Belgisch wetsvoorstel voor dataopslag is “feitelijk verbod op chatapp Signal” en dat zorgt voor ongenoegen
privacyChatapp Signal wordt volgens experts mogelijk illegaal door een wetsvoorstel in België. Dat voorstel schrijft voor dat telecomoperatoren en communicatie-apps een bepaalde periode lang gegevens moeten bewaren over hun gebruikers, maar Signal slaat die gegevens nooit op. De app won begin 2021 sterk aan populariteit na ophef rond WhatsApp, de chatapp van Facebook-moederbedrijf Meta. Het kabinet-Justitie benadrukt dat geen enkele dienst data zal moeten bewaren die het niet genereert.
Het wetsvoorstel, nu nog getiteld ‘betreffende het verzamelen en het bewaren van de identificatiegegevens en van metagegevens in de sector van de elektronische communicatie en de verstrekking ervan aan de autoriteiten’, telt 804 pagina’s en is doorgenomen door de redactie van ‘De Standaard’.
Die komt samen met cryptograaf aan de KU Leuven Bart Preneel tot de conclusie dat Signal onder deze wetgeving niet in België kan opereren zonder zijn handelswijze aan te passen. Het lijkt waarschijnlijker dat Signal dan eerder geen diensten meer aanbiedt in het land.
Reactie kabinet Justitie
Het kabinet van federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wenst niet concreet in te gaan op de situatie. “Signal zoals alle andere operatoren die hun diensten aanbieden in België vallen onder de telecomwet en moeten voldoen aan de wetgeving", aldus woordvoerder Edward Landtsheere.
Hij benadrukt aan onze redactie dat geen enkele operator of communicatiedienst meer gegevens moet bewaren dan ze aanmaken. Het doel van de wetgeving is dat bijvoorbeeld een onderzoeksrechter inzage kan krijgen in identificatie- of verkeersgegevens die een operator of dienst al aanmaakt.
Volgens Van Quickeborne in de commissie voor Economie, Consumentenbescherming en Digitale Agenda eind april is de nieuwe wetgeving een betere optie dan de sleepnetmethode die in de Verenigde Staten wordt toegepast. Daar verzamelt de overheid systematisch data vanop het internet of van telefoonverkeer. Ook van “intrusieve methodes” is de minister geen fan. Daarbij worden telefoons of andere elektronische toestellen van verdachten gehackt aan de hand van controversiële software als Pegasus.
Ongenoegen
Omdat Signal erop is gericht de privacy van gebruikers zo optimaal mogelijk te beschermen, riep het wetsvoorstel veel ongenoegen op dit weekend.
Ministry of Privacy, dat zich opwerpt als een onafhankelijke privacywaakhond, reageerde op Twitter. De stichting van jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert zegt naar de rechtbank te gaan als het wetsvoorstel in deze vorm wordt doorgevoerd.
Volgens computerwetenschapper Jeroen Baert (KU Leuven) is het een “domme, domme beslissing”. Hij schrijft ook dat anonieme communicatie een basisrecht is.
Frederik Jacobs, een Belg die mee aan de wieg stond van de app, noemt het voorstel “kortzichtig” en verwacht niet dat het zal standhouden in het Grondwettelijk Hof.
Onderzoeker Gregory Neven wijst erop dat als België de chatapp Signal verbiedt ons land in een select clubje terechtkomt waarvan Iran, China, Cuba en Oezbekistan ook lid zijn.
Metadata
Het voorstel schrijft voor dat metadata over communicatie op het platform bijgehouden moeten worden en dat die gegevens niet versleuteld opgeslagen mogen worden. Dit zodat autoriteiten in het land de gegevens kunnen opvragen in het kader van de misdaadbestrijding. Metadata zijn gegevens die kunnen prijsgeven met wie je hebt gecommuniceerd, hoe vaak en voor hoe lang, zonder dat daarvoor de inhoud van berichten moet worden vrijgegeven.
