Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Getty Images/Cultura RF

Ministerie van Defensie sinds donderdag slachtoffer van ernstige cyberaanval: deel van activiteiten lamgelegd

Het ministerie van Defensie heeft in de nacht van zondag op maandag toegegeven getroffen te zijn geweest door een cyberaanval, die ernstig lijkt. Een deel van de activiteiten van het ministerie werd verschillende dagen lamgelegd. Aan de basis ligt een veiligheidsprobleem met de veelgebruikte software Log4j.

  1. Recent ontdekt beveiligingslek in veelgebruikte software vormt grote bedreiging: “Nu is pas duidelijk hoeveel systemen daardoor getroffen worden”

    Recent ontdekt beveili­gings­lek in veelge­bruik­te software vormt grote bedreiging: “Nu is pas duidelijk hoeveel systemen daardoor getroffen worden”

    IT-beveiligingsexperts waarschuwen voor een gat in de beveiliging van de veelgebruikte software ‘Log4j’ van Apache. Het lek ontstond vlak voor het weekend en vormt een significant risico voor bedrijfsnetwerken wereldwijd aangezien veel bekende apps gebruikmaken van de bewuste software om 'logs' bij te houden. Cybercriminelen zouden de kwetsbaarheid intussen al volop uitbuiten. “Er is heel veel trafiek op het internet die erop wijst dat criminelen inderdaad op zoek zijn naar servers die gaten vertonen”, bevestigt ook Kenneth Dée, technologiejournalist van VTM NIEUWS, bij HLN LIVE. “Nu is pas duidelijk hoeveel systemen daardoor getroffen worden.”

Tech