Zo helpt de smartphone je tijdens de ramadan
Voor moslims begint de ramadan weer. Met deze tips zorg je ervoor dat de smartphone je tijdens deze maand helpt in plaats van afleidt.
Tijdens de vastenmaand wordt er door moslims tussen zonsopgang en zonsondergang onder andere niet gegeten en gedronken. Tevens is er tijdens deze maand meer aandacht voor gebed.
Je zou misschien denken dat tijdens deze maand de smartphone ook opzij wordt gelegd, maar dat is juist niet het geval. Volgens cijfers van analysebedrijf Adjust wordt de smartphone tijdens de ramadan juist meer gebruikt dan normaal. Met name apps om te winkelen, bijvoorbeeld voor het kopen van cadeautjes voor het Suikerfeest aan het eind van de maand.
Tevens blijf je via smartphones makkelijk met elkaar in contact om ramadan samen te beleven. Bijvoorbeeld met familie in het buitenland. Zeker nu we allemaal gewend zijn om te videobellen is dat makkelijker dan ooit. Ook wordt het toestel gebruikt om onder andere de Koran te lezen, te luisteren naar inspirerende overdenkingen en om antwoorden op geloofsvragen te vinden.
Apps tijdens de ramadan
Er zijn daarnaast verschillende apps verkrijgbaar met speciale functies voor deze periode. Muslim Pro is de meest uitgebreide app die je tijdens de ramadan en daarbuiten kunt gebruiken. De app laat je niet alleen weten wanneer het tijd is voor gebed, maar je kunt ook bijhouden aan welke gebeden je al hebt voldaan.
Op een kompas dat in de Muslim Pro-app is verwerkt zie je niet alleen een pijl die het noorden aanwijst, maar ook een pijl richting de Kaäba. De app heeft wel een abonnement, dat 10 euro per maand kost. Dan krijg je onder andere geen reclame meer te zien en kun je meer soorten stemmen ontgrendelen voor de oproep van gebed. De app is gelukkig ook prima gratis te gebruiken.
Een andere optie is Muslim & Koran Pro: Azan Alarm, met een aparte ramadansectie waarin onder andere de ramadantijden staan voor het vasten en de gebeden. Of de app Athan Pro, met een pure focus op de gebeden en de juiste richting. Handig is dat deze app voor iOS-gebruikers ook een Apple Watch-applicatie heeft.
Minder afleiding van je smartphone
Het kan ook zijn dat je in deze periode je smartphone juist minder wil gebruiken, zodat jij je beter kunt focussen. Zo kun je er voor kiezen om specifieke apps tijdelijk uit te schakelen als je te veel door ze wordt afgeleid. Zowel Apple als Google biedt steeds meer inzicht in hoeveel tijd je op je telefoon zit, met middelen om dat te beperken.
Bij iOS heet dit ‘Schermtijd’ en kun je makkelijk tijdslimieten voor apps instellen. Op deze manier kun je tijdens ramadan aangeven dat je specifieke apps maximaal een aantal minuten mag gebruiken. Of misschien zelfs helemaal niet. Tevens kun je bij het kopje ‘Beperkingen’ en daarna ‘Beperkingen voor materiaal’ opties vinden om wat je ziet op je smartphone te kuisen. Denk aan expliciete websites niet toestaan, dat Siri geen expliciete taal mag gebruiken en dat de App Store alleen veilige boeken toont.
Op Android vind je bij ‘Digitaal welzijn’ de opties om je telefoongebruik te beperken. Daar kun je bijvoorbeeld een schema voor een focusmodus instellen waarmee afleidende apps worden onderbroken. Zodra de ramadan voorbij is kun je deze instellingen uiteraard gewoon weer terugdraaien.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iPhone voorlopig immuun voor afzwakkende economie: Apple overtreft verwachtingen in tweede kwartaal
Apple is er in geslaagd het afgelopen kwartaal beter te scoren op vlak van inkomsten en verkoop dan wat Wall Street had verwacht. Dat ondanks chiptekorten en hoge inflatie. De vraag naar iPhones blijft onverminderd. Onder de streep hield Apple minder winst over. -
1
Samsung Flip 4 iets duurder dan voorganger: techgigant stelt ook Fold 4, nieuwe smartwatches en oortjes voor
Laten we met de deur in huis vallen: na een significante prijsdaling vorig jaar is de Samsung Galaxy Z Flip 4 dit jaar een beetje duurder geworden. De plooibare smartphone kost vijftig euro meer dan de voorganger, om precies te zijn. Verder zijn er niet al te veel verrassingen bij de nieuwe toestellen van het bedrijf. De Galaxy Z Fold 4 is een beetje beter dan het model van vorig jaar en daarnaast zijn er met de Samsung Watch 5 en Watch 5 Pro twee nieuwe smartwatches. Tot slot zijn er draadloze oortjes die de naam Galaxy Buds 2 Pro kregen. -
Na ‘Jeanneke Heps’: zo bescherm je je sociale media tegen hackers
Een hacker die inbreekt op je sociale media om dan vreemde berichten te publiceren, dat ziet niemand graag gebeuren en zeker de Vlaamse minister-president niet. In deze techtip van de week leggen we je uit hoe je de kans kan verkleinen dat je hetzelfde overkomt als Jan Jambon, Ben Weyts en Tinne Van der Straeten. -
-
smartphones
Is een 5G-smartphone kopen het extra geld waard?
Deze week stelde techreus Apple een nieuwe versie van de iPhone SE voor. De nieuwste telg in de reeks goedkopere smartphones krijgt ondersteuning voor 5G mee, maar die functie komt met een prijskaartje. Het roept de vraag op: is het de moeite om extra te betalen voor een smartphone omdat die het nieuwste mobiele netwerk kan gebruiken? Het antwoord lees je in deze techtip van de week. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker.