Steeds meer valse sms'en en mails in omloop: zo herken je phishing
Mails die zogezegd van bpost, Telenet, Proximus, ... komen. Valse sms’en van Itsme of pakjesdiensten. Met de regelmaat van de klok moet Safeonweb, de overheidsinstelling voor cyberveiligheid, waarschuwen voor creatieve pogingen tot phishing. In onze techtip van de week leggen we je uit hoe je phishing kan herkennen, maar ook wat je moet doen als online oplichters toch met je gegevens aan de haal gaan.
Phishing is een manier waarop online oplichters proberen inlog- , bank- of andere persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen. Dat doen ze door potentiële slachtoffers te lokken via een valse e-mail of sms van een bedrijf of overheidsinstantie die ze vertrouwen. Zo proberen ze je te overtuigen om te klikken op een link die leidt tot een valse website. Daar geef je dan persoonlijke informatie in, waarna hackers toegang kunnen krijgen tot je bankrekening of online accounts.
Op deze manier herken je phishingpogingen
Safeonweb geeft enkele concrete tips om phishing te herkennen. De basisregel is dat oplichters proberen gebruik te maken van je vertrouwen in een bedrijf, persoon of overheidsinstelling. Daarnaast maken ze ook gebruik van angst.
Een verdachte mail of sms kan je herkennen aan de context. Zo zijn dat soort berichten vaak onverwacht. Zo kreeg je bijvoorbeeld een bericht van een pakjesdienst, maar heb je niets besteld. Ook kan het een vreemde vraag zijn. Officiële instanties of bedrijven vragen je bijvoorbeeld niet via e-mail of sms om wachtwoorden of bankgegevens. De afzender kan ook fout zijn. Dat is te herkennen aan spelfouten in het e-mailadres.
De inhoud van het bericht is ook een goede verrader. Zo bevatten phishingberichten vaak veel taalfouten of klopt de persoonlijke aanspreking niet. Ook is er bij phishing iets niet pluis aan de link waarop je zou moeten klikken. Spelfouten, een vreemde domeinnaam of er wordt vals gespeeld met de naam van de website voor de eerste slash “/”. Zo is bij www.safeonweb.be/tips de domeinnaam ‘safeonweb’. Bij www.safeonweb.tips.be/safeonweb is ‘tips’ de domeinnaam en word je naar een andere website geleid.
Dit doe je wanneer je denkt gephisht te worden
Om te beginnen is het belangrijk om niet op links in het bericht te klikken. Je kan eventueel de website opzoeken via een zoekmachine om zeker te zijn. Stuur geen persoonlijke gegevens door en vul ze niet in op een website die vermeld wordt in het bericht. De mail of een schermafbeelding van de sms kan je doorsturen naar de organisatie zelf of Safeonweb, via verdacht@safeonweb.be. Stuur het niet door naar je contacten.
Wat te doen als je wel gegevens hebt doorgegeven
Heb je een wachtwoord ingevoerd, dan verander je best via de officiële site van het bedrijf of de dienst meteen je wachtwoord. Doe dat ook op andere plaatsen waar je dat wachtwoord hebt gebruikt.
Indien je gegevens van je bank- of kredietkaart hebt doorgegeven, bel dan onmiddellijk Card Stop op 078 170 170. Ook kan je je bank contacteren om te melden dat je werd opgelicht.
Stuurde je een vals bericht door naar contacten, dan waarschuw je ze het best dat het om oplichting gaat.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Mijntelco
Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze. -
Gamepreview
‘Sludge Life 2’ is de marginaalste videogame die we wellicht ooit hebben gespeeld
‘Sludge Life 2’ is niet de origineelste videogame die we de laatste tijd in onze tengels hebben gehad. Verre van zelfs. Maar wel met enige voorsprong de meest marginale. Eigenlijk moet je ‘m gewoon, wanneer hij later dit jaar verschijnt, zelf spelen: de dimensies van foutheid die deze aanstaande indie-titel verkent zijn lastig om onder woorden te brengen. En toch wagen we ons, na wat tijd te hebben doorgebracht in een vroege versie, aan een poging. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Speelgoed binnenkort slimmer dan de mama? “Sommige poppen lijken echt de beste vriendin van je kind”
Artificiële intelligentie duikt binnenkort misschien ook in speelgoed op. Nog niet zo geavanceerd zoals in de film ‘M3GAN’ die onlangs massa’s volk trok naar de bioscoop, “maar sommige poppen zijn ondertussen bijna echt en wekken de illusie dat je bijna een echte vriendin hebt”, zegt speelgoedexpert Emile Kalis. Zij legt uit welke nieuwigheden we mogen verwachten op de speelgoedmarkt. -
Microsoft: “Tien jaar is genoeg voor Sony om ‘Call of Duty’-alternatief te maken”
‘Call of Duty’ gedurende tien jaar beschikbaar houden op PlayStation-consoles zou lang genoeg zijn voor Sony om een eigen alternatief te ontwikkelen. Microsoft gaf dit aan in een gesprek met de Britse concurrentiewaakhond in het kader van de overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard. -
5
China ontkent dat privébedrijven zoals TikTok buitenlandse gegevens moeten doorspelen
China ontkent dat privébedrijven data uit het buitenland moeten doorspelen aan de Chinese overheid. Dat heeft een woordvoerster van het Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd, in navolging van de hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de dataveiligheid van de app TikTok.