Wout van Aert pakt de driekleur op het BK tijdrijden, Lampaert en Evenepoel mee op het podium

BELGA
Wout van Aert is de nieuwe Belgische kampioen tijdrijden. De renner van Jumbo-Visma won voor Yves Lampaert en de opnieuw verrassende Remco Evenepoel. Van Aert mag zijn nieuwe tricolore eind volgende maand showen in de Tour.

Het spannendste BK tijdrijden ooit, zo werd her en der gekopt op de nationale titelstrijd in het wielrennen tegen de klok. De poldervlaktes in Middelkerke waren het strijdtoneel. Ook de wind was op de afspraak. En spannend werd het ook écht. Na het eerste tussenpunt stonden vier renners binnen de acht seconden. De grote namen waren op de afspraak. 

Voordien waren een twintigtal renners in verschillende ‘waves’ gestart. De beste daarbij was Frederik Frison. De hardrijder van Lotto Soudal was verrassend beter dan Tim Wellens. De tijdritwinnaar van de Ruta del Sol kende geen goeie dag en kon geen aanspraak maken op een topnotering. 

De andere topfavorieten gaven wel thuis. Evenepoel mocht als eerste telkens de tijden van Frison verbeteren. Op zijn 19de zorgde hij voor nieuwe maatstaven. Evenepoel deed aan de meet zelfs meer dan een minuut van de tijd van Frison af. 

Photo News
Photo News

Ondertussen moesten de Lotto Soudal-renners de rol lossen. De Gendt maakte nooit aanspraak op het podium. Campenaerts kon nog even de schijn ophouden, maar moest uiteindelijk toch concluderen dat dit de tijdrit te veel was na een drukke periode. 

Bleven Wout van Aert en Yves Lampaert over, de twee tijdritwinnaars in respectievelijk de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Het duo leek er een secondenspel van te maken, maar in de laatste ronde werd duidelijk dat Van Aert nog één klasse beter was. De renner van Jumbo-Visma ging op en over de voor hem gestarte Toon Aerts en deed aan de meet 38 seconden beter dan Evenepoel. 

Yves Lampaert raakte niet meer aan die chrono. Van Aert mocht zo het podium op als de nieuwe Belgische kampioen tijdrijden. Na diverse titels in het veld is het zijn eerste op de weg. Zijn eerstvolgende proef tegen de klok wordt de ploegentijdrit van de Tour in Brussel. Daar mag Van Aert de Belgische tricolore nog niet aandoen. Bij de individuele tijdrit in de derde week wel. Iets om naar uit te kijken.

Photo News

Van Aert: “Door mijn kader gekropen in laatste vijf km”

Straf. Dat vond Wout van Aert van zijn eerste Belgische titel in het tijdrijden. “Ik heb alles wat nodig is om te presteren. Goeie benen, topmateriaal, een goeie begeleiding. Dit is magnifiek. Je voelde dat het BK begon te leven de voorbije weken. Dit is een trui met heel veel waarde. Ik reed in mijn carrière drie BK’s aan De Kust. Eén in Koksijde, één in Oostende en nu hier. Van mij mogen alle BK’s naar hier komen.”

“Ik ben diep moeten gaan, ja. In de stukken met de wind op kop pakte je tijd, daar moest ik over mijn limiet gaan. In de stukken wind mee moest je ook blijven trappen. Je sust jezelf dat je dan kan recupereren, maar dat is niet zo. Ik hoorde vanuit de auto dat ik op kop lag, maar dat het een secondenspel was. Daarom ben ik tot op de meet blijven knokken. In de laatste vijf kilometer kroop ik helemaal door mijn kader.”

“Ik heb in januari een BK-trui laten schieten met veel pijn in het hart. Dit doet enorm veel deugd. Alle druk is weg voor de Tour en het BK, want ik heb mijn ‘jaarlijkse driekleur’ binnen.

Photo News

Evenepoel: “Gepiekt naar deze periode”

“Ik had zeker niet durven dromen van het podium”, vertelde Remco Evenepoel na zijn bronzen medaille. “Ik wou vandaag mezelf testen om te zien waar ik kwam tussen de échte tijdrijder en ik sta er gewoon tussen. Het was leuker geweest als er iemand van onze ploeg had gewonnen, maar als je ziet wat het verschil is, dan is Wout de verdiende winnaar. 

“Ik heb best wel gepiekt naar deze periode. DIt was een eerste test op een lange tijdrit. Ik kon een mooi egaal tempo blijven rijden, maar de wind was wel supersterk hier. Ik mag tevreden zijn, ja. We focussen in de toekomst op de grote rondes, het is leuk om te zien dat ik het tijdritaspect al in me heb. Nu nog dat andere en dan komt het hopelijk wel in orde.” 

Lampaert: “Knop omdraaien naar zondag en proberen titel te verlengen”

Yves Lampaert was een mooie tweede in Middelkerke. Ook hij had geen problemen om de winnaar aan te duiden. “Wout was uitmuntend vandaag. Er was niets aan te doen. Ikzelf ben redelijk tevreden over mijn tijdrit. IN de laatste ronde reed ik misschien iets te traag, maar ik heb alles gegeven. Nu is het zaak om snel de knop om te draaien en er zondag weer te staan. Ik wil mijn titel in de wegrit proberen te verlengen.”

BELGA63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Pijnacker

  Knap van de 24-jarige Wout, maar de superlatieven zijn wel wat overdreven. Dat belooft nog wat wanneer Wout ook BK op de weg wordt. Ik kan me dit soort reacties niet meer herinneren toen Lars Boom op z'n 22ste! WK veldrijden, NK tijdrijden en NK op de weg werd. Goede crossers blijken regelmatig ook gewoon goede wegrenners.

 • Gerard Dekker

  Ik denk dat Jumbo Visma een grote favoriet is voor de ploegentijdrit van de Tour. Met Wout en Tony Martin zijn er echte tempobeulen. We mogen Steven Kruiswijk wel dankbaar zijn.

 • Wouter Van de Walle

  Wat een top voorjaar van Wout, heel sterk!

 • Pieter Verhulst

  Toch duidelijk dat veldrijden goede voorbereiding is op wielrennen. Meer interval inspanningen en uur in rood gaan. En talent en aanleg natuurlijk. Wielrenners die jaren pro begeleid worden hebben kleiner palmares dan de ex crossers. Zie ook Stybar en Sagan.

 • Gerry Cle

  Zeer sterke prestatie van alleskunner Van Aert. Jammer dat Groenewegen in de tour ploeg zit anders was Wout een sterke kandidaat voor de groene trui.