1. Musk, Harari en experts willen onderzoek naar geavanceerde artificiële intelligentie pauzeren: “Grote risico’s voor samenleving en mensheid”
    6

    Musk, Harari en experts willen onderzoek naar geavanceer­de artifi­ciële intelligen­tie pauzeren: “Grote risico’s voor samenle­ving en mensheid”

    Filosoof Yuval Noah Harari en prominenten uit de Amerikaanse techwereld, onder wie miljardair Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak, slaan alarm over kunstmatige intelligentie, die zo slim wordt dat het maar de vraag is of de mens haar nog onder controle kan houden. Die “kan grote risico's inhouden voor de samenleving en mensheid, zoals blijkt uit uitgebreid onderzoek”, schrijven ze.
  1. Refurbished laptop voor een fractie van de nieuwprijs? Dit zijn de voor- en nadelen
    HLN Shop

    Refurbis­hed laptop voor een fractie van de nieuwprijs? Dit zijn de voor- en nadelen

    Een nieuwe laptop betekent al snel een flinke hap uit je budget. Hou je liever wat meer centen over voor andere zaken, kan je overwegen een refurbished laptop aan te schaffen. Je krijgt dan een opgeknapt tweedehands toestel dat qua prestaties niet hoeft onderdoen voor eentje dat nog in de originele verpakking zit. En dit voor een aanzienlijk betere prijs. Maar uiteraard zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. HLN Shop plaatst de pro’s en contra’s naast elkaar.
  1. Speelgoed binnenkort slimmer dan de mama? “Sommige poppen lijken echt de beste vriendin van je kind”

    Speelgoed binnenkort slimmer dan de mama? “Sommige poppen lijken echt de beste vriendin van je kind”

    Artificiële intelligentie duikt binnenkort misschien ook in speelgoed op. Nog niet zo geavanceerd zoals in de film ‘M3GAN’ die onlangs massa’s volk trok naar de bioscoop, “maar sommige poppen zijn ondertussen bijna echt en wekken de illusie dat je bijna een echte vriendin hebt”, zegt speelgoedexpert Emile Kalis. Zij legt uit welke nieuwigheden we mogen verwachten op de speelgoedmarkt.
  2. Exclusief interview met Oekraïense tophacker: “Het begon allemaal met onze ‘sofastrijders’. Die vielen vanuit hun zetel met hun laptop Russische websites aan”
    PREMIUM
    6

    Exclusief interview met Oekraïense tophacker: “Het begon allemaal met onze ‘sofastrij­ders’. Die vielen vanuit hun zetel met hun laptop Russische websites aan”

    Hij is één van die atypische strijders sinds de Russische inval in Oekraïne, Nikita Knysj. Ex-medewerker bij de Oekraïense inlichtendienst SBU en intussen aanvoerder van misschien wel het grootste cyberleger van Europa. We kunnen hem exclusief spreken over de virtuele strijd van het land. “Voor hackers gelden geen regels in oorlogstijd.”
  1. Slechte wifiverbinding? Dit apparaat maakt er komaf mee
    Mijntelco

    Slechte wifiverbin­ding? Dit apparaat maakt er komaf mee

    Niets zo vervelend als een slechte wifiverbinding in huis. Sputterend thuisinternet kan aan veel factoren te wijten zijn, maar een vaak voorkomende oorzaak is gewoon de plek waar je je in huis bevindt. Op sommige plaatsen in je woning kan het internetsignaal namelijk maar moeilijk doordringen, wat een goede verbinding belemmert. Daar bestaat gelukkig een oplossing voor, in de vorm van een wifi-repeater. Mijntelco.be zoomt dieper op dit handige apparaat in.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.

CES tech event 2023

  1. TikTok-CEO: “ByteDance is geen agent van China of enig ander land”, China fel tegen gedwongen verkoop van bedrijf
    5

    Tik­Tok-CEO: “ByteDance is geen agent van China of enig ander land”, China fel tegen gedwongen verkoop van bedrijf

    China zal zich met hand en tand verzetten wanneer het Chinese bedrijf ByteDance zou worden gedwongen om TikTok te verkopen. Dat heeft het ministerie van Handel in Beijing gezegd, kort voor een hoorzitting van het Amerikaanse Congres met CEO Shou Zi Chew. Die laatste verdedigde daar donderdag de dataveiligheid van de app en ontkende beschuldigingen van spionage uit Chinese hoek. “Sinds ik CEO ben van dit bedrijf heb ik nog geen enkel gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Chinese overheid”, aldus Chew.
  1.  ‘Sludge Life 2’ is de marginaalste videogame die we wellicht ooit hebben gespeeld
    Gamepreview

    ‘Sludge Life 2’ is de marginaal­ste videogame die we wellicht ooit hebben gespeeld

    ‘Sludge Life 2’ is niet de origineelste videogame die we de laatste tijd in onze tengels hebben gehad. Verre van zelfs. Maar wel met enige voorsprong de meest marginale. Eigenlijk moet je ‘m gewoon, wanneer hij later dit jaar verschijnt, zelf spelen: de dimensies van foutheid die deze aanstaande indie-titel verkent zijn lastig om onder woorden te brengen. En toch wagen we ons, na wat tijd te hebben doorgebracht in een vroege versie, aan een poging.
  2. Onderzoekers werken aan exoskelet: “Door snel te reageren, kan dit ons helpen om minder snel te vallen”
    PREMIUM

    Onderzoe­kers werken aan exoskelet: “Door snel te reageren, kan dit ons helpen om minder snel te vallen”

    Wellicht heb je het al meegemaakt: als we dreigen te vallen, grijpt ons lichaam bliksemsnel in. Maar soms komt die reactie te traag en gaan we toch tegen de grond. Een robot kan veel sneller reageren dan een mens en dat heeft voordelen. Dat zette enkele onderzoekers aan om te werken aan een exoskelet dat je helpt om balans te houden en niet zo snel te vallen. “De mogelijkheden van deze nieuwe technologie zijn enorm, niet alleen voor mensen met een gedeeltelijke verlamming, maar ook voor gezonde personen.”
  1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
  2. Europa wil consument 'recht op herstel' geven tot 10 jaar na aankoop

    Europa wil consument 'recht op herstel' geven tot 10 jaar na aankoop

    Om een einde te maken aan de gewoonte waarbij defecte consumentengoederen al te makkelijk door een nieuw exemplaar vervangen worden, wil de Europese Commissie een 'recht op herstel' invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat al die goederen tot 5 à 10 jaar na de aankoopdatum hersteld kunnen worden, ook al is de garantietermijn verstreken. Enkel wanneer het defect te ernstig is, zullen producenten aan de verplichting kunnen ontsnappen.