Apple Maps ontpopt zich als geduchte concurrent van Google Maps
De meeste mensen zweren bij Google Maps voor hun navigatie, maar Apple Maps (Kaarten) is tegenwoordig een prima alternatief.
Er was een tijd dat Apple Maps - in het Nederlands te vinden als ‘Kaarten’ - nog niet in de schaduw mocht staan van Google Maps. Het was zeker in de begindagen een lachertje onder de navigatie-apps. In 2012 was de introductie van Apple Kaarten geen succes: de app was buggy, kende onvolledige informatie én weinig functies.
De afgelopen jaren heeft Apple hard aan haar eigen software gewerkt en inmiddels behoort Maps tot de top van de navigatiesoftware die je nauwkeurig van A naar B brengen. We zetten op een rij wat de navigatie-app een goede optie maakt.
Apple Maps is aantrekkelijk
Om te beginnen ziet Apple Maps er erg aantrekkelijk uit. De vormgeving is wat cleaner en rustiger en voelt, zeker als je al bekend bent met de Apple-manier van zaken weergeven, als een warm bad. Apple gebuikt ook de stemmen van Siri tijdens het navigeren, wat vertrouwd aanvoelt.
Voor sommige grote steden heeft Apple Maps de functie Flyover, waarmee je als het ware als een adelaar over de stad vliegt. Je typt de naam van een ondersteunde stad in het zoekveld, zoals bijvoorbeeld New York City, Parijs, Londen, Firenze of Tokio, en vervolgens op de Flyover-knop om de stad vanuit de lucht te ervaren. Door je telefoon te bewegen of over het scherm te vegen, kun je jezelf verplaatsen, en je kunt in- en uitzoomen. Druk op ‘Start Tour’ om een automatische tour door de stad te maken.
Fietsen in buitenlandse steden
Voor fietsen in buitenlandse steden heeft Apple ook een handige functie: als het scherm van je telefoon uitvalt, wordt Apple Maps automatisch wakker vóór de volgende afslag.
Helaas laat de Vlaamse versie het hier afweten: als je een route in een Vlaamse stad zoekt, of bijvoorbeeld van Lennik naar Gooik op de fiets wilt, zegt Apple Maps dat er geen fietsroutes beschikbaar zijn.
Privacyvriendelijke app
Privacy blijft een heet hangijzer en hierbij heeft Apple een voordeel. In de regel kunnen we stellen dat Apple meer aandacht aan privacy besteedt dan Google. De meeste gegevens, navigatie en routebeschrijvingen van Kaarten staan op je apparaat, niet in de cloud. Bovendien verwijst de kaartinformatie die je opzoekt niet naar je Apple ID.
Gegevens die door Kaarten worden verzameld - zoektermen, navigatieroutes en verkeersinformatie - zijn gekoppeld aan willekeurige id’s die steeds opnieuw worden ingesteld. Dit proces noemt Apple ‘fuzzing’: het converteert specifieke locaties van jouw zoekopdracht na 24 uur naar onnauwkeurige locaties. De app houdt geen geschiedenis bij van wat je zoekt of waar je bent geweest. Bij Google kun je overigens met behulp van de welbekende incognitomodus je locatie en zoekopdrachten tot op zekere hoogte privé houden.
Voordelen van Google Maps
Google Maps kent wereldwijd veel meer gebruikers dan Apple Maps – maar liefst meer dan 1 miljard versus tientallen miljoenen – dus de realtime-data die Google gebruikt voor gegevens in haar app is een stuk groter en accurater. Kleinere winkels, realtime-files en nagenoeg onzichtbare gehuchten in het binnenland van Frankrijk? Google Maps is vaak nauwkeuriger en sneller.
Daarnaast heeft Google Maps het voordeel dat je als gebruiker kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Erg handig als je in de bergen navigeert of elders waar je bereik slecht is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
Meta schrapt NFT-functies op Facebook en Instagram
Meta gaat de mogelijkheden rond NFT's - non-fungible tokens - op zijn diensten Instagram en Facebook afbouwen. Dat meldt een manager van Meta, Stephane Kasriel, op Twitter. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
-
TikTok overweegt afsplitsing van ByteDance
Het bestuur van de populaire filmpjesapp TikTok overweegt zich af te scheiden van het Chinese moederbedrijf ByteDance, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen binnen het bedrijf. TikTok zou die stap overwegen om de Amerikaanse zorgen over nationale veiligheidsrisico's weg te nemen. -
PREMIUMeSports-analyse
eSports groeit wereldwijd naar 1,4 miljard euro omzet, maar België hinkt achterop: te weinig volk, te weinig poen
België doet het beter en beter op gebied van eSports, maar we zitten nog altijd achteraan het peloton. Bovendien wordt er, in tegenstelling tot bij onze buurlanden, te weinig verdiend aan competitief gamen. -
MCON mist op het laatste nippertje de play-offs, AGC gaat door
Na zeven zeer competitieve speelweken in de Elite Series: League of Legends zijn de vier kandidaten op de allerlaatste speeldag eindelijk bekend. Een dag die kon eindigen met een tie-breaker voor de vierde plek, werd reeds beslist in de tweede match van de avond. Dit is wat er allemaal gebeurde in de laatste speelweek! -
Nieuwe ChatGPT kan ‘zien’ en je belastingen invullen: wat is GPT-4 en wat kan je ermee doen?
ChatGPT heeft furrore gemaakt de afgelopen maanden maar de makers van de wereldberoemde chatbot hebben niet stilgezeten. Ze lanceerden een nieuwe versie van de achterliggende 'motor’, GPT-4, die nog meer kan, zoals afbeeldingen ‘zien’ en je belastingen invullen.