Het oudste C-130 Hercules transportvliegtuig, hier op de vliegbasis van Melsbroek.
Volledig scherm
Het oudste C-130 Hercules transportvliegtuig, hier op de vliegbasis van Melsbroek. © BELGA

Oudste C-130 van het leger moet toch naar Bevekom: “De logische keuze”, volgens defensie

MelsbroekOndanks verzet van liefhebbers, gaat het oudste C-130-legervliegtuig toch echt weg uit Melsbroek. Het toestel gaat naar het War Heritage Institute, dat het tentoon zal stellen in Bevekom. 

 1. Herinneringen aan de iconische C-130: “Na een opdracht in Afrika zat er plots een gigantische varaan tussen de leidingen”
  PREMIUM

  Herinnerin­gen aan de iconische C-130: “Na een opdracht in Afrika zat er plots een giganti­sche varaan tussen de leidingen”

  Op de militaire luchthaven van Melsbroek is vorige week vrijdag de eerste opvolger van de iconische C-130 geland. De oude C-130’s staan, zoals de voorbije 48 jaar nog altijd dag en nacht paraat, maar op de tarmac kregen ze intussen gezelschap van de eerste van acht nieuwe vliegtuigen die hen zullen opvolgen: de A400M. “Er zullen tranen vloeien, wanneer de laatste C-130 de motoren afzet. Maar de herinneringen blijven.” Wij namen samen met de crew afscheid van de C-130’s van de Belgische Luchtmacht.
 2. Wie wint getouwtrek om oudste C-130? Gemeente Steenokkerzeel, of gaat ie toch naar luchtmachtbasis Bevekom?
  PREMIUM
  Melsbroek

  Wie wint getouwtrek om oudste C-130? Gemeente Steenokker­zeel, of gaat ie toch naar luchtmacht­ba­sis Bevekom?

  Nu ons land deze week het eerste van zeven A400M-legervliegtuigen ontvangen heeft, barst de strijd om zijn voorganger los. Gewezen minister van Defensie André Flahaut wil de oudste C-130 naar de luchtmachtbasis in Bevekom halen, maar dat zint de vzw Dakota in Melsbroek niet. “Tegen dat het toestel een waardige plek in Bevekom krijgt, groeit er al een boom op”, klinkt het bij het documentatiecentrum. De vzw stuurde - net als de gemeente Steenokkerzeel - een brief naar huidig Defensieminister Ludivine Dedonder.
 1. Oplettende serveerster redt jongetje (11) van mishandelende ouders
  Play

  Oplettende serveer­ster redt jongetje (11) van mishande­len­de ouders

 2. Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapandemie
  Play

  Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapan­de­mie