Generieke kabels gaan minder lang mee dan officiële exemplaren: let hierop bij het kopen van een nieuw oplaadsnoer
TweakersHet is één van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers: het kapot gaan van de oplaadkabel. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen? En waarop moet je letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? Technologiesite Tweakers geeft raad.
Het aanschaffen van een smartphone is pas het begin. Daarna komen de onvermijdelijke telefoonhoesjes, autoklemmen, powerbanks én opladers. Over met name die laatste categorie bestaat veel irritatie. Het is geen kwestie óf je smartphonekabel een keer stuk gaat, maar wanneer dat gebeurt.
Slimme kabels Apple
Bij originele Apple-kabels zit in de zogeheten 'lightningkabels’ een chip die met de iPhone communiceert. Zo weet de smartphone dat hij is opgeladen of dat deze bijvoorbeeld nog maar 35 procent accupower heeft.
Op zoek naar een nieuw exemplaar? Bekijk hier de scherpste prijzen voor de ‘lightning’- naar USB-kabel van Apple.
Gecertificeerde kabels voor Apple
Daarnaast zijn er kabels van andere partijen die zijn gecertificeerd door Apple. Deze huisvesten én de officiële Apple-chip die nodig is voor goede communicatie tussen de smartphone en het elektriciteitsnet én zijn in de regel goedkoper.
Tip: Vergelijk hier actuele aanbiedingen van de USB‑C- naar ‘lightning’-kabel in een selectie webwinkels.
Verder zijn magnetische oplaadkabels ook serieus te overwegen. Deze kabels kennen een los opzetstukje met een magnetisch ringetje als uiteinde dat je bij voorkeur standaard in de daarvoor bedoelde opening van je smartphone laat zitten. Deze komt met een bijbehorende kabel, met aan het uiteinde het andere deel van de magneet. Magnetische kabels kunnen dus nooit afbreken aan de kop. Ook hier geldt: koop geen goedkope rommel.
Interesse in dit magnetische alternatief? Hier vind je de laagste prijzen voor de Apple Watch magnetische oplaadkabel.
Ook bij Android
Bij Android geldt in grote lijnen hetzelfde: hoe goedkoper de kabel, hoe groter de kans dat je rommel in huis haalt. Veel toestellen van Android gebruiken echter een USB-C-lader, waarbij je niet het dilemma van speciale, ingebouwde chips hebt.
Een kabel van Android van een niet-gecertificeerd bedrijf is daarom sneller een optie, maar kijk goed naar de algehele reputatie van het bedrijf dat hem aanbiedt. Een kabel van een bedrijf zoals Belkin is vaak betrouwbaarder dan de willekeur die je op Aliexpress aantreft.
Laat je niet bedotten: vergelijk hier actuele aanbiedingen voor de USB-C-kabels van Belkin.
Pas op voor imitatie
Verder zijn er de goedkope kabels die je via - veelal Chinese - webshops online kunt kopen. Dit zijn imitatiekabels die als twee druppels water lijken op die van Apple. Of het zijn kabels die er openlijk voor uitkomen dat ze goedkoper zijn, maar wel iets anders te bieden hebben: ze zijn langer, ze komen in allerhande flitsende kleurtjes en glitters of het zijn multifunctionele kabels.
Hierover kunnen we kort zijn: koop deze rommel niet. Deze nepkabels gaan in de regel veel minder lang mee en ze kunnen kuren vertonen. Dan krijg je een melding op je scherm in de stijl van: “deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone”. Geld weggesmeten dus.
Deze laders kunnen bovendien oververhit raken en zijn minder goed geïsoleerd, waardoor ze zelfs in brand kunnen vliegen. Daarnaast kan het zijn dat deze kabels maar de helft van het eigenlijke vermogen leveren, waardoor het opladen heel erg lang duurt. Hier geldt dus overduidelijk: goedkoop is duurkoop. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere merken van telefoons. Een oplader voor een Android-gsm van Samsung, Xiaomi of Oppo voor 1 euro? Vooral laten liggen.
