oud al zijn eerste balletje sloeg, lijkt het nu nog kinderspel. Maar de weg is nog lang. Als hij al kan uitgroeien tot een volwaardig proftennisser zal hij zijn twee pollekes mogen kussen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tennis1
Rafael Nadal slaat door rugklachten ook Miami over
Rafael Nadal zal ook niet in actie komen op het ATP Masters-toernooi in Miami, dat op 24 maart van start gaat. “Ik vind het jammer dat ik niet in Miami kan spelen. Ik moet volledig herstellen en klaar geraken voor het gravelseizoen in Europa”, liet het nummer drie van de wereld weten op Twitter. -
PREMIUMTennis1
Zijn ex-coach Thomas Johansson ziet het goedkomen: “Blij dat Goffin weer lol heeft op de baan”
-
Tennis
Flipkens en Minnen plaatsen zich in Miami voor tweede kwalificatieronde, Goffin opent tegen Duckworth of qualifier
Kirsten Flipkens heeft zich in drie sets geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van de Miami Open. Ook Greet Minnen stootte door. Elise Mertens en David Goffin, die geen kwalificaties moeten afwerken, kennen hun mogelijke tegenstanders voor hun eerste partij. -
-
Tennis
Elise Mertens moet zich na 6 afgeweerde matchpunten toch gewonnen geven tegen Muguruza
Elise Mertens (WTA 18) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale in Dubai. Mertens weerde 6 (!) matchballen af. Ze knokte zich in de tweede set ook nog naar een tiebreak, maar uiteindelijk bleek de Spaanse Garbine Muguruza toch te te sterk in 2 sets: 6-4 en 7-6. -
HLN Drive
Elektrisch rijden duur? Te weinig laadpalen en modellen? Deze beweringen houden (geen) steek
Elektrisch rijden is duur, het laden neemt veel tijd in beslag,… er heersen heel wat vooroordelen over EV’s. Maar vaak zijn die gebaseerd op conclusies die enkele jaren geleden waarheid waren. Welke vooroordelen over elektrisch rijden houden vandaag nog steek? HLN Drive zocht het uit. -
PREMIUMTennis40
“Wordt het stilaan tijd om te beseffen dat dat 37-jarige lichaam van Clijsters signalen uitzendt die niet zo positief zijn?”
-
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen.
5 reacties
Gino Denil
Herbert Verbeeck
Gino Denil
Marko Decandt
Jan De Korte