Ooit een frituur, nu een vermelding in Gault Millau: koppel krijgt 13/20 voor ‘Mijn Suggestie’
StabroekDe toonaangevende restaurantgids Gault&Millau 2021 is maandagmiddag verschenen. Een nieuwkomer in de lijst is ‘Mijn Suggestie’ in Hoevenen (Stabroek). Het restaurant gerund door chef Ivan Peeters (60) en zijn vrouw Judith Van den Berghe (60) krijgt een score van 13 op 20, wat meteen ook een koksmutsje oplevert. “Een kroontje op ons werk”, lacht Ivan.
Delen per e-mail
Na acht jaar heeft ‘Mijn Suggestie’ voor het eerst een vermelding in de Gault&Millau beet. En dat als enig restaurant in gemeente Stabroek. Voor zaakvoerders Ivan en Judith startte het horeca-avontuur in 1983 met hun frituur ‘t Hoeveke aan de Markt in Hoevenen. Doorheen de jaren breiden ze uit tot een eethuis. Na 25 jaar hielden ze daarmee op. In april 2012 kochten ze aan de overkant van ‘t Hoeveke een pand, wat ze omdoopten tot het charmante restaurant ‘Mijn Suggestie’. “Dat is eigenlijk altijd de ambitie geweest. Maar op 23-jarige leeftijd waren we daar nog te jong voor. Het grote voordeel in 2012 was dat we konden starten met het cliënteel dat we in ‘t Hoeveke hadden opgebouwd”, vertellen het koppel.
Eén menu
Het gezellige restaurant, dat in normale omstandigheden op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond geopend is, runnen ze met z’n tweetjes. Dat is ook de jury van Gault&Millau niet ontgaan. ‘Chef Ivan Peeters staat er bewust alleen voor in zijn open keuken’, klinkt het. Vooral gerechten uit de Frans-Belgische keuken serveert ‘Mijn Suggestie’. Oorspronkelijk à la carte. “Maar we zijn geëvolueerd naar één menu. Om het niveau te willen verhogen, moest ik selecteren in mijn kaart. Dan kan je ook meer letten op details en afwerking.”
Dat is volgens Ivan een belangrijke stap geweest richting de selectie. “Gaandeweg zijn we ernaar gegroeid. We hebben al klanten over de vloer gehad die zich afvroegen waarom we er niet in de gids vermeld werden of geen Michelinster hadden. Telkens als er nadien één persoon kwam eten, dachten we dat het misschien een jury zou kunnen zijn. Maar we hadden geen idee. Totdat we dan in september een mailtje kregen van Gault&Millau. Toen kregen we wel een vermoeden.”
Mijn sauzen zijn heel belangrijk. In andere restaurants moet het product als gevolg van trends zichzelf zijn. Maar een saus geeft net dat laatste pit
Sauzen als troefkaart
Niet alleen staat chef Ivan alleen in de keuken, ook gaat hij - op vis na - alle verse producten zelf inkopen. “Aan de hand van het aanbod bij de groothandel stel ik dan de gerechten samen. Pas woensdagavond is de menu bekend”, vertelt Ivan. “99 procent van de klanten laat zich volledig verrassen. Doorheen al die jaren hebben we vertrouwen opgebouwd. We kennen ons cliënteel, dus we weten hoever we kunnen gaan. Al kies ik ook wel voor producten die voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Ivan.
Die manier van werken maakt dat de gerechten erg seizoensgebonden zijn. ‘Hij werkt secuur, eert het product, kiest voor treffende natuurlijk gebrachte seizoensgarnituren en bindt het geheel met een klassieke, verfijnde saus’, staat te lezen in Gaul&Millau. “Mijn sauzen zijn heel belangrijk. In andere restaurants moet het product als gevolg van trends zichzelf zijn. Maar een saus geeft net dat laatste pit”, vertelt de chef.
Druk van de ketel
‘Van hapje tot nagerecht zal je hem nergens betrappen op eigentijdse frivoliteiten. Hij kookt nostalgisch lekker en verfijnd, komt zelf aan tafel het bord inzetten en toelichting verschaffen. Zijn emoties zitten versmolten in het bord.’ Het zijn lovende woorden voor chef Ivan. De ontspannen sfeer zorgt ongetwijfeld voor een persoonlijke toets in ‘Mijn Suggestie’. “We zijn de zestig gepasseerd. Er staat geen druk meer op de ketel”, lacht hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
PREMIUM
Mechelen Eerste van vier kruispunten Tangent is klaar: “Leuvensesteenweg wordt het moeilijkst”
Als corona niet te veel stokken in de wielen steekt, dan gaat de Tangent eind dit jaar open voor het verkeer. De weginfrastructuur van het eerste kruispunt, dat aan het Douaneplein, is alvast klaar: sinds vandaag woensdag kan het verkeer er gebruik van maken. De moeilijkste oefening wordt de kruising met de Leuvensesteenweg. Vandaag testte stationsproject Mechelen in Beweging er beurtelings verkeer uit. -
PREMIUM
ANTWERPEN IN BEELD. Op visite bij Bricks in the City: “We gebruiken onze kinderen als excuus om zelf met LEGO te spelen”
-
-
Dit zijn de beste 55-inch televisies onder 600 euro
-
Stabroek Oude voetbalkantine FC Polderster maakt plaats voor bos
De oude kantine van voetbalclub FC Polderster in Stabroek is tegen de vlakte gegaan. Het gebouw maakt net als de vroegere speelvelden en parking plaats voor een nieuw bosperceel, aansluitend aan het Elsenbos. -
HLN Drive Vrouwelijke jury kiest de beste auto’s van het jaar
Veel vrouwelijke autojournalisten zijn er niet. En dat is best jammer, want het vrouwelijke oog voor detail is in vele gevallen een aanwinst. Om de vrouwelijke stem in de autojournalistiek kracht bij te zetten, wordt er nu een vrouwelijke auto van het jaarverkiezing georganiseerd. De resultaten kan je lezen op HLN Drive. -
Mechelen Stad neemt nieuwe initiatieven tegen schooluitval: “Corona maakt aanpak nog moeilijker, maar ook noodzakelijker”
Stad Mechelen versterkt bestaande en initieert nieuwe initiatieven om het welbevinden op school te verhogen en vroegtijdige schooluitval tegen te gaan. Er komt een Bijzondere Leerplek, een nieuw initiatief dat jongeren die uitvallen perspectief voor de toekomst wil bieden. “Het wordt een ontmoetingsplek waar jongeren komen op schooldagen”, zegt schepen Marina De Bie.