Selena en Fran namen katje mee uit Peru, maar morgen moet het spuitje krijgen
Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid) is niet te vermurwen. De geredde straatkat Lee die studente Selena Ali adopteerde tijdens haar stage in Peru en mee naar België bracht, moet geëuthanaseerd worden. Er is een kleine kans dat het dier, ondanks zijn vaccinaties, besmet is met hondsdolheid.
Miss België 2020-kandidate Selena Ali (22) uit Stabroek en haar vriendin Fran De Nyn (21) uit Wilrijk kwamen op 6 april terug thuis na een bewogen verblijf in het Peruaanse Cuzco. De vriendinnen deden er vier maanden eindstage voor hun studie toegepaste psychologie aan de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Ze stonden arme kinderen van alleenstaande ouders bij.
Door de uitbraak van de coronacrisis kondigde de Peruaanse regering eind maart de noodtoestand af en legde alle luchtverkeer stil. Selena en Fran konden met een speciale repatriëringsvlucht naar België terugkeren.
Kattencafé
Selena: “Wij waren in Cuzco vaste klant in een kattencafé dat door corona ook moest sluiten. De eigenaars vroegen of wij een katje wilden adopteren. Ik heb Lee meegenomen naar ons appartement. Dan heb ik de lockdown getrotseerd om toch de nodige chip en vaccinatie te verkrijgen zodat Lee mee naar België kon vliegen. Volgens de regels van het FAVV mag een kat pas na drie maanden afzondering in België ingevoerd worden. Dat was door corona onmogelijk. Die repatriëringsvlucht was onze laatste kans om thuis te geraken. Van de ambassade kreeg ik toelating om mijn katje Lee mee te nemen op het vliegtuig.”
De broodfokkers met linken naar Oost-Europa laat het FAVV ongemoeid maar ocharme één zielig katje uit Peru daar gaat die inspectie vol achteraan. Dat gaat mij te ver
FAVV leest de krant
Opgelucht dat ze veilig thuis in Stabroek was geraakt vertelde Selena over haar lievelingskatje Lee in de media. Dat trok de aandacht van inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Voedsel Veiligheid (FAVV).
Woordvoerster Hélène Bonte (FAVV): “Wij hadden Selena voor haar vertrek in Peru al verwittigd dat het katje Lee niet mee mocht komen. De geschiedenis van Lee is te onduidelijk om zeker te zijn dat het dier volledig hondsdol-vrij is. Peru is een hoogrisicoland voor hondsdolheid. Het is een dodelijke ziekte die overgaat van dier op de mens. België is hondsdol-vrij sinds 2001 maar de overheid blijft waakzaam en heeft het FAVV aangesteld om de invoer van dieren te controleren. Wij hanteren daarvoor een Europese richtlijn.”
Eind april viel een brief van het FAVV bij Selena in de bus. De aanhef (in vette letters) luidt als volgt: “Besluit tot euthanasie van een kat die op niet-conforme wijze in België is binnengebracht.”
“Door de coronacrisis kan de kat niet meer teruggestuurd worden naar Peru. Euthanasie is de enige oplossing om het sanitaire risico dat uw dier inhoudt te beheersen”, laat FAVV weten. Selena moet ten laatste maandag 11 mei haar katje Lee bij een dierenarts laten inslapen. De dierenarts moet het kadaver opsturen aan het instituut Sciensano waar een hersenonderzoek moet uitsluitsel bieden of katje Lee al dan niet met hondsdolheid was besmet.
“Tien jaar geen hondsdolheid”
Selena Ali liet extra bloedonderzoeken uitvoeren, zorgde voor bijkomende vaccinaties en houdt Lee al wekenlang in quarantaine in een appartement waar alleen zij woont. Volgens de geraadpleegde dierenartsen is Lee helemaal gezond en zijn er geen sporen van hondsdolheid.
Selena: “Mijn advocaat Anthony Godfroid heeft voor mij de beslissing tot euthanasie aangevochten bij de Raad van State. De streek van Cuzco waar ik zat, is al tien jaar ‘rabiës-vrij’. Ook het kattenhotel waar mijn katje Lee werd opgevangen heeft nog nooit gevallen van hondsdolheid meegemaakt. Helaas kijken die rechters enkel naar de procedure en geven FAVV gelijk. Ook de ambassade die mij aanvankelijk toestemming gaf om Lee mee te nemen op het vliegtuig, heeft zijn kar gekeerd. “Wij hebben het afgeraden”, zegt de ambassade nu. Ik tel de uren af naar maandag, naar de mogelijke euth....(aarzelt) sorry, ik kan het woord niet over mijn lippen krijgen."
Via sociale media kwam Selena in contact met districtsburgemeester en voormalig schepen voor Dierenwelzijn van de stad Antwerpen Luc Bungeneers van Merksem. Hij is niet te spreken over de hardnekkigheid van de inspecteurs van het FAVV.
Luc Bungeneers: “De broodfokkers met linken naar Oost-Europa laat het FAVV ongemoeid maar ocharme één zielig katje uit Peru daar gaat die inspectie vol achteraan. Dat gaat mij te ver. Selena is het slachtoffer geworden van de coronacrisis waardoor zij eerder dan voorzien uit Peru moest terugkeren. Haar lievelingskatje Lee dreigt dat met de dood te bekopen. Ik heb parlementslid Frieda Gijbels (N-VA) ingeschakeld om uitleg te vragen aan het FAVV. Een beetje menselijkheid is toch niets te veel gevraagd in deze moeilijke tijden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Mechelen
Casco Phil viert 250ste verjaardag Beethoven
Casco Phil viert donderdag de (uitgestelde) 250ste verjaardag van componist Ludwig van Beethoven met een concert in de Sint-Romboutskathedraal. -
PREMIUMWilrijk/Hemiksem
Oude schoolvrienden maken jeugddroom waar met kortfilm (Bl)afbetaling: “Erik Van Looy vindt onze trailer alvast knap”
(Bl)afbetaling. Zo heet de kortfilm die Jan Van Reeth (30, uit Hemiksem) en Tom Goyvaerts (30, uit Wilrijk) onlangs in mekaar staken. De twee boezemvrienden lopen al sinds hun middelbare schooltijd rond met het idee voor een film. “Ook zonder budget kan je tot een mooi resultaat komen.” -
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Turnhout
Expo in 'Kazerne Blairon' laat bezoekers hun legerdienst herbeleven
In zaal De Korporaal van Campus Blairon in Turnhout vindt nog tot en met zondag de tentoonstelling ‘Mijn Legerdienst – WAAR’ plaats. “Ideaal om met je kleinkinderen je vroegere legerdienst terug te beleven”, zegt Marcel De Wilde. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Mechelen
Mechelen MeeMaken verwacht recordaantal kramen voor Lentebraderij: “Toont positieve vibe”
De Mechelse binnenstad maakt zich op voor de Lentebraderij. Mechelen MeeMaken verwacht 113 kramen, een record sinds het vijf jaar geleden de organisatie in handen nam.