Kabels langer mee laten gaan
Sowieso kun je kabels langer laten meegaan door er simpelweg voorzichtig mee om te gaan. Rol ze bijvoorbeeld niet te veel en te vaak op. Liefst rol je ze zelfs helemaal niet op en bewaar je één oplaadkabel op je werk en één thuis. Zo grijp je nooit mis. Wil je je kabel toch meenemen, doe deze dan bijvoorbeeld in een aparte etui, al dan niet met andere reisaccessoires waar de kabel nog een beetje bewegingsvrijheid heeft.
Wat ook helpt: wanneer je je smartphone uit de lader haalt, trek dan niet de lader uit de smartphone, maar de smartphone uit de lader. Hou daarbij het opzetstukje tussen duim en wijsvinger voor extra steun.
Wanneer je je telefoon oplaadt, zorg er dan voor dat de kabel nooit klem raakt of dat er iets zwaars op staat of ligt. Eventueel kun je kabels verstevigen met kabelbeschermers.
De trend van draadloos opladen biedt helemaal een uitkomst: een Apple MagSafe-oplader of een Qi oplader kent een plaatje waar je je smartphone op legt en deze zichzelf oplaadt zonder dat je nog iets in je mobieltje hoeft te prikken. Dergelijke draadloze opladers zijn in de regel wel wat duurder en lenen zich minder goed om mee te nemen.
Gewonnen voor draadloos? Dan vind je hier de laagste prijzen voor de Apple MagSafe- en voor de Caliber Qi draadloze lader in een selectie van webwinkels.
Lees ook op Tweakers.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Tweakers.be.
Tweakers.be is een expertensite met nieuws en informatie over hardware, software, games en internet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
PREMIUM2
Onderzoek: grote techdiensten als ChatGPT en Amazon buiten miljoenen onzichtbare thuiswerkers uit
Wie voeden toch die megacomputerprogramma’s als GPT-4 en Google Assistant? Dat doen miljoenen Europese onzichtbare thuiswerkers, blijkt uit nieuw onderzoek van de Nederlandse Erasmus Universiteit. Deze zogenoemde ghostworkers werken in erbarmelijke omstandigheden en worden uitgebuit door hun werkgevers. -
PREMIUM6
Exclusief interview met Oekraïense tophacker: “Het begon allemaal met onze ‘sofastrijders’. Die vielen vanuit hun zetel met hun laptop Russische websites aan”
Hij is één van die atypische strijders sinds de Russische inval in Oekraïne, Nikita Knysj. Ex-medewerker bij de Oekraïense inlichtendienst SBU en intussen aanvoerder van misschien wel het grootste cyberleger van Europa. We kunnen hem exclusief spreken over de virtuele strijd van het land. “Voor hackers gelden geen regels in oorlogstijd.” -
-
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Federale regering keurt tijdelijk TikTok-verbod voor personeel goed
Het federale overheidspersoneel mag tijdelijk geen TikTok meer gebruiken op professionele toestellen. De ministerraad heeft daar vrijdag een akkoord over bereikt. -
5
TikTok-CEO: “ByteDance is geen agent van China of enig ander land”, China fel tegen gedwongen verkoop van bedrijf
China zal zich met hand en tand verzetten wanneer het Chinese bedrijf ByteDance zou worden gedwongen om TikTok te verkopen. Dat heeft het ministerie van Handel in Beijing gezegd, kort voor een hoorzitting van het Amerikaanse Congres met CEO Shou Zi Chew. Die laatste verdedigde daar donderdag de dataveiligheid van de app en ontkende beschuldigingen van spionage uit Chinese hoek. “Sinds ik CEO ben van dit bedrijf heb ik nog geen enkel gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Chinese overheid”, aldus Chew.