Nieuwe update maakt Apple iCloud een pak veiliger: zo activeer je geavanceerde gegevensbescherming
De nieuwste updates voor iPhones, iPads en Macs bezorgt Apple-gebruikers niet alleen meer veiligheid door het gebruikelijke dichten van lekken. Je kan vanaf nu ook meer gegevens die opgeslagen worden in clouddienst iCloud beter laten beveiligen. In dit artikel leggen we uit wat geavanceerde gegevensbescherming net is en hoe je het kan activeren op je iPhone of iPad.
Via iCloud kunnen eigenaars van een iPhone, iPad of Mac verschillende soorten gegevens bewaren in de cloud. Daardoor kan je bijvoorbeeld gemakkelijk aan je foto’s of berichten op verschillende toestellen van het bedrijf. Ook kan je reservekopieën maken van je toestellen, waardoor je die kan terugzetten wanneer je je apparaat kwijt bent of vervangt door een nieuwe.
Echter, niet al die gegevens waren even goed versleuteld. Met iOS 16.3, macOS Venture 13.2 en iPadOS 16.3 kunnen gebruikers wereldwijd ervoor kiezen om het aantal sterk beveiligde categorieën op te drijven van veertien naar 23.
Zet je geavanceerde gegevensbescherming aan, dan zijn onder andere de volgende data beschermd: reservekopieën van apparaten, Berichten, iCloud Drive, Notities, Apple Foto’s, Herinneringen, Safari-bladwijzers, Siri-opdrachten, Dictafoon en Wallet-kaarten.
“De enige grote iCloud-datacategorieën die niet beschermd zijn met geavanceerde databescherming zijn iCloud Mail, Contacten en Agenda”, meldt Apple. Die moeten namelijk kunnen samenwerken met andere systemen, aldus de techgigant. Wie dat soort gegevens beter beschermd wil zien, kan ervoor kiezen om gespecialiseerde internetdiensten zoals die van Proton te gebruiken.
De versterkte beveiliging gebeurt aan de hand van zogenaamde end-to-end-encryptie, vaak afgekort tot E2EE. Daarvoor worden wiskundige formules gebruikt die zo complex zijn dat ze op dit moment onmogelijk te kraken moeten zijn door computers. Enkel wie de juiste sleutels of wachtwoorden heeft, kan zien wat de data zijn. In dit geval kan zelfs Apple de inhoud van de versleutelde categorieën niet zien. Ook bijvoorbeeld WhatsApp en Signal maken gebruik van E2EE-technologie.
Hoe zet ik geavanceerde gegevensbescherming aan?
Voor je hier aan begint, is het belangrijk om te onthouden dat enkel wie het wachtwoord heeft de gegevens kan ontsleutelen. Apple vraagt je daarom om een herstelcode aan te maken die bestaat uit 28 tekens. Ben je die kwijt, dan kan zelfs Apple je niet helpen om je gegevens te herstellen. Sla deze dus veilig op in een wachtwoordbeheerder, waar je ook de logingegevens van je Apple ID bewaard.
Op een iPhone of iPad open je om te beginnen de Instellingen-app, waarna je op je naam dient te tikken. Open daarna iCloud en scroll omlaag waar je Geavanceerde gegevensbescherming zal zien staan. Daarna moet je ‘Schakel geavanceerde gegevensbescherming in’ aan tikken en de nodige instructies volgen. Wat je daar moet doen, hangt ervan af of je al tweestapsverificatie hebt aanstaan voor je Apple ID, bijvoorbeeld.
Bij een Mac moet je om te beginnen via het Apple-menu rechtsbovenaan je scherm op Systeeminstellingen klikken. Ook hier ga je via je naam naar iCloud. Daarna moet je ‘Schakel geavanceerde gegevensbescherming in’ aan tikken en de nodige instructies volgen.
Van zodra je op één toestel geavanceerde gegevensbescherming hebt aangezet, zal dat geactiveerd worden op je andere Apple-apparaten, zolang die de meest recente update hebben geïnstalleerd staan. Welke softwareversie je exact nodig hebt, vind je terug op de site van Apple.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De tijd is voorbij dat alleen goedgelovige mensen in de val trapten”: cybercriminelen worden steeds slimmer, experte legt uit hoe je jezelf beschermt
Computerfraude is een winstgevende business geworden, en oplichters worden almaar slimmer. Zo zijn valse e-mails steeds minder van echt te onderscheiden, en kan je ook WhatsApp-berichten krijgen die lokaal worden verstuurd. Slachtoffers blijven vaak berooid én beschaamd achter, maar Maria Genova (49) dringt erop aan om àltijd klacht in te dienen. “Fraudeurs rekenen erop dat je het zo laat”, zegt ze in Dag Allemaal. Op haar nieuwe website geeft ze advies in de strijd tegen online oplichting. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
-
PREMIUM
Wachtwoordkluis LastPass gehackt: wat kan je doen als gebruiker?
Paswoordmanager LastPass wordt door miljoenen mensen gebruikt om paswoorden op te slaan. Maar door een hack liggen de (versleutelde) paswoorden op straat. Wat moet je als gebruiker doen om te voorkomen dat je accounts gekraakt worden? Expert Mickey De Baets en techjournalist Kenneth Dée leggen het uit. -
Tweakers
Nieuwe tv voor 700 euro? Met deze vijf toppers kan het: “Dit toestel biedt veel waar voor zijn geld, maar hou rekening met opdringerige reclame”
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan of exact 700 euro kosten. -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten
Een opvallende nieuwe trend onder criminelen die Belgen online proberen op te lichten. Safeonweb, de instantie van de federale overheid die informeert over digitale veiligheid, waarschuwt voor phishingpogingen aan de hand van QR-codes. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021. Cyberexpert Tim Cools geeft in de video hierboven concrete tips om phishingpogingen te herkennen: “Het is altijd iets vreemds.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer