Zweedse sensatie Duplantis zorgt alweer voor nieuw wereldrecord polsstokspringen

AFP
De Zweedse polsstoksensatie Armand Duplantis (20) heeft zich nog maar eens overtroffen: ‘Mondo’ zweefde in Glasgow bij zijn eerste poging over 6m18 en deed zo één centimeter beter dan zijn record van vorige week in het Poolse Torun. “Dit is nog maar het begin”, zei Duplantis.

“Het verbaast me niet dat Mondo mijn record verbetert”, zei ex-recordhouder Renaud Lavillenie al. Lees HIER waarom! (HLN +)

Tot vorige week stond het werelrecord polsstokspringen nog op naam van de Fransman Renaud Lavillenie, die in 2014 in Donetsk over 6m16 ging. In het Poolse Torun ging de amper 20-jarige Duplantis dus over 6m17. Vandaag in Glasgow ging het nog eens één centimeter hoger, en dat bij zijn eerste poging en met een schijnbaar geweldig gemak.

Duplantis kent niet alleen sportief, maar ook financieel een gouden week. Hij strijkt al voor de tweede keer de wereldrecordpremie van 30.000 dollar op. Zijn reactie achteraf was er een van een gelukkige, maar allesbehalve extatische atleet. 

“Dit is nog maar het begin”

“Hoe ik dit verklaar? Dat is moeilijk, het is een complexe discipline. Ik moet vooral mijn ouders bedanken, die mij al als kind lieten oefenen in de tuin”, klonk het voor de camera’s van de BBC. “Het is genieten vandaag, maar dit is nog maar de start. Waar ik mee bezig ben, is de beste sprong van het seizoen afleveren op de Olympische Spelen.”

Onze landgenoot Ben Broeders evenaarde in Glasgow zijn twee weken oude Belgisch indoorrecord van 5m75. Hij ging zo even hoog als regerend wereldkampioen Sam Kendricks uit de Verenigde Staten. De lat ging nadien naar 5m84, maar dat bleek nog te hoog gegrepen voor de Leuvenaar. Alleen Duplantis klaarde die hoogte.

AFP
Photo News
Action Images via Reuters
Action Images via Reuters2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • marnix laureyns

    Prachtig voor deze mooie atleet

  • Davey Elberts

    Nu moet hij natuurlijk gaan cashen. Gewoon elke keer het wereldrecord een centimeter verhogen en lekker iedere keer die 30000 dollar opstrijken.