Britse influencers mogen geen misleidende filters meer gebruiken en dat is een belangrijk precedent
Zien we binnenkort meer puistjes, poriën en rimpels op Instagram? De kans zit erin. Britse influencers mogen geen misleidende filters meer gebruiken wanneer ze betaald worden om een cosmeticaproduct te promoten op Instagram. Dat heeft de reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) aangekondigd.
Delen per e-mail
Schoonheidsfilters en reclame voor beautyproducten gaan niet samen, heeft de ASA beslist. “Zo’n filters kunnen het effect van skincare of cosmeticaproducten overdrijven.” Concreet wil dat zeggen dat influencers en merken geen filters mogen gebruiken die puistjes of onzuiverheden verdoezelen. Zélfs niet als je erbij vermeldt dat je een filter gebruikt. Doen ze het toch? Dan worden de posts of stories weggehaald van Instagram, en dat komt het imago van de influencers niet ten goede.
#filterdrop
De aanleiding voor deze maatregel is de campagne van de Britse make-upartieste Sasha Pallari. Zij is alle fake foto’s op sociale media grondig beu. Met de hashtag #filterdrop moedigt ze mensen aan om hun echte, blote gezicht te delen, inclusief puistjes, poriën en rimpels.
(Lees verder onder de foto.)
“Ik ben dolgelukkig”, reageert Sasha aan de BBC. “Eindelijk wordt het schadelijke effect van filters serieus genomen. Dit is een enorme stap in de goede richting. Hopelijk denken mensen meer na over de manier waarop filters gebruikt worden en de manier waarop cosmetica geadverteerd wordt op sociale media.” Ze voegt er nog aan toe dat we het fenomeen niet mogen onderschatten. “Elke dag krijg ik berichten van verschillende vrouwen die onzeker zijn geworden door de online beautystandaarden.”
Nood aan meer echtheid
Dat probleem is niet nieuw. Onze sociale media lopen over van de selfies, zeker in apps als Instagram is het poepsimpel om je gezicht te verfraaien met een filter. Eén klik, en hup, je hebt een gladde huid, zwoele lippen en een smal wipneusje. Easy peasy. Maar het overmatig gebruik van filters heeft een negatieve invloed op ons zelfbeeld. Volgens een studie van de Britse liefdadigheidsorganisatie Girlguiding durft een op de drie meisjes en jonge vrouwen geen foto online te zetten zonder filter. Vier op de tien zijn zelfs van streek, omdat ze er in het echt niet uitzien zoals online.
Eerder deed de Vlaamse onderneemster slash influencer Laurentine Van Landeghem op nina.be een oproep voor meer echtheid. “Het is zo makkelijk geworden om een selfie te bewerken. Enkele clicks en je gezicht ziet er helemaal anders uit. Eng vind ik dat.”
“We weten allemaal dat het echte leven niet zo perfect is als de schone schijn op sociale media. En toch maken we de fout om onszelf te vergelijken met de foto’s die we tegenkomen tijdens het scrollen. Ik maak me daar ook schuldig aan. Zeker omdat ik het laatste halfjaar last heb gekregen van acne. Als ik dan online mensen zie met een perfect velletje ... Tjah, dan voel ik me soms onzeker.”
(Lees verder onder de foto.)
“Het is goed dat bekende mensen, zoals Pallari, kwetsbare foto’s posten. Dat helpt mensen te beseffen dat het niet altijd is wat het lijkt. Dat is juist het mooie van sociale media. Het schoonheidsideaal wordt voor een deel bepaald door de modellen in magazines. Daar kunnen we niets aan veranderen. Maar wat we tonen online? Dat hebben we in eigen handen. Via Instagram en co. kunnen we zelf bijdragen aan een betere wereld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Lentezon én regenbuien vandaag: Styliste geeft 4 snelle tips om je outfit af te stemmen op wisselvallig weer
Niemand die het weer kan volgen de laatste tijd. Het ene moment vriezen je handen eraf, het volgende moment schijnt de zon zodat je niet meer dan een T-shirt nodig hebt. Dat maakt outfits samenstellen geen makkie. We kloppen aan bij styliste Marieke De Pauw voor 4 snelle en slimme stijltips. -
-
Katrijn zette haar huis vol vintage: “Het verhaal achter elk meubel fascineert mij”
Katrijn is verzot op vintage en ook wel op planten. Haar interieur verandert dikwijls van look door nieuwe tweedehands aankopen of gewoon door spulletjes te verplaatsen. “Als je maar één keer per seizoen binnenspringt bij de Kringwinkel, moet je al veel geluk hebben om iets te scoren. Ik ga elke week minstens één keer langs.” -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
De lentezon maakt hippies van ons: (zonne)brillen met gekleurde glazen zijn weer overal. Maar beschermen ze ook genoeg?
Het is je misschien al opgevallen: zonnebrillen met gekleurde glazen zijn trendy. Vooral sportieve, robuuste modellen met gele en blauwe glazen zien we overal opduiken. “Gekleurde glazen zijn een leuke manier om het leven, letterlijk, door een andere bril te zien", zegt modejournalist David Devriendt. Wij vroegen aan een opticien of een kleurrijk model je ogen even goed beschermt tegen de zon als de donkere klassiekers. -
PREMIUM
Hoe zeezout-karamel zo populair werd: combo is een beetje zoals heroïne
Het begon met chique pralines en macarons, daarna kwamen het roomijs en de chocoladereep. Vandaag is de zeezoutkaramelpiek bereikt: van paaseitjes tot pudding, koffie, M&M's en Twix. Werkelijk elke zoete zonde heeft tegenwoordig een 'salted caramel'-variant.