Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Waarom lopen uw digitale klokken plots achter?

Een panne op het elektriciteitsnet ergens in Zuidoost-Europa heeft ­ervoor gezorgd dat alle digitale klokken - wekkers, de klok op uw oven en microgolf - vijf minuten trager zijn gaan lopen. "Binnenkort geven we het net een extra shot, zodat de klokken de realiteit weer inhalen", zegt de Belgische Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders vandaag in de Mediahuis-kranten. 

50 reacties

 • Pierre Vaneylen

  4 jaar geleden
  De ECHTE waarheid wordt niet vermeld; nm overbelasting van het net. Hierdoor gaan de alternatoren trager dragen en zakt bijgevolg de netfrequentie. Trouwens door de invoering van de zonnepanelen heeft men reeds de marges verruimt en de spannings-toleranties RUIM laten toenemen. Zo zie je maar , hoe ge een regelgeving kunt aanpassen als ge ze niet meer in de hand hebt!
 • Geert Vaelen

  4 jaar geleden
  Iedereen die z'n klok 5 minuten zag achter lopen, zal die zelf wel goed zetten. Door die tegenmaatregel moet iedereen nu dus weeral z'n klok tegoei zetten voor de 2e keer, maar nu achteruit zetten ipv vooruit. Had het gewoon gelaten zoals het was, door gewoon het net op 50Hz te laten draaien ipv 50,5 of zo om die verloren tijd terug in te halen.
 • Jeroen De Schepper

  4 jaar geleden
  De frequentie is een maat voor het in balans zijn van de energie op het (Europese) net. Is er te weinig energieaanbod en teveel aan verbruik, dan vertraagd het net. Omgekeerd, is er teveel aan energie, dan versneld het. Beetje vergelijkbaar met het rijden van een fiets op een helling, trap je te hard, dan versnel je. Maar om nu zo maar even de frequentie bewust te verhogen om de klokken juist te zetten, beetje quatsch, het zou een hoop vermogen kosten.
 • Marleen Breugelmans

  4 jaar geleden
  een klok met een batterij heb je zelf in de hand
 • Gerard Braeckmans

  4 jaar geleden
  De mijne tikt nog altijd even snel.
 1. Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
  Livios

  Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs

  De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken.

Tech