Zoveel geld is Armstrong kwijt sinds zijn dopingbekentenis (en dat bedrag kan binnenkort meer dan verdubbelen)

Photo News
Vijf jaar geleden zat Lance Armstrong tegenover Oprah Winfrey op de biechtstoel. Het gevolg is gekend: “Yes.” “Yes.” “Yes.” “Yes.” “Yes.” Simpel, maar wél heel duidelijk. Eindelijk bekende de Amerikaan z’n dopinggebruik. Het kostte hem zijn zeven Tourzeges, maar volgens USA Today ook een dikke 80 miljoen euro.

Meer dan 80 miljoen euro verloren op vijf jaar tijd. Niet niets. Dat riante bedrag is grotendeels te wijten aan de terugtrekking van sponsors zoals Trek, Giro en Oakley. Daarnaast verloor hij rechtszaken van bedrijven, betaalde hij het gewonnen geld van een lasterzaak terug aan The Sunday Times en hij kon niet langer lezingen geven voor tienduizenden dollars per keer.

Schadeclaim van 100 miljoen euro

Maar dan moet de grootste financiële klap allicht nog komen. Er hangt Armstrong namelijk een schadeclaim van 100 miljoen euro boven het hoofd. Reden? De Amerikaanse overheid daagt Armstrong voor de rechter, aangezien hij tijdens zijn periode bij US Postal gesponsord werd door de Amerikaanse belastingbetaler. De regering eist nu dat geld terug.

Extra pijnlijk: in het Amerikaanse rechtssysteem is er een premie voor de klokkenluider: ex-ploegmaat Floyd Landis. Die laatste startte zeven jaar geleden een rechtszaak tegen Armstrong, in naam van de Amerikaanse overheid. De mogelijke premie voor Landis is tevens niet min: zo'n 25 tot 30 procent van de geëiste 100 miljoen euro. 

REUTERS
Floyd Landis.
AP Floyd Landis.11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  Hoe werd Merckx gestraft? Hij heeft zijn supporters ook bedrogen.

 • René Toeters

  Wouter gaat hem wat helpen!

 • juan nogales

  Denk je dat mercx inder tijd niets genomen heeft haha laat me nie lachen het leven is voor de oplichters

 • Marc Verschaeren

  Honderd miljoen meer of minder zal hem een zorg zijn , als je steelt moet je zorgen dat je genoeg steelt en dat heeft hij gedaan !!!! . In U.S word er met andere bedragen gegoogeld dan in Put Kappelen .

 • Pedro Gonzalez

  Hoeveel grote kampioenen zouden er niet zijn die precies hetzelfde gedaan hebben als Armstrong? Hij is toch aan de galg gepraat door afgunstige tegenstanders. Namen genoeg.