Preiboer Davy Vanneste zoekt helpende handen
Volledig scherm
Preiboer Davy Vanneste zoekt helpende handen © RV

Tekort aan seizoensarbeiders dreigt drama te worden voor West-Vlaamse landbouw: “Duizenden Polen en Roemenen maakten vorige week rechtsomkeer”

Door de coronacrisis staan er weinig of geen Oost-Europese seizoensarbeiders op de Vlaamse velden. Het Algemeen Boeren Syndicaat trekt aan de alarmbel. “Normaal kunnen we op 15.000 seizoensarbeiders rekenen. Nu moeten we het met een tiende daarvan doen. Als er niet snel extra mankracht gevonden wordt, dreigen veel gewassen niet of niet volledig geoogst te worden.” Het ABS roept daarom mensen die weinig om handen hebben op om op het veld te gaan werken.

 1. Biersommelier Belinda pakt uit met nieuw concept voor haar biertuin: “Uitsluitend evenementen met foodpairing met bier (en wijn) als rode draad”
  Beveren

  Biersomme­lier Belinda pakt uit met nieuw concept voor haar biertuin: “Uitslui­tend evenemen­ten met foodpai­ring met bier (en wijn) als rode draad”

  De pop-upbiertuin van Bevers biersommelier Belinda Eelbode zet vanaf 1 augustus de poort langs de Nieuwe Wijkstraat 14 weer wagenwijd open. Al kiest Belinda deze zomer noodgedwongen voor een nieuw concept. Zomaar langs lopen om er te proeven van artisanale biertjes en bijpassende hapjes zit er dit jaar niet in. Daarentegen pakt Belinda uit met een reeks evenementjes met een gemeenschappelijke rode draad: foodpairing met bier en/of wijn. Ook de 200ste verjaardag van Brouwerij Rodenbach is in de biertuin nooit ver weg.
 2. 91 procent van alle volwassenen kreeg al minstens één prik in vaccinatiecentrum Expo Roeselare
  Roeselare

  91 procent van alle volwasse­nen kreeg al minstens één prik in vaccinatie­cen­trum Expo Roeselare

  De globale vaccinatiecijfers in Vlaanderen tonen aan dat er een grote bereidheid is om zich te laten vaccineren in de strijd tegen covid-19. Roeselare doet het zelfs nog beter dan het gemiddelde cijfer. Maar liefst 91 procent van de volwassen inwoners uit Roeselare, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie, Staden en Moorslede kreeg ondertussen minstens een eerste prik. Bij de 65-plussers is dat zelfs 96 procent. “We zijn trots op de hoge scores die we behalen”, reageert Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Ik ben heel opgetogen met de grote vaccinatiebereidheid bij onze inwoners. Dank ook aan de enorme inspanningen die door de vele vrijwilligers in het vaccinatiecentrum en bij alle deelnemende gemeenten worden geleverd om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om zich te laten vaccineren”.