Signal is juist ontworpen om zo min mogelijk data over zijn gebruikers en de inhoud van berichten te hanteren en op te slaan. Alles dat wel gehanteerd en opgeslagen wordt, is juist zo veel mogelijk onderhevig aan encryptie. ‘De Standaard’ omschrijft het als een “feitelijk verbod op Signal”. De krant concludeert hetzelfde voor de Tor-browser, waarmee je je anoniem op het internet kan begeven.
Een voorbeeld van metadata die bewaard moet worden, is de afzender van een bericht. Signal doet dit in veel gevallen al niet. In 2018 kwam het met de sealed sender-functionaliteit en die is inmiddels tussen contactpersonen die elkaar kennen zonder tussenkomst van gebruikers geactiveerd. Volgens het wetsvoorstel staat op het niet meewerken aan de voorschriften een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar of een boete van maximaal 20.000 euro.
Strijd in België
In België wordt al langer strijd geleverd door voor- en tegenstanders van encryptie en metadataretentie. In 2021 vernietigde het Belgisch Grondwettelijk Hof de dataretentiewet van het land nog.
Dit wetsvoorstel schrijft geen encryptieverbod voor, maar zegt daar wel over: “Net als elke doelstelling is [versleuteling] natuurlijk niet absoluut en komt het aan de wetgever toe om de limieten vast te stellen waarbinnen de voorkeur moet uitgaan naar versleuteling.” Volgens het kabinet van Van Quickenborne is het de bedoeling dat het wetsvoorstel voor het zomerreces wordt goedgekeurd in de Kamer.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Help, mijn data zijn gelekt! Onze techexpert legt uit wat de gevaren zijn en wat je kan doen
Zo’n 300.000 gegevens van Belfius-klanten worden te koop aangeboden op een forum voor datalekken. Maar hoe gevaarlijk is zo’n lek voor jou als gebruiker van een getroffen bedrijf? En wat kan je zelf doen om jouw gegevens te beschermen? Techexpert Kenneth Dée geeft advies. -
Lek bij Microsoft geeft Russische hackers vrij spel: meerdere EU-bedrijven slachtoffer van cyberaanval
Uit een rapport van Microsoft blijkt dat aan Rusland gelinkte hackers vorig jaar de netwerken van Europese militaire, transport- en energiebedrijven zijn binnengedrongen. De hackers bleven maandenlang onopgemerkt, terwijl de oorlog in Oekraïne bleef aanhouden. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
-
Gamepreview
‘Crash Team Rumble’ brengt multiplayerpret naar het ‘Crash Bandicoot’-universum
Na de overweldigende comeback die videogame-icoon Crash Bandicoot de afgelopen jaren maakte, met een mix van remakes en een vierde genummerde game, is het nu tijd om verder een toekomstig pad uit te tekenen voor de reeks, vinden ze bij ontwikkelstudio Toys for Bob. De volgende stap, ‘Crash Team Rumble’, wordt een multiplayer-actiegame. -
Federale regering keurt tijdelijk TikTok-verbod voor personeel goed
Het federale overheidspersoneel mag tijdelijk geen TikTok meer gebruiken op professionele toestellen. De ministerraad heeft daar vrijdag een akkoord over bereikt. -
PREMIUM
Berichtenapp Signal populairder dan ooit: “Misschien zeggen we binnen een half jaar: ‘Weet je nog, toen we WhatsApp gebruikten?’”
De populairste smartphone-app van het moment is Signal. Met de berichtenapp kan u doen wat u op WhatsApp doet, met dat verschil dat uw gegevens niet worden bewaard en gebruikt voor advertenties. “Facebook weet meer over jou dan je eigen vrienden. Door WhatsApp niet meer te gebruiken kan je dat nu voor een stukje verhinderen.” -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDavidof Moltov
Patrick Van Assche
Andy Vandendriesche
JO Hannen
Jan hertogs