Foto's van drie Belgische merken: her., Essentiel Antwerp en Bellerose.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto's van drie Belgische merken: her., Essentiel Antwerp en Bellerose. © Instagram

Wat maakt de Belgische mode zo uniek? 5 modekenners geven duiding. “We zijn braver dan de Parisiennes”

Vandaag start de Week van de Belgische Mode. Hét moment om ons af te vragen: wat is Belgische mode eigenlijk? Parisiennes spreken wereldwijd tot de verbeelding door hun elegante looks met een toets rock-’n-roll. Bij Scandinavische mode denken we aan strakke, dynamische silhouetten. Maar wat typeert de stijl van ons klein landje? We vroegen het aan experts uit de sector, een ontwerpster en enkele influencers. “Labels in ons land starten niet vanuit de trends, maar vanuit hun individualistische, creatieve visie.”

 1. Fake is in de mode: styliste Hilde toont hoe je je stijlvol kleedt met nepbont en kunstleder

  Fake is in de mode: styliste Hilde toont hoe je je stijlvol kleedt met nepbont en kunstleder

  De meest gewilde materialen van het seizoen? Dat zijn zonder twijfel nepbont en kunstleder. Ze lijken net echt, maar zijn veel diervriendelijker dan hun originele variant (en gelukkig ook een pak goedkoper). Hoe ga jij de winter in? Kies je voor aaibaar en zacht met faux fur of eerder voor stoer en krachtig met een lederlook? Of ga je voor beide? Styliste Hilde Geudens tipt je de leukste stukken.
 2. Gerdi Esch (78), moeder van de Belgische mode, over haar leven en carrière: “Ik zie de Antwerpse Zes nog af en toe. Die ontmoetingen zijn hartelijk, maar de afstand is groter”
  PREMIUM

  Gerdi Esch (78), moeder van de Belgische mode, over haar leven en carrière: “Ik zie de Antwerpse Zes nog af en toe. Die ontmoetin­gen zijn hartelijk, maar de afstand is groter”

  Het gros van de Antwerpse Zes gaf zij hun eerste job, bij het toen baanbrekende vrouwenblad Flair. De klappen van de zweep, die deelde zij uit. Tot aan haar pensioen, zes jaar geleden, inspireerde ze jonge ontwerpers als docente. Gerdi Esch heeft veel betekend voor de Belgische mode. Maar dat relativeert de éminence grise. “Ik was de stille kracht.”
 1. Dag droge huid: waarom je polyglutaminezuur aan je winterse huidverzorging moet toevoegen

  Dag droge huid: waarom je polygluta­mi­ne­zuur aan je winterse huidverzor­ging moet toevoegen

  Je huid voldoende hydrateren? Daar is maar één oplossing voor: smeren à volonté. Vooral in de winter, want net tijdens deze gure maanden is onze huid veel te droog. Je skincare-flesjes bevatten dus best wat ingrediënten die het vochtgehalte van je huid op peil houden, zoals hyaluronzuur. Maar er is nog een zuurtje in de opmars dat minstens even veel lof en aandacht waard is: polyglutaminezuur.