EU wil macht internetreuzen inperken met strenger toezicht, boetes en verplichte verkoop
UPDATEDe Europese Commissie heeft dinsdag de langverwachte plannen onthuld waarmee ze orde wil scheppen in de digitale jungle en de macht van de grote internetreuzen aan banden wil leggen. Met meer verplichtingen, scherper toezicht, ontradende sancties en desnoods de verplichte verkoop van bedrijfsonderdelen wil de Commissie meer greep op hen krijgen.
Van telewerken en afstandsonderwijs over shoppen tot contacten met familie en vrienden: steeds meer speelt het leven zich in de digitale sfeer af. De coronapandemie heeft die maatschappelijke tendens nog spectaculair versneld. De wetgeving hinkt echter achterop en daar wil de Commissie paal en perk aan stellen.
Vicevoorzitter Margrethe Vestager vergeleek de plannen dinsdag met de eerste verkeerslichten die orde op straat herstelden na de uitvinding van de auto. "Met de toename van het digitale verkeer hebben we nu ook regels nodig om orde in de chaos te brengen", zo lichtte de Deense politica de inzet van de twee wetteksten toe. “We moeten veilig kunnen winkelen en het nieuws dat we lezen kunnen vertrouwen. Want wat offline illegaal is, is dat ook online.”
Marketing
De eerste tekst, de zogenaamde Digital Services Act, heeft een maatschappelijke insteek en bouwt voort op de twintig jaar oude richtlijn over e-commerce. Die is intussen twintig jaar oud, en hield helemaal geen rekening met een scenario waarin sommige onlineplatforms zo groot en invloedrijk zouden worden. Niet enkel als wereldwijde draaischijven op het vlak van handel, maar ook als openbare ruimtes waar informatie wordt uitgewisseld.
De tekst omvat onder meer regels over de verwijdering van illegale goederen, diensten en content, verplicht platforms om meer maatregelen tegen misbruik van hun systemen te nemen en dwingt hen tot meer transparantie over onlinereclame en de algoritmes (formules, red.) die gehanteerd worden om gebruikers bepaalde inhoud voor te schotelen. Dat ligt gevoelig bij die bedrijven, omdat juist die geheime formules deels ten grondslag liggen aan hun succes als onderneming.
De regels gelden voor iedereen, maar de Commissie wil specifieke verplichtingen voor en extra toezicht op platforms die meer dan 10 procent van de Europese bevolking bereiken. De echt grote platforms wil de Commissie kunnen sanctioneren met boetes tot 6 procent van hun wereldwijde omzet.
Iedereen is welkom in Europa, maar grotere bedrijven moeten ook grotere verantwoordelijkheden dragen
Technologiereuzen
De tweede tekst, de Digital Markets Act, focust op het economische en richt zich specifiek op de grootste zoekmachines, marktplaatsen, sociale netwerken en andere systemische spelers. De Commissie definieert ze als “poortwachters” die aanzienlijke invloed hebben op de Europese markt en die het concurrentieklimaat danig kunnen verstoren wanneer ze zich inlaten met oneerlijke handelspraktijken, zoals het oneigenlijke gebruik van gegevens van bedrijven die op deze platforms actief zijn.
De wettekst verbiedt een aantal oneerlijke praktijken, zoals het gebruikers onmogelijk maken om vooraf geïnstalleerde software of apps te verwijderen. Inbreuken kunnen leiden tot boetes tot 10 procent van de omzet. Als ultieme sanctie voor hardnekkige overtreders voorziet de Commissie structurele maatregelen, zoals de verplichte verkoop van bedrijfsonderdelen. De Commissie wil ook gerichte marktonderzoeken kunnen uitvoeren om nieuwe, mogelijk concurrentieverstorende praktijken sneller op het spoor te komen.
De Commissie noemt geen ondernemingen bij naam. Ze hanteert criteria om vast te stellen welke spelers op de markt “systemisch” zijn, maar het is duidelijk dat onder meer de Amerikaanse techreuzen Google, Amazon, Apple, Microsoft en Facebook in het Europese vizier belanden. Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton verzekerde echter dat de voorstellen “tegen niemand gericht” zijn. “Iedereen is welkom in Europa, maar grotere bedrijven moeten ook grotere verantwoordelijkheden dragen”, zei de Fransman.
Lobby
Breton zou volgens een recent lek in het Franse weekblad Le Point een specifiek doelwit van de lobbystrategie van Google zijn omdat hij voorstander van de ontmanteling van grote techreuzen zou zijn. Het verhaal illustreerde de gigantische lobbycampagne rondom het wetgevende pakket.
Corporate Europe Observatory (ceo) telde sinds het aantreden van de Commissie van Ursula von Der Leyen al 158 ontmoetingen van commissarissen, kabinetten en topambtenaren met stakeholders, en dat is volgens de lobbywaakhond slechts het topje van de ijsberg. De strijd is ook nog niet gestreden. De voorstellen moeten nu immers goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
GAMEREVIEW. ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge’ is een retrogaming-triomf
Er is een nieuwe ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’-game uit, en hij lijkt ontzettend hard op de videogameklassiekers die spelers op leeftijd zich misschien nog uit hun NES- of Sega-tijden zullen herinneren. Maar het écht krasse aan ‘Shredder’s Revenge’ is dat hij tegelijkertijd een heel moderne game is, die precies de juiste componenten van die classics gewoon aan boord houdt, en de andere dan weer helemaal in de hakselaar heeft gegooid. -
gamepreview
Wat een gedurfde genremix wordt ‘Endless Dungeon’
Aanstaande videogame ‘Endless Dungeon’ is minstens vijf games in één. Dat lijkt een recept voor mislukking, al vielen de puzzelstukjes tijdens een allereerste demo van de game reuzegoed in elkaar. “Maar we zijn er nog lang niet”, geven de makers toe. -
-
Zo verwijder je makkelijk en snel al je oude en genânte berichten op sociale media
We delen wat af op sociale media: van een nieuwe gebeurtenis in je leven tot gedachten over bepaalde onderwerpen. Door de jaren heen stapelen die berichten waarschijnlijk flink op. Eén voor één verwijderen, duurt een eeuwigheid en dus zochten onze collega’s van AD.nl uit hoe je gemakkelijk én snel al je oude tweets en posts verwijdert. -
Spaargids.be
Stijgende rente: hoeveel kan je minder lenen dan vorig jaar?
De hypotheekrente is dit jaar flink gestegen. Als kredietnemer is dat een slechte zaak. Door de stijgende rentevoeten moet je immers maandelijks meer afbetalen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veel mensen minder kunnen lenen. Om hoeveel gaat het precies? Spaargids.be vroeg het aan Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. -
Livios
Stop met schrobben in je badkamer: zo richt je je badkamer onderhoudsvriendelijk in
Vuile voegen, vlekken rond je kranen, kalkaanslag in de douche… Er komt heel wat kijken bij het proper houden van je badkamer. Maar sla je liever niet elke dag aan het poetsen? Interieurarchitect Ingrid Nelissen verklapt haar tips voor een onderhoudsvriendelijke badkamer aan bouwsite Livios. -
5
Edpnet legt klacht neer tegen internetabonnementen Mobile Vikings: “Als wij hun aanbod zouden matchen, verkochten we met dik verlies”
De nieuwe internetabonnementen van Proximus-dochterbedrijf Mobile Vikings zijn zo scherp geprijsd dat ze meteen voor ophef zorgen. Telecomprovider edpnet plant een klacht neer te leggen bij telecomwaakhond BIPT tegen Proximus. Het zou namelijk gaan om oneerlijke concurrentie, claimt operationeel directeur Joachim Slabbaert.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBart Verbeeck
Jean De Grande
Marc Vinck
Geert Van de Moortele
Kurt Saron