Een campagnebeeld van de vegan schoenencollectie van Topshop.
Volledig scherm
Een campagnebeeld van de vegan schoenencollectie van Topshop. © rv

‘Greenwashing’: waarom modemerken uitpakken met duurzaam imago terwijl ze niet (zo) ecologisch zijn

Duurzaamheid is hip, ook in de modewereld. Merken lanceren de ene veganistische collectie na de andere, ketens lanceren ophaalprogramma’s in hun winkels voor kapotte of ongebruikte kleding en maken daar nieuwe kledingitems van, bont en zelfs wol worden gebannen en er worden ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen verkondigd in de media. Maar doen de merken zich niet milieuvriendelijker voor dan ze eigenlijk zijn om zo een graantje mee te pikken van de duurzame hype?

5 reacties

 • Marie Jeanne Robert

  2 jaar geleden
  Het probleem ligt 'm al in een perceptie van. Wynants: "we kunnen niet verwachten dat bedrijven plots 100% duurzaam zijn". Zolang dit getolereerd wordt, zullen ze dit soort praktijken blijven doen en zal er niks veranderen.
 • monique bolen

  2 jaar geleden
  IK heb altijd geleerd draag lederen schoenen voor het heil van uw voeten en dat doe ik tot op heden nog altijd je betaald er wel een prijs voor maar heb nog nooit voetproblemen gehad, wat wol betreft een schaap moet toch geschoren worden wat doe je met de wol weggooien, dan liever voor het gebruik voor kleding.
 • peter colson

  2 jaar geleden
  Eindelijk een artikel die ons de echte feiten onder onze neus wrijven. Kost een artikel 100 euro? verzin een mooi ecologisch en politiek correct verhaaltje en je kan hetzelfde artikel voor 120 euro of meer verkopen. Een verbrandingsoven is milieuvervuiling, noem het bio-centrale en dan het plots geen kwaad dat je CO2 en fijn stof de lucht in pompt. Duurzaam is vooral DUURzaam
 • Nils De Vriendt

  2 jaar geleden
  Duurzaam? Kledij en modefabrikanten? Laat me niet lachen, vroeger gingen kleren zeer lang mee, nu wollen ze al op na enkele wasbeurten, jeansbroeken scheuren tussen de benen als je wat fietst,... Hypocrieten!
 • pascal devillé

  2 jaar geleden
  Inderdaad, met het woord duurzaam wil men de strengere regels die van toepassing zijn op een gecertifieert biolabel omzeilen.Het woord duurzaam kan door iedereen gebruikt of misbruikt worden.Het is vooral in de landbouwsector dat het woord duurzaam tegenwoordig volop in gebruik wordt genomen.
 1. Deze 3 vaccionista's kleedden zich op voor hun vaccin. “Ik voelde me net een koningin. Iedereen behandelde me ook zo”

  Deze 3 vaccionis­ta's kleedden zich op voor hun vaccin. “Ik voelde me net een koningin. Iedereen behandelde me ook zo”

  Hoezo, sweatpants en een simpel T-shirt? Tegenwoordig halen sommige mensen alles uit de kast om naar hun vaccinatie-afspraak te gaan. Ook Britt, Sonja Elise en Mieke wilden zich optutten voor hun prikje. Ze stiften de lippen rood en kozen voor gouden hakken van Dries Van Noten en een tas van Chanel. “Na het vervelende coronajaar zijn we eindelijk op de goeie weg, en dat mogen we vieren.”
 2. Tommy Hilfiger brengt genderneutrale kledinglijn uit: “Het is altijd onze droom geweest om mode te creëren voor iedereen”
  2

  Tommy Hilfiger brengt genderneu­tra­le kleding­lijn uit: “Het is altijd onze droom geweest om mode te creëren voor iedereen”

  Tommy Hilfiger komt deze zomer met een uitzonderlijke collectie. Het Amerikaanse kledingmerk heeft samen met de non-binaire activist Indya Moor een genderneutraal assortiment ontworpen. De samenwerking tussen Tommy en Indya bouwt voort op Tommy Hilfiger’s ambitieuze ‘People’s Place’-programma, een platform met als missie de vertegenwoordiging van diverse groepen in de mode te bevorderen.