Geen parkeerplaats bij woning levert fikse boete op: “Met opbrengst aanleg van parkings financieren”
TemseIn Temse moeten kandidaat-bouwers voortaan ook de nodige parkeerplaatsen voorzien. Gebeurt dit niet, kost dit 7.500 euro per ontbrekende parkeerplaats en 750 euro voor een fietsstalplaats. Er zijn wel vrijstellingen voorzien voor onder meer rijwoningen. Met het nieuwe reglement wil de gemeente de parkeerdruk een halt toeroepen.
Kristof PietersLaatste update:21-12-21, 17:39
“Het komt er dus op neer dat wanneer men een woning, een meergezinswoning of een zaak bouwt, men er ook voor moet zorgen dat er de nodige parkeerplaatsen op privéterrein zijn, en dit zowel voor wagens als voor fietsen”, legt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) uit. “Zo vermindert de parkeerdruk in de straten en de overlast voor de buurt. Dit is trouwens ook een doelstelling in het nieuwe mobiliteitsplan dat eerder al werd goedgekeurd.” De gemeenteraad keurde maandagavond de nieuwe verordening ‘parkeren’ en het bijhorend belastingreglement op het ontbreken van parkeerplaatsen goed.
Vergoeding voor ontbrekende parkeerplaats
De nieuwe verordening is van toepassing op het volledige grondgebied van Temse. Het aantal te realiseren parkeerplaatsen is anders voor het centrum van Temse, dan voor wijken, deelgemeenten en het buitengebied. “We gaan dit nieuwe reglement uiteraard koppelen aan de omgevingsvergunning voor bouwprojecten”, vervolgt Truyman. “Daarin wordt dan aangegeven hoeveel parkeerplaatsen er moeten gerealiseerd worden bij een bouwproject.”
Als de vereiste parkeerplaatsen ontbreken, moet er een compenserende vergoeding worden betaald. Voor een parkeerplaats voor wagens gaat het om 7.500 euro, het niet realiseren van een fietsstalplaats kost 750 euro. “Deze middelen komen in een zogenaamd grondfonds terecht”, aldus Truyman. “De gemeente kan dit geld investeren in onder meer duurzame parkeerprojecten daar waar een hoge parkeerdruk is. Een concreet voorbeeld is de Gelaagstraat in Steendorp waar de parkeerdruk 150 procent bedraagt. Er is dus nood aan een extra parking, maar de aanleg ervan kost geld.”
We gaan dit nieuwe reglement koppelen aan de omgevingsvergunning voor bouwprojecten. Daarin wordt dan aangegeven hoeveel parkeerplaatsen er moeten gerealiseerd worden bij een bouwproject
Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit
Vrijstellingen en alternatieve oplossingen
Er zijn wel een aantal vrijstellingen mogelijk. Zo geldt de verplichting niet voor een gesloten eengezinswoning met een beperkte gevelbreedte tot 7 meter. Ook de verbouwing van een bestaand pand valt niet onder dit reglement als er geen bijkomende woongelegenheden worden gerealiseerd. “Maar men kan ook een vrijstelling krijgen door alternatieve oplossingen”, vult schepen van Ruimtelijke Planning Wim Van Rossen (Open Vld) aan. “Dit kan bijvoorbeeld het dubbel gebruik van parkeerplaatsen zijn waarbij duidelijk wordt gewerkt met tijdsafbakeningen. Overdag kan een parkeerplaats worden gebruikt door een winkel terwijl ’s avonds de bewoners die boven de zaak wonen er kunnen parkeren. Een andere alternatief is het gebruik van deelwagens bij appartementen of de aankoop van een parkeerplaats als die binnen een straal van 400 meter van de woning of zaak ligt.”
Verplicht ondergronds vanaf 10 plaatsen
Bij appartementen zal men vanaf 10 parkeerplaatsen deze plaatsen ook ondergronds moeten voorzien. “Is dit niet mogelijk, dan moet de ontwikkelaar zijn project verkleinen waardoor parkeren op eigen terrein bovengronds wel mogelijk wordt”, vervolgt Van Rossen. “Zo willen we ook de parkeerdruk van nieuwe appartementsgebouwen in de deelgemeenten verlagen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.