REVIEW. De Honor 70 zit muurvast in het verleden van Huawei
Op de valreep biedt er zich dit jaar nog een nieuwe smartphonefabrikant aan op de Belgische markt. Telecomoperator Orange brengt namelijk de Honor 70 naar de winkelrekken aan 549,95 euro. Het is de eerste telefoon van het voormalige dochtermerk van Huawei in ons land. Kan Honor daarmee doorstoten? Of zal er toch meer nodig zijn om de felbevochten derde plaats onder Samsung en Apple in te nemen? Je leest het in deze review.
In tegenstelling tot Huawei-telefoons kan de Honor 70 gelukkig wél gebruik maken van Google-diensten en dus apps uit de Play Store. Honor werd namelijk in 2020 door voormalig moederbedrijf Huawei verkocht aan een groep Chinese investeerders en een staatsorganisatie. Daardoor kan het ontkomen aan sancties van de Amerikaanse overheid.
Dat is goed nieuws, maar daar stopt het wel. De Honor 70 is op vlak van software namelijk blijven steken in 2019, toen het Google werd verboden om nog met Huawei samen te werken. Het uiterlijk van de software is namelijk fel achterhaald. Bovendien mis je de leuke mogelijkheden tot het aanpassen van bijvoorbeeld kleuren die tegenwoordig deel uitmaken van Android en in mindere mate iOS.
Ook krijg je er een hoop vooraf geïnstalleerde apps bij en dat voelt altijd goedkoop aan. De Honor 70 krijg je met Android 12. Er is de belofte om twee upgrades te krijgen, met daarnaast drie jaar aan veiligheidsupdates. Bij vergelijkbaar geprijsde toestellen zoals de Samsung Galaxy A53 van 449 euro en Nothing Phone (1) van 469 euro krijg je langer ondersteuning.
De Honor 70 springt ook niet in het oog qua hardware. De twee cirkelvormige uitstulpsels voor de camera’s vallen nog het meest op, maar er blijft ook best veel stof rond hangen. De achterkant van het zwarte model is bovendien erg gevoelig voor vingerafdrukken. Wie daar niet tegen kan, is eraan voor de moeite, want Orange verkoopt de zilveren en groene varianten niet in België.
Vooraan vinden we een scherm met gebogen randen, wat het gevoeliger maakt voor barsten als je de telefoon zou laten vallen. Verder is het scherm zelf wel puik, met een hoge ververssnelheid van 120 frames per seconde. De Honor 70 voelt lekker vlot aan en haperde tijdens de test van twee weken nagenoeg nooit.
Huawei legde in het verleden graag de focus op de camera’s van zijn smartphones en dat is bij Honor niet anders. De Honor 70 heeft een hoofdcamera van 54 megapixels, een ultrabreedhoek van 50 megapixels, en een dieptecamera van een luttele 2 megapixels.
Die laatste is weinig krachtig, maar eigenlijk wel goed genoeg voor de ingezoomde foto’s die je af en toe neemt. Moet je vaak inzoomen om zaken op de gevoelige plaat vast te leggen, is een telefoon in deze prijsklasse sowieso af te raden.
De andere twee camera’s doen hun job behoorlijk. Qua scherpte en kleuren is de hoofdcamera geen parel, want zelfs met daglicht slaagt het er niet in om met regelmaat voor een scherpte foto te zorgen.
Wanneer er minder licht is, verwerkt de software van de Honor 70 alles minder goed. Kleuren gaan alle kanten op, er is ook vreemde ruis en de nachtmodus lost die problemen niet op.
Alles samen heeft de Honor 70 dus niets om op te vallen tussen de vele telefoons in de prijsklasse rond de 500 euro. De software werd jaren geleden al bekritiseerd bij Huawei en dat is er bij Honor ondanks de verbroken banden niet op vooruit gegaan.
Met de Honor 70 maakt het voor België nieuwe merk dus geen goede eerste indruk. We moeten er dus op hopen dat volgend jaar bijvoorbeeld de plooibare Honor Magic Vs in ons land te koop zal zijn.
De Honor 70 is bij Orange te koop in zwarte uitvoering voor 549,95 euro.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deadline gezet: iPhone moet USB-C-poort hebben vanaf 28 december 2024
Het is officieel: vanaf 28 december 2024 moeten onder andere nieuwe tablets, hoofdtelefoons en smartphones zoals de iPhone een USB-C-poort hebben. Dat blijkt uit de wettekst die donderdag is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Vanaf 28 april 2026 is de regel ook voor laptops van kracht. -
23
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
1
Vergeet ChatGPT: deze AI van Google maakt zelf muziek
De bekende AI-robot ChatGPT verovert sinds kort de wereld door zelf volledige teksten te produceren op basis van een beschrijving. Nu pakt Google uit met een AI die volledige muziekstukken kan maken volgens dezelfde methode. ‘MusicLM’, heet de machine. -
De 5 beste smartphones van 2022: onze selectie na 25 tests
Op de redactie van HLN passeerden in 2022 een heel aantal smartphones. Daarvan konden we er 25 uitgebreid testen. In dit artikel maken we de selectie. Vijf modellen in verschillende prijsklassen kronen we tot de beste smartphones van 2022.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjoseph kellens