Frankrijk zet als eerste Europese land AI-bewakingscamera’s in
Een Europese primeur in Frankrijk: onze zuiderburen gaan als eerste Europese land een reeks AI-bewakingscamera’s installeren. Dat doen ze in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024, die zullen plaatsvinden in de Franse hoofdstad Parijs. Na een meer dan zeven uur durende verhitte discussie, werd het controversiële wetsontwerp donderdag goedgekeurd. Dat schrijft de politieke nieuwssite ‘Politico’.
De camera’s, ondersteund door artificiële intelligentie (AI), zijn in staat om verdacht gedrag te herkennen. Ze kunnen onder meer achtergelaten bagage spotten en alarmen laten afgaan mocht er zich plots een stormloop aan mensen voordoen.
Tegenstanders
Zo’n veertigtal – voornamelijk linkse – Europese parlementsleden riepen vorige week hun Franse collega’s nog op om tegen het wetsvoorstel te stemmen. In een brief waarschuwden ze dat Frankrijk met deze wet “een nooit eerder in Europa gezien precedent van bewaking zou stellen, onder het voorwendsel van de Olympische Zomerspelen”.
Ook enkele ngo’s, waaronder het Franse La Quadrature du Net en internationale groepen als Amnesty International en Access Now, wezen op de gevaren van deze camera’s. Naast de privacyproblemen die ze met zich kunnen meebrengen, zouden de camera’s mogelijk ook een conflict kunnen veroorzaken met de EU-wetgeving rond artificiële intelligentie. Die wet ligt momenteel op tafel in Brussel en zou het biometrisch toezicht kunnen beperken.
Veiligheid garanderen
Maar volgens de Franse regering zijn de AI-bewakingscamera’s nodig om de veiligheid te kunnen garanderen van de miljoenen toeristen en sportliefhebbers die volgend jaar verwacht worden in Parijs. De wetgevers van de partij van president Emmanuel Macron beweerden tijdens de debatten dat AI-camera’s de terreuraanslag van 2016 in Nice hadden kunnen voorkomen door de vrachtwagen te spotten voordat deze op de menigte in kon rijden.
Vanuit de linkse hoek is de bezorgdheid groot. Volgens hen is AI-massasurveillance ongekend in democratische samenlevingen en vormt het een bedreiging voor de burgerlijke vrijheden. Daarnaast vrezen ze ook dat deze tijdelijke maatregel na de Spelen permanent zal worden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
-
Frankrijk bant niet alleen TikTok, maar ook Twitter, Instagram en Netflix van telefoons ambtenaren
Franse ambtenaren mogen voortaan geen TikTok, Twitter, Instagram en Netflix meer op hun werktelefoon staan hebben. Dat hebben de Franse autoriteiten vrijdag meegedeeld. Als verklaring wordt gewezen naar onvoldoende veiligheid en bescherming van de gegevens. -
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
-
Frustraties over ticketverkoop Olympische Spelen in Parijs: ingewikkeld, duur en weinig beschikbaar
-
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
Mobiele app van ChatGPT gelanceerd
ChatGPT kent vanaf donderdag ook een mobiele versie voor iPhones in de Verenigde Staten. Binnenkort volgen ook andere landen en Android-telefoons, zo blijkt uit een persbericht van de start-up OpenAI. -
Mijntelco
Telecom voor bedrijven en kmo’s: service (en prijs) maken het verschil
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerfranky van damme