Kinderfoto's online plaatsen? Onderzoekers UGent geven tips aan ouders: “Denk na over wie de beelden kan zien en maak je kind onherkenbaar”
Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een nieuw platform gelanceerd om (groot)ouders te informeren over het delen van foto’s en andere informatie over hun kinderen op sociale media. Niet alleen zogenaamde ‘momfluencers’, maar iedereen kan aan de slag met de tips die de wetenschappers verzamelden bij allerhande experts.
Onderzoekers Elisabeth Van den Abeele en Liselot Hudders van de Universiteit Gent en Ini Vanwesenbeeck van de Universiteit van Tilburg spraken uitgebreid met twintig Vlaamse moeders die als influencer of ‘momfluencer’ op sociale media actief zijn en daarbij ook hun kinderen gebruiken. Daarnaast spraken ze negentien kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud wiens ouders over hun posten op sociale media.
Daaruit bleek onder andere dat de profielen van de kinderen van bijna alle geïnterviewde ouders benaderd werden door pedofielen. Experts van dertien organisaties waaronder Child Focus, de Gezinsbond en het Kinderrechtencommissariaat waarschuwen bovendien voor andere gevaren.
Omdat er niet genoeg kennis is over de risico’s van kinderen capteren op sociale media, richtte de UGent het platform Magditonline.be op. Daar kunnen influencers tips lezen over onder andere het commerciële aspect van hun activiteiten. Wie minder professioneel aan de slag gaat met hun kinderen op sociale media kan er ook terecht. Dit zijn de belangrijkste tips.
Maak je kind onherkenbaar
De gevaren van sociale media moeten je niet per se ervan weerhouden om over je kinderen te posten. Om problemen te vermijden, is het een goed idee om ze onherkenbaar te maken in foto’s. Dat kan op enkele creatieve manieren. Zo kan je ze door middel van een pet, masker, ... een deel van het gezicht bedekken. Je kan ook vanop afstand fotograferen waardoor het gezicht niet te zien is. De privacy van je kind bewaren, kan ook door slechts een deeltje ervan te tonen op foto of enkel de rug in beeld te brengen. Je kan ook een digitale sticker of emoji plaatsen over het gezicht.
Praat erover met je kind
Hoewel ouders denken dat kinderen sociale media niet goed kunnen begrijpen, hebben ze het recht om er hun eigen mening over te geven. Daarom is het belangrijk om hun uit te leggen hoe sociale media werken en wat de positieve of negatieve gevolgen zijn. Neem je er de tijd voor, dan kunnen ze een eigen beslissing nemen en eventueel een veto geven.
Zeker tieners verwachten dat ouders het bespreken voor ze iets over hen posten. De bezorgdheid is groot dat ze beschamende beelden delen, dus vraag het eerst. En denk ook na of de beelden gepast zijn, je er niet mee overdrijft en of je geen persoonlijke informatie deelt.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen bootsen het gedrag van ouders na en dat geldt ook voor socialemediagebruik. Het is dus belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Dat kan je doen door niet te vaak je sociale media te gebruiken. Ook kan je je kind beschermen tegen negatieve reacties. Dat kan door ze uit te schakelen of reacties te verwijderen, zodat kinderen ze niet te zien krijgen. Ook kan je op Instagram het aantal likes verbergen, waardoor ze zien dat het niet belangrijk is om er veel te hebben.
Denk na over wie de beelden kan zien
Een gouden regel is dat wat je op het internet plaatst potentieel nooit écht te verwijderen is. Denk dus na voor je iets op sociale media plaatst. Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van je publiek. Kunnen wildvreemden je account en dus foto’s erop bekijken of heb je het verborgen zodat je zelf controle hebt op wie je volgt? In het eerste geval moet je het vergelijken met de beelden tonen aan wildvreemden op straat. Vraag daarom ook toestemming of je kind het oké vindt dat mensen die ze niet kennen de beelden kunnen zien.
Beelden posten heeft gevolgen: nu en in de toekomst
Voor je iets post, is het belangrijk om na te denken over de eventuele negatieve reacties en wat de gevolgen daarvan zijn voor je kind. Ook moet je bedenken of een probleem kan vormen als het beeld weer opduikt in de toekomst. Dat is moeilijk voor een jong kind om in te schatten. Het is dus goed mogelijk dat als ze nu toestemming geven, ze het in de toekomst intrekken. Terughoudendheid is dus de boodschap.
Alle tips, maar ook informatie over wat mag en wat je moet doen als er iets fout loopt, lees je op Magditonline.be
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
11
Apple vraagt leveranciers in Taiwan om producten te labelen als “made in China” om strenge douane-inspectie te voorkomen
Apple heeft naar verluidt Taiwanese leveranciers gevraagd hun producten te etiketteren als “gemaakt in China”. Dit deden ze om de strenge Chinese douane-inspecties te vermijden. China probeerde met deze controles het bezoek van de Amerikaanse House speaker, Nancy Pelosi, aan Taipei te voorkomen. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
-
Influencers over de nieuwe regels rond hun reclame: “Wat maakt het uit of ik dat potje gratis heb gekregen?”
Omdat influencers zo’n beetje de nieuwe reclameborden zijn, worden ze sinds kort door FOD Economie beschouwd als onderneming. Ze moeten nu een aantal nieuwe regels volgen, en hun adres en ondernemingsnummer op hun profiel plaatsen. Influencers Sarah Puttemans (22), Freya Poppe (34) en Camille Schuermans (20) reageren op de regels en leggen uit hoe hun wereldje werkt. “Door de vaste samenwerkingen die ik aanneem, verdien ik zo’n 1.900 euro per maand.” -
OnePlus 10T eind augustus te koop vanaf 699 euro: focus ligt op snelheid
De nieuwe OnePlus 10T valt vooral op door wat er niet aanwezig is in de smartphone. Er is geen draadloos opladen. De voor het merk kenmerkende ‘Alert Slider’ mist. En het logo van camerafabrikant Hasselblad is nergens te bespeuren. Maar voor een startprijs van 699 euro belooft OnePlus wel één ding: snelheid. -
Facebook test standaard ingeschakelde end-to-end-encryptie op Messenger
Binnenkort is het mogelijk dat berichten op Facebook Messenger standaard met een end-to-end-encryptie zullen versleuteld worden. Meta is namelijk begonnen met het uittesten van deze functie bij een beperkt aantal gebruikers. De functie bestond al een tijdje, maar gebruikers moesten deze handmatig instellen. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?