Yates verrassend de snelste tegen de klok in Parijs-Nice, Kwiatkowski blijft leider

EPA
Simon Yates heeft de individuele tijdrit van Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De Brit van Mitchelton-Scott was over 25,5 kilometer zeven seconden sneller dan Nils Politt. Michal Kwiatkowski werd derde en behoudt zijn gele leiderstrui. Dylan Teuns werd achttiende en eerste Belg op 57 seconden.

Yates verloor eerder deze Parijs-Nice veel tijd tijdens de waaieretappes, en moest daardoor vroeg starten in de tijdrit in Barbentane, waarin halfweg een klimmetje zat. Met een tijd van 30:26 over de 25,5 kilometer duwde hij de Nieuw-Zeelander Tom Scully van de hot seat en zette hij de nieuwe richttijd neer. Niemand van de klassementsrenners geraakte daar nog onder, en zo won Yates tot ieders verbazing voor het eerst in zijn hele wielercarrière een tijdrit. Enkel de Duitser Nils Politt, tweede, moest minder dan tien seconden toegeven.

Geletruidrager Kwiatkowski gold als één van de topfavorieten voor de tijdrit, maar moest met een derde plek in de daguitslag naar het rennershotel. De Pool kon met een sterke tweede wedstrijdhelft wel afstand nemen van zijn dichtste concurrent Luis Leon Sanchez. De Spanjaard zakt in het klassement van twee naar drie en heeft nu 28 seconden achterstand op Kwiatkowski. Diens Colombiaanse ploegmaat Egan Bernal deed met een zesde plek een uitstekende zaak voor het klassement, waarin hij nu tweede is op 0:19. Alle andere concurrenten volgen in de stand al op meer dan een minuut van de leidersplaats.

Van Belgische zijde reed Dylan Teuns (Bahrein-Merida) de beste tijdrit met een achttiende plaats op 0:57 achterstand op Yates. Hij is ook de beste Belg in het klassement op de vijftiende plek op 1:56, op de hielen gezeten door landgenoten Philippe Gilbert en Oliver Naesen.

Morgen wacht de laatste kans voor de sprinters in deze 77ste Parijs-Nice, al liggen ook de vluchters vast en zeker op de loer. In de tweede helft van de 177 kilometer tussen Peynier en Brignoles moeten drie stevige beklimmingen worden overwonnen.

EPA

Leider Kwiatkowski weet: “De buit is nog lang niet binnen”

Michal Kwiatkowski (Sky) reed donderdag in de tijdrit van Parijs-Nice naar een derde plaats, op 11 seconden van winnaar Simon Yates, en loopt in het klassement nog wat verder uit op zijn belangrijkste concurrenten. “De leiderstrui is het belangrijkste in deze fase van de rittenkoers”, gaf hij na afloop mee.

Kwiatkowski hoorde bij de favorieten voor de zege in de proef tegen de klok, maar moest uiteindelijk vrede nemen met een derde stek. “Natuurlijk zou een zege fijn geweest zijn, maar ik reed in de eerste plaats om mijn leiderstrui te verdedigen en dat is me goed gelukt. Ik blijf ook na vandaag nog leider en win tijd op mijn rivalen”, liet hij optekenen door ASO. “Simon was gewoon ook heel sterk vandaag, daar viel weinig tegen te beginnen.”

Met vrijdag een overgangsrit wacht in het weekend een belangrijke finale. Zaterdag finisht de rit op de Col de Turini. “Ik heb nu een mooie voorsprong en mijn ploegmaat Bernal staat knap tweede (op 19 seconden), maar de buit is nog lang niet binnen. Er kan nog vanalles gebeuren komend weekend.”

Luis Leon Sanchez staat derde, op 28 seconden van de Pool die graag zijn eerste eindzege in Parijs-Nice wil pakken na eindwinst vorig jaar in Tirreno-Adriatico.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
JDK

Simon Yates ziet harde werk beloond met eerste tijdritwinst

De broers Yates beleefden een heugelijke dag in de koers. Simon pakte in Parijs-Nice zijn eerste tijdritzege ooit, tweelingbroer Adam nam de leiderstrui over van ploegmaat Michael Hepburn in Tirreno-Adriatico. “Ik had deze zege niet verwacht”, zei de renner van Mitchelton-Scott na zijn overwinning in de Koers naar de Zon.

Yates keek na de waaierritten van de eerste dagen al tegen een achterstand aan van 18:28 en kon een klassement op zijn buik schrijven. Dus moest hij na zijn tweede plaats eind vorig jaar het geweer van schouder veranderen, al had hij niet verwacht dat hij de tijdrit op zijn naam zou brengen. “Ik voelde me heel goed voor de tijdrit, ben voluit gegaan, maar ik dacht dat het parcours niet meteen spek voor mijn bek was, meer voor de echte specialisten. Uiteindelijk win ik wel op deze omloop en daar ben ik heel blij mee, want dit is mijn eerste zege ooit in een chrono, een discipline waar ik de voorbije jaren hard op heb gewerkt.”

Yates brengt zijn totaal nu op drie ritzeges in Parijs-Nice, na eerdere overwinningen in 2017 en 2018. “Of ik nog honger heb? We zullen zien. Ik maak me geen illusies voor het klassement, dat is volledig om zeep, maar ik ga zeker nog eens alles geven in die slotritten”, aldus de winnaar van de Vuelta van 2018.

Het is voor Yates zijn tweede zege van het seizoen na ook een ritzege in de Ruta del Sol.

Uitslag (top 10)

1. Simon Yates (GBr/MTS) in 30:26 (gem. 50,27 km/u)
2. Nils Politt (Dui/TKA) op 0:07
3. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) 0:11
4. Tejay van Garderen (VSt/EF1) 0:15
5. Daniel Martinez (Col/EF1) 0:15
6. Egan Bernal (Col/SKY) 0:15
7. Lawson Craddock (VSt/EF1) 0:15
8. Tom Scully (NZe/EF1) 0:27
9. Marc Soler (Spa/MOV) 0:30
10. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:30

Stand (top 10)

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 741,5 km in 17u23:00 (gem. 42,65 km/u)
2. Egan Bernal (Col/SKY) op 0:19
3. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:28
4. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 01:01
5. Bob Jungels (Lux/DQT) 01:01
6. Nairo Quintana (Col/MOV) 01:05
7. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 01:09
8. Jack Haig (Aus/MTS) 01:19
9. Rudy Molard (Fra/GFC) 01:22
10. Romain Bardet (Fra/ALM) 01:25
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.