REVIEW. Apples nieuwe Homepod-speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in België nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden.
De nieuwe HomePod is in de kern hetzelfde gebleven: een slimme luidspreker die je met slimme assistent Siri kunt bedienen. Hij is met 349 euro duurder dan veel concurrenten, maar daar staat ook uitstekende geluidskwaliteit tegenover: hij klinkt wat ons betreft beter dan bijvoorbeeld de 230 euro kostende Sonos One, die je met Googles stemassistent kunt bedienen. Het geluid is ruimer en de bas wat dieper, zonder dat het vertroebeld raakt.
Zoek de verschillen
Vergelijk je hem met de HomePod uit 2017, dan zijn de verschillen haast niet te zien. Aan de binnenkant zitten minder microfoons en luidsprekers, maar Siri luistert nog net zo goed terwijl muziek wat ons betreft nagenoeg hetzelfde klinkt. Op zich een mooi compliment voor Apple, dat met minder apparatuur pakweg hetzelfde weet neer te zetten. Oh, en de stroomkabel achterop kan nu worden losgekoppeld. Bij de eerste HomePod kon dat niet.
Vermoedelijk heeft Apple deze nieuwe HomePod uitgebracht als een soort productie-revisie. De oude was van de markt verdwenen, dus nu is er één die ongeveer hetzelfde kan maar efficiënter geproduceerd wordt. Het is een gekke situatie die vooral interessant is voor de meest fanatieke Apple-fan, die bijvoorbeeld de oude HomePod uit Duitsland of Frankrijk had geïmporteerd. Voor de gemiddelde Belg is dit gewoon een nieuw product.
Slimmer aan de binnenkant
Er zijn nog wel een paar kleinigheden aan de binnenkant die de HomePod van zijn voorganger onderscheiden. Zo zit er bijvoorbeeld een temperatuursensor in de luidspreker, zodat je Siri kunt vragen hoe warm het in een kamer is. Diezelfde sensor ziet ook hoeveel vocht er in de lucht zit. Omdat de sensoren ook te zien zijn in Apples woning-app, kun je die gebruiken om je slimme huis te automatiseren. Is een kamer te droog, dan kun je bijvoorbeeld een gekoppelde humidifier inschakelen. Je vindt diezelfde technologie trouwens ook in de HomePod Mini’s.
Daarnaast bevat het nieuwe apparaat ook de U1-chip die in de eerdere HomePod Mini zat, die wordt gebruikt om te zien hoe dichtbij je iPhone precies is. Je moet dan wel een telefoon met diezelfde chip hebben, dus een iPhone 11 of nieuwer. Houd je deze boven de HomePod terwijl je muziek afspeelt, dan wordt het nummer daarop verder gespeeld. Het is een fijne, simpele manier om je muziek te verplaatsen, zonder dat je meteen door allerlei menuutjes moet navigeren.
Ook fijn als tv-speakers (als je de juiste Apple TV hebt)
Wie een Apple TV heeft, kan de HomePods ook gebruiken om het geluid van je tv af te spelen. Al is dat eigenlijk pas echt handig als je er twee hebt: die kun je dan in stereomodus met elkaar koppelen en aan weerszijden van de tv plaatsen. Voor 700 euro is dat niet per se goedkoper dan een redelijke soundbar, al merkten we dat het basgeluid diep genoeg is om een subwoofer in een kleine kamer overbodig te maken. De HomePods ondersteunen Dolby Atmos, wat bij moderne films meteen merkbaar is.
Heb je een Apple TV uit 2021 of later, dan kun je ook een nieuwe doorschakelfunctie gebruiken om alle kanalen van je tv aan de speakers te koppelen. Zo wordt het geluid van je PlayStation 5-game of tv-kastje ook op die manier afgespeeld. Het is een setup die alleen werkt als je diep in Apples ecosysteem zit, maar die dan wel uitstekend werkt. Je kunt zelfs het volume van de tv dan aanpassen vanaf het beginscherm van je iPhone.
Conclusie
De HomePods zijn fantastische speakers als je in Apples ecosysteem zit: ze zijn nauw verbonden met je iPhone, zodat je muziek en tv-geluid kunt bedienen zonder dat je steeds losse apps moet opstarten. En is je huis al met Apples Woning-app verbonden, dan kun je alles naadloos bedienen met behulp van Siri.
Ze klinken buitengewoon goed, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor: 350 euro voor een slimme speaker is veel geld, en dat bedrag verdubbelt als je een stereo-opstelling wil. Bij Sonos en Google betaal je dan een stuk minder, maar aan de andere kant: wie beter geluid wil, is gewend om soms duizenden euro’s daarvoor te betalen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
REVIEW. Sonos Ray presteert pak beter dan tv-luidsprekers, maar voor laatste nieuwe snufjes zal je meer moeten betalen
Wel 90 procent van de tv-eigenaars gebruikt de daarbij horende ingebouwde luidsprekers. Sonos wil deze mensen aanspreken met hun nieuwe soundbar Ray. Met een kostprijs van 299 euro is die een pak goedkoper dan andere soundbars in het gamma van het bedrijf. Je geeft er wel de nieuwste snufjes voor op. Is het dan de moeite om de Sonos Ray in huis te halen? Je leest het in deze recensie. -
Europa wil consument 'recht op herstel' geven tot 10 jaar na aankoop
Om een einde te maken aan de gewoonte waarbij defecte consumentengoederen al te makkelijk door een nieuw exemplaar vervangen worden, wil de Europese Commissie een 'recht op herstel' invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat al die goederen tot 5 à 10 jaar na de aankoopdatum hersteld kunnen worden, ook al is de garantietermijn verstreken. Enkel wanneer het defect te ernstig is, zullen producenten aan de verplichting kunnen ontsnappen. -
Nieuwe ChatGPT kan ‘zien’ en je belastingen invullen: wat is GPT-4 en wat kan je ermee doen?
ChatGPT heeft furrore gemaakt de afgelopen maanden maar de makers van de wereldberoemde chatbot hebben niet stilgezeten. Ze lanceerden een nieuwe versie van de achterliggende 'motor’, GPT-4, die nog meer kan, zoals afbeeldingen ‘zien’ en je belastingen invullen. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Mijntelco
Slecht netwerk op je gsm tijdens het pendelen met de trein? Aan deze factoren ligt het
Als je regelmatig met de trein reist en intussen mobiel internet gebruikt, dan weet je dat een betrouwbaar netwerk van groot belang is. Uit een recent rapport van het BIPT, de telecomregulator in ons land, blijkt dat de mobiele netwerken in België best wel goede prestaties leveren voor wie ‘spoort’. Toch zijn er verschillen, afhankelijk van je operator. Mijntelco.be overloopt de resultaten. -
Federale regering keurt tijdelijk TikTok-verbod voor personeel goed
Het federale overheidspersoneel mag tijdelijk geen TikTok meer gebruiken op professionele toestellen. De ministerraad heeft daar vrijdag een akkoord over bereikt. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer