Soedanese vluchtelinge brengt levensverhaal uit: “Gevlucht uit verscheurd land en liefde gevonden in Temse”
De Soedanese vluchtelinge Fatima Abakar (37) heeft haar levensverhaal in boekvorm uitgebracht. In ‘Karkadé: het verhaal van Fatima Abakar’ vertelt ze hoe ze als vluchtelinge naar België kwam en uiteindelijk de liefde vond in Temse.
Delen per e-mail
Fatima (37) groeide op in Al-Fashir, hoofdstad van de deelstaat Noord-Darfur, met haar vader, zijn vijf echtgenotes en 20 broers en zussen. Als meisje van 7 werd ze besneden, op haar 16de werd ze uitgehuwelijkt. Fatima kon zich echter niet verzoenen met de fanatieke houding van haar schoonfamilie en verliet hen kort na de geboorte van haar zoontje, waarna ze ging studeren aan de universiteit. Ze ging werken voor verscheidene ngo’s en uiteindelijk ook voor de Verenigde Naties.
Door de problemen in het verscheurde Soedan probeerde ze te vluchten. “Na een mislukte poging via Egypte lukte het de tweede keer: via Tsjaad kwam ik in België terecht. Na verschillende verblijfplaatsen bracht de liefde me uiteindelijk naar Temse, waar ik nu gelukkig ben getrouwd met Lieven. Ik ben ook voor de tweede keer moeder geworden”, vertelt Fatima, die een vaste job heeft als zorgverstrekker in een woonzorgcentrum op Linkeroever.
Van vriendschap naar liefde
Ze leerde haar man Lieven Van Peteghem (45), die werkt voor Fedasil, in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Kapellen kennen. “Ik werkte daar, zij kwam er toe als vluchteling”, blikt Lieven terug. “Ik bewonderde meteen haar grote drive en haar levenslust. Maar professioneel als ik ben, hield ik uiteraard afstand. Later, toen ze al in Antwerpen woonde, heb ik opnieuw contact opgenomen. Ik vroeg me af hoe het met haar ging. Een mooie vriendschap is dan naar een liefdevol verhaal geëvolueerd. Ik had het kunnen weten, want Fatima was me meteen opgevallen. Ze heeft een grote uitstraling. En kijk, nu hebben we samen een prachtige dochter.”
Haar levensverhaal geeft ook een bijzondere inkijk in haar inburgering en de start van haar nieuw leven in België. Met haar boek wil Fatima zoveel mogelijk mensen bereiken, om verscheidene redenen. “Veel mensen realiseren niet wat een waardevol leven ze in dit landje wel hebben. We leven hier in vrede, in veiligheid, met respect voor elkaar en voor vrouwen in het bijzonder. Wie dat niet kan vatten, moet mijn boek maar eens lezen. Ik kan me ook druk maken om negatievelingen, maar ook om nieuwkomers in dit land die niet vooruit willen, die niet willen inburgeren en doelloos wachten op de volgende schop ‘onder hun gat’. Voor hen kan dit boek ook nuttig zijn. Net als voor mensen die stigmatiseren. Wie vindt dat alle buitenlanders op hún kap komen leven en verder niks doen: lees mijn verhaal. En ik ben zeker niet de enige buitenlander met een universitair diploma die als zorgkundige dag en nacht pampers van bejaarden ververst. Maar mijn job in de zorgsector vind ik fantastisch. Zo jammer dat een job in de zorgsector soms als minderwaardig wordt beschouwd. En voor alle andere mensen hoop ik dat mijn verhaal hen kan aanzetten om nog iets positiever, iets opgewekter en met een extra dosis empathie door het leven te gaan.”
Het boek ‘Karkadé: het verhaal van Fatima Abakar’ kost 25 euro en is verkrijgbaar bij het echtpaar Van Peteghem-Abakar in de Clement D’hooghelaan 21 in Temse, in de Oxfam Wereldwinkel in de Scheldestraat 78 in Temse en in Kaffee ‘t Schrijverke op de Guido Gezelleplaats 5 in Temse.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTemse/Maldegem/Hamme
Verongelukte jongeman (23) laat hoogzwangere vrouw achter: “Hij was enorm trots dat er een zoontje op komst was”
-
Puurs-Sint-Amands
Geen koper gevonden voor pastorie van Liezele: gemeente gaat voorwaarden aanpassen
De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft geen koper gevonden voor de pastorie van deelgemeente Liezele. “Er waren verschillende geïnteresseerden, maar niemand bracht een bod uit. We gaan nu de voorwaarden aanpassen”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
-
Livios
BINNENKIJKEN. Tomas en Arne bouwen oud vrachtschip om tot unieke vakantiewoning
-
Puurs-Sint-Amands
NMBS houdt stationsgebouw open en zet stewards in
Het overleg tussen de gemeente Puurs-Sint-Amands en de NMBS over het stationsgebouw in Puurs werpt stilaan vruchten af. De vervoersmaatschappij belooft dat de wachtzaal open blijft voor reizigers en er worden stewards ingezet om hen te helpen waar nodig. “We ijveren nu nog voor een wijziging van de loketuren”, zegt schepen Alex Goethals (CD&V). -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
Temse
Chauffeur ramt balustrade en belandt als spookrijder op N16
In Temse deed zich zaterdagmiddag een opmerkelijk ongeval voor. Een bestuurder die in de Nijverheidstraat reed, reed op het einde van de straat rechtdoor en knalde daarbij door een reling die de straat van de gewestweg N16 scheidt.
1 reactie
Mich Niemans