Baasje Selena Ali (23) met kater Lee. Prof. dr. Steven Van Gucht is naast viroloog ook deskundige in hondsdolheid.
Volledig scherm
Baasje Selena Ali (23) met kater Lee. Prof. dr. Steven Van Gucht is naast viroloog ook deskundige in hondsdolheid. © rv - photo_news

Van Gucht geeft FAVV over de hele lijn gelijk rond kater Lee: “Rabiës is het meest dodelijke virus”

STABROEK - ANTWERPENProfessor Steven Van Gucht is naast viroloog ook deskundige inzake hondsdolheid. Hij liet op het Radio 1-programma ‘Nieuwe Feiten’ zijn licht schijnen over kater Lee. “Rabiës is het meest dodelijke virus, we kunnen geen enkel risico nemen. Als we nu een uitzondering toelaten, zet dit de poort open.”

173 reacties

 • Diane Van Stappen

  1 jaar geleden
  Als de kat 3 maand langer in Peru was gebleven, was er geen probleem. Als diezelfde kat 3 maand hier in quarantaine zit, blijft het nog altijd een probleem? Leg me dat eens uit Mr Van Gucht, dat houdt geen steek!!
 • ivan de ridder

  1 jaar geleden
  Wilfried Vanden Berg, rabiës is een virus en Steven Van Gucht is 'toevallig' een viroloog. Zijn bijdrage in de corona-kwestie is en blijft essentieel. Aan uw laag/lafhartige commentaar heeft niemand iets.
 • Marleen Vandevelde

  1 jaar geleden
  Een krabje of een likje kan al voldoende zijn om rabiës te krijgen. Hoe dichter bij je hersenen, hoe sneller je symptomen krijgt. En rabiës is 100 % dodelijk zodra je symptomen hebt. Een vaccin wordt enkel toegediend aan mensen die min. 3 maanden in landen verblijven waar er nog rabiës is, omwille van de felle nevenverschijnselen. Zodra je wordt gelikt, gekrabd of gebeten moet je onmiddellijk naar de spoed. Dan krijg je mssch toch dat vaccin nog toegediend ALS je nog geen symptomen hebt.
 • jacques van de velde

  1 jaar geleden
  Hoe zit het met de vossen die ongecotroleerd via bossen de grens oversteken? Kunnen ook rabiës hebben dacht ik.
 • maarten vissers

  1 jaar geleden
  Oswald billiet, nee de wolven hebben dan een probleem. Als wolven hondsdolheid hebben worden ze ook afgemaakt
 1. Zaak over katje Lee met twee weken uitgesteld: “Elke dag dat Lee in leven blijft, is een dag gewonnen”

  Zaak over katje Lee met twee weken uitgesteld: “Elke dag dat Lee in leven blijft, is een dag gewonnen”

  De Antwerpse rechter stelt de zaak over het katje Lee, dat volgens het FAVV geëuthanaseerd moet worden, twee weken uit om alle partijen de mogelijkheid te geven om hun verdediging deftig voor te bereiden. Het katje, dat door de Stabroekse studente Selena Ali (23) uit Peru was meegenomen, blijft in tussentijd verborgen. De zitting lokte tientallen dierenactivisten naar het Antwerpse justitiepaleis. Zij trakteerden Selena na afloop op een oorverdovend applaus. Viroloog Steven Van Gucht geeft het FAVV ondertussen over de hele lijn gelijk.
 2. FAVV legt uit waarom kater Lee spuitje moet krijgen: “Voorgestelde alternatieven zijn genegeerd, België moet rabiësvrij blijven”

  FAVV legt uit waarom kater Lee spuitje moet krijgen: “Voorge­stel­de alternatie­ven zijn genegeerd, België moet rabiësvrij blijven”

  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dagvaardt de Stabroekse studente Selena Ali deze voormiddag voor de rechtbank. Als zij haar uit Peru meegenomen kitten Lee niet onmiddellijk overhandigt aan het FAVV, eist de overheidsdienst een dwangsom van 5.000 euro per uur. Op maandag, daags voor de politie-interventie, verspreidde het FAVV al een scherp persbericht waarin wordt uitgelegd waarom de kater geëuthanaseerd moet worden. “Zoals Covid-19, is hondsdolheid een dodelijk virus voor mens en dier. Alle voorzorgen zijn nodig!”