Getest: drie betaalbare laptops met oledscherm
TweakersDroom je van de kwaliteit van een oledscherm maar heb je slechts een beperkt budget te spenderen aan een nieuwe laptop? ASUS bracht zopas drie toestellen op de markt die oledschermen hebben én ook best betaalbaar zijn. Maar wat haal je met zo’n ‘goedkope’ oledlaptop in huis? Technologiesite Tweakers onderwierp de drie toestellen aan een test.
Bij televisies en smartphones zijn oledschermen ontzettend populair. High-end producten in beide categorieën zijn bijna niet meer zonder een dergelijk paneel te krijgen. Bij laptops loopt het zo’n vaart niet, hoewel je al sinds 2016 laptops met een oledscherm kunt aanschaffen. Dat komt doordat de eerste oledschermen voor laptops duur waren en niet in grote hoeveelheden gefabriceerd werden.
Als je op het moment van schrijven op Tweakers.net zoekt naar laptops met een oledscherm, zijn 117 van de 138 afkomstig van ASUS. Van de goedkoopste 30 modellen zijn er zelfs 28 afkomstig van ASUS. Het is kortom hoog tijd om die goedkopere oledlaptops aan een test te onderwerpen.
In deze review kijken we naar drie van de nieuwe oledmodellen: de ASUS Vivobook 15 en 15 Pro met Intel-processor, en de Vivobook 14X met AMD-chip.
Wat is oled?
Oled staat voor ‘organic light emitting diode’. Het is organisch materiaal, dat oplicht wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Als daar een kleurfilter aan wordt toegevoegd, krijgt dat licht ook een bepaalde kleur. Die organische diodes komen in oledschermen in de plaats van de klassieke beeldkristallen in een lcd-scherm. Ze hebben door hun lichtgevende karakter geen extra zij- of achterbelichting nodig.
Dat maakt dat niet alleen de kleuren veel ‘natuurlijker’ aanvoelen (ze komen namelijk uit de beeldpunten zelf), maar ook dat het scherm aanzienlijk dunner wordt. Oledschermen hebben ook een hoog contrast en véél betere zwartwaarden dan lcd-schermen.
Vivobook 15 en 15 Pro
De Vivobook 15 is het ‘instapmodel’ in de Vivobook-reeks, waarbij wij keken naar een model met Core i7-processor, 16GB werkgeheugen en 512 gigabyte opslag. Daar betaal je 1000 euro voor. Je krijgt dan een laptop met een deels metalen behuizing: bij de achterkant van het scherm. Dat ziet er mooi uit, maar biedt niet de stevigheid waarop je zou hopen. Het metaal veert namelijk makkelijk in onder druk. Voor een laptop van 1000 euro vinden we dat wel enigszins tegenvallen.
Dat geldt ook voor de Vivobook 15 Pro. Dat model is voorzien van een Core i7-chip en een extra GTX 1650-videokaart. Een verschil tussen beide laptops is de positionering van de touchpad. Die zit bij de Pro in het midden van de behuizing, terwijl hij bij de gewone Vivobook midden onder het alfanumerieke gedeelte van het toetsenbord is geplaatst. Bij beide laptops heeft ASUS voor een glazen touchpad gekozen en bij de Pro is de touchpad iets groter. Door zijn positionering zit je vaak met je pols over de touchpad tijdens het typen, maar de laptop weet een pols gelukkig prima van een vinger te onderscheiden.
Wat aansluitingen betreft heeft ASUS wel heel erg bezuinigd. De HDMI-aansluiting ondersteunt slechts versie 1.4 van het protocol, waardoor je geen 4k-schermen met 60 frames per seconde kunt aansluiten en de twee linker-USB-aansluitingen werken op USB 2.0-snelheid. Snelle aansluitingen zijn er ook wel; er is een Thunderbolt 4-poort aan de rechterkant aanwezig, met daarnaast een USB 3-poort. Dat 4k-scherm kun je dus via Thunderbolt aansluiten en externe harde schijven of ssd’s kunnen op de snelle USB-aansluiting aan de rechterkant, maar van een laptop van 1.200 euro mag je verwachten dat alle USB-poorten snel zijn en er minstens HDMI 2.0 aanwezig is.
Over de toetsenborden van beide Vivobooks zijn we wel weer te spreken, die tikken prettig doordat ze veel travel hebben. Wil je de laptop gebruiken om mee te (video-)bellen, dan kan dat, want de ingebouwde luidsprekers weten, hoewel blikkerig, aardig wat geluid te produceren. De webcams hebben een resolutie van 1280 bij 720 pixels, zoals het gros van de laptops, en bij de Pro is de camera te verbergen achter een schuifje.
Bekijk hier de verschillende uitvoeringen van de Vivobook 15 en Vivobook 15 Pro.
Vivobook Pro 14X
De Pro 14X is een nog wat luxer model. et model door ons getest heeft een snelle Ryzen 9-processor, 32 gigabyte werkgeheugen en een scherm met een resolutie van 2.880 bij 1.800 pixels, dat met 90 beeldjes per seconde vloeiend ververst. Met zulke specificaties gaat de prijs ook flink omhoog en de uitvoering die wij hebben getest, kost dan ook 1.700 euro.
De behuizing van metaal voelt wat steviger aan dan bij de andere twee modellen, hoewel de metalen achterkant van het scherm zich ook makkelijk laat indrukken. Ook bij dit model heeft ASUS de, onbegrijpelijke, keuze gemaakt om twee langzame USB-poorten en een HDMI 1.4-poort in te bouwen aan de linkerzijde. Daarnaast vind je hier geen Thunderbolt.
De Pro 14X is wel voorzien van ASUS’ DialPad. Dat is een ‘draaiknop’, die in de touchpad is verwerkt. Je kunt, door vanuit de rechterbovenhoek naar binnen te vegen, de DialPad activeren en dan het cirkeltje gebruiken alsof het een draaiknop is. Doordat de touchpad echter geen voelbare feedback geeft, zit je tijdens het gebruik steeds naar je touchpad te kijken om te zien of je hem wel goed bedient. Bovendien is het relatief kleine cirkeltje niet geschikt voor het subtielere draaiwerk. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat kopers van een laptop met DialPad daar even mee spelen en de functionaliteit vervolgens nooit meer aanraken.
Conclusie
Voor minder dan duizend euro voorziet ASUS deze laptop van een oledscherm, dat daardoor een prima beeldkwaliteit heeft. De behuizing van de laptop had helaas steviger gekund en de verouderde USB 2.0- en HDMI 1.4-aansluitingen zijn onpraktisch.
Met een i7-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB is de Vivobook vlot en zijn de prestaties zoals je mag verwachten. Toch zouden we niet deze, maar de uitvoering met AMD-processor aanschaffen, die significant goedkoper is en twee cpu-cores meer heeft.
Lees ook op Tweakers.net:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Tweakers.net. Tweakers.net is een expertensite met nieuws en informatie over hardware, software, games en internet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wereldwijde verkoop van smartphones in recordtempo gedaald
De wereldwijde smartphoneverkopen zijn in de laatste drie maanden van afgelopen jaar in recordtempo gedaald. Mensen lijken voorzichtiger met grote uitgaven aan zaken als mobiele telefoons. Daarnaast zorgden gewelddadige protesten bij een grote fabriek voor iPhones in de Chinese stad Zhengzhou voor vertraagde leveringen bij Apple. -
Mistoestanden op Proximus-werven, minister De Sutter: “Overheidsbedrijf moet goede voorbeeld geven”
“Er moet paal en perk gesteld worden aan de mistoestanden” op de werven van Proximus waar illegale tewerkstelling werd vastgesteld. Dat zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) donderdagavond na afloop van een volgens beide partijen “open gesprek” met de top van het telecombedrijf. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
-
Tweakers
Expert selecteert 3 allerbeste smartphones van het moment: “Dit model van 325 euro heeft een bovengemiddelde camera én zeer goed scherm”
Hou je ervan om met de allerbeste smartphones te werken en ben je van mening dat kwaliteit haar prijskaartje geeft? Donovan Kerssenberg, smartphonespecialist bij technologiesite Tweakers, somt de drie beste smartphones van het moment op, zonder rekening te houden met het budget. -
Tweakers
Koptelefoon met ruisonderdrukking voor weinig geld? Dit zijn de beste drie
Met goede ruisonderdrukking houd je achtergrondgeluid uit je koptelefoon, maar wat is nu het beste betaalbare model? Technologiesite Tweakers testte wekenlang verschillende koptelefoons met noise cancelling uit en selecteerde de drie allerbeste. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
36
Safeonweb waarschuwt voor opvallende nieuwe trend bij phishing: hierop moet je letten
Een opvallende nieuwe trend onder criminelen die Belgen online proberen op te lichten. Safeonweb, de instantie van de federale overheid die informeert over digitale veiligheid, waarschuwt voor phishingpogingen aan de hand van QR-codes. In totaal meldden we vorig jaar 6 miljoen verdachte berichten. Dat is een derde meer dan in 2021. Cyberexpert Tim Cools geeft in de video hierboven concrete tips om phishingpogingen te herkennen: “Het is altijd iets vreemds